• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 23 °C

Fazla ücret alan 21 özel hastaneye 537 bin TL ceza

Fazla ücret alan 21 özel hastaneye 537 bin TL ceza
Özel hastane ve tıp merkezinde gerçekleştirilen 'katkı payı' denetiminde, 29 özel hastane ve tıp merkezinden incelenen 21 özel sağlık merkezinin tamamında hastalardan fazla ...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdürlüğü özel hastane ve tıp merkezinde gerçekleştirdiği 'katkı payı' denetiminde, 29 özel hastane ve tıp merkezinden incelenen 21 özel sağlık merkezinin tamamında hastalardan fazla oranda ek ücret aldığını belirledi. Geri kalan 8 hastanede ise inceleme devam ediyor.

SGK İzmir İl Müdürlüğü ekipleri, risk odaklı denetim sistemi kapsamında, özel hastane ve tıp merkezlerinin SGK'lılara verdiği sağlık hizmetleri karşılığında talep ettiği ek ücretlerle ilgili denetim yaptı.

Gece yapılan denetimlerde SGK ile anlaşmalı olan özel hastane ve tıp merkezlerinin acil servisleri, poliklinik ve tedavi hizmetlerinin verildiği alanlarda kontrol gerçekleştiren ekipler, hastaların kredi kartıyla ödeme yaptıkları pos makinelerinin terminal numaralarını tespit etti.

Bankalarla yaptıkları görüşmelerde terminal numaraları sayesinde pos makinesinden yapılan ödemeleri ve kimler tarafından yapıldığını belirleyen görevliler, bu bilgileri kendi sistemlerinde kayıtlı olan ve hastanelerde tedavi gören SGK'lıların bilgileriyle karşılaştırdı. Yapılan incelemelerde, tamamı SGK tarafından karşılanmasına rağmen acil servislerde verilen hizmetlerden katkı payı alındığı, poliklinik, tahlil, tedavi gibi hizmetler karşılığında ise belirlenen orandan fazla katkı payı alındığı ortaya çıktı.

SGK İl Müdürü Mustafa Keskin, özel hastanelerin yönetmelik gereği A ile E arasında değişen kategorilerde değerlendirildiğini ve kategorilerine göre yasayla belirlenmiş oranlarda katkı payı alabileceklerini kaydetti.

Keskin, şöyle konuştu: "'Hastanelerin hepsinde yasada belirtilen oranın üzerinde ek ücret alındığını ya da acil serviste müdahale etmelerine rağmen hastalardan ücret aldıklarını belirledik. Yönetmelik gereği bu türde uygulamanın 1 ay içerisinde 5'ten fazla yapıldığı tespit edilirse, ciroları oranında üst sınırdan ceza uygulanıyor. 10 kata kadar ceza verebiliyoruz. Bu nedenle özel sağlık kuruluşlarının kayıtlarında fazla ek ücret alımını 5 kez yaptığını tespit ettiğimizde, incelememizi sonlandırıp ceza uyguladık. Daha fazla tespit edilse dahi verilecek ceza miktarı aynı olacaktı. 21 özel sağlık merkezine de cirolarının belli oranında ortalama 537 bin lira ceza uyguladık. İlk denetimimiz uyarı amaçlıydı ve bir ay baz alınarak yapıldı. Bundan sonraki denetimlerimiz daha sık ve geniş dönemlerde gerçekleşecek, daha ağır cezaları içerecek. Hatta nisan ayına kadar geriye dönük denetleme düşünüyoruz."

Öte yandan aynı denetimin geçen ay da SGK İzmir İl Müdürlüğü'ne bağlı olan illerden Aydın'daki özel sağlık merkezlerinde yapıldığı ve şu an incelemelerin sürdüğü öğrenildi. Denetimlerin diğer Ege illerinde de yapılacağı öğrenildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5890 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim