• BIST 8718.11
  • Altın 2247.714
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1694
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 8 °C

Geçmiş travmalar psikolojiyi bozuyor

Geçmiş travmalar psikolojiyi bozuyor
“Yaşanan birçok psikolojik sorunun kaynaklarına baktığımızda, görmekteyiz ki; geçmiş travmatik yaşantılar yadsınamayacak düzeyde bugün ki sorunlar üzerinde etkilidir”


Psikoterapist / Aile Çift ve Evlilik Terapisti Uzman Psikolog Naciye Tokaç, geçmiş travmaların psikolojiyi bozduğunu belirterek, “Yaşanan birçok psikolojik sorunun kaynaklarına baktığımızda, görmekteyiz ki; geçmiş travmatik yaşantılar yadsınamayacak düzeyde bugün ki sorunlar üzerinde etkilidir” dedi.

Yaşanılan mutsuzluklar, ruhsal bunalımlar, psikolojik bozukluklar, takıntılar gibi birçok rahatsızlığın kişinin yaşadığı şimdiki sorunlarla ilgili olduğu sanılsa da her insanın hayatında görünen veya görünmeyen sorunlar yaşadığını kaydeden Psikolog Naciye Tokaç, “Bazı insanlar eşiyle, sevgilisiyle sorun yaşarken, bazılarının iş hayatı, bazı kişilerinse maddi sorunları veya hayatın anlamı ile ilgili sorunları görülür. Tüm bu sorunlar yaşandığında genellikle bugünlerde, şimdiki yaşamla ilgili problemler ilk akla gelendir. Ancak her zaman sorunların kaynağı şimdi de, şimdiki zamandaki sorunlarda, kişinin hayatında şu sıralarda yaşadığı bunalımlarında olmayabilir.” diye konuştu.

Psikoterapist / Aile Çift ve Evlilik Terapisti Uzman Psikolog Naciye Tokaç, “Geçmiş travmatik yaşantılar taciz, tecavüz, doğal afetler, kaza, yaralanma gibi büyük nitelikte denilebilecek olaylar olabilirken; aynı zamanda bu kadar büyük olmayıp, daha ilişkisel nitelikte sorunlarda travmatik etkiler yaratabilmektedir. İlişkisel sorunlar denilince akla gelen; kırgınlıklar, incinmeleriniz, üzüntüleriniz, isteyip kavuşamadıklarınız, arzulayıp elde edemedikleriniz, terkedilmeleriniz olabilir” dedi.

Çoğumuzun özellikle çocukluk yıllarında utandığımız veya nasıl yapacağımızı bilemediğimiz için küçük duruma düşmüş olabileceğimizi belirten Tokaç, “İlkokula yeni başlayan bir çocuk tuvalete gitmek için öğretmeninden izin isteyemeye utandığı için altına kaçırmış ve arkadaşları tarafından dalga geçilme durumuna düşmüştür. Öğretmenin tahtaya yazdığı bir soruyu aslında çözebileceğinizi bildiğiniz halde ya yapamazsam veya arkadaşlarım dalga geçer diye parmak kaldırmadığınız olmuştur. Misafirliğe gittiğinizde herkesin size dönüp derslerinizi sorması ve utandığınızda ise “utanma canım, yüzünün kızarmasına gerek yok, çocuk utandı” gibi laflara maruz kalındığı olmuştur. Yada çok hoşlandığınız bir çocuğun aslında sizin arkadaşınızdan hoşlandığı ve onunla arasını yapması için sizden yardım istediği olmuştur. Tüm bunlar geçmiş yaşantılarınızdan size armağan kalan ve bugün başınıza gelenleri etkileyen bazı yaşam olaylarıdır. İlk bakışta oldukça basit gibi dursa da çocukluk ve yaşamın erken yıllarında yaşananlar, ileriki yılları sanıldığından fazla etkilemektedir. Şimdi ve şu sıralarda yaşanılanların nasıl algılanacağını, nasıl yorumlanılacağını geçmişteki ilişkilerinizdeki deneyimleriniz belirlemektedir. Geçmiş deneyimler bu denli önemli iken; onların etkisinin düzelmesinin kişiliğe sağlayacağı fayda kaçınılmaz olacaktır. Geçmişteki olumsuz deneyimler genellikle unutulmak istenilmekte ve bahsedilmek istenmemektedir. Geçmişi konuşmamak oradaki travmaların etkisinin ortadan kalkmasını sağlamaz. Geçmiş travmaları ancak onları kabullenerek ve kişiliğinizde bıraktığı olumsuz ve yıkıcı izleri yeniden işlemden geçirerek etkisizleştirebilirsiniz” şeklinde konuştu.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7784 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim