• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Gençler Arasında E-sigara Kullanımı Artıyor

Gençler Arasında E-sigara Kullanımı Artıyor
Her yıl dünyada 8,5 milyondan fazla insanın ölümüne yol açan tütün bağımlılığı, küresel düzeyde önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olmaya...

Her yıl dünyada 8,5 milyondan fazla insanın ölümüne yol açan tütün bağımlılığı, küresel düzeyde önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ediyor. Özellikle elektronik sigaralar, son yıllarda gençler arasında giderek artan bir popülerlik kazanıyor. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle açıklama yapan Medicana Sağlık Grubu Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Merda Erdemir Işık, elektronik sigaraların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkati çekti.

Dünya genelinde elektronik sigara (e-sigara) ve ısıtılmış tütün ürünlerinin kullanımının daha önce sigara içmemiş gençler arasında hızla arttığını belirten Medicana International İzmir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, şöyle konuştu:

"Tütün endüstrisinin sigara bırakma yöntemi olarak lanse ettiği elektronik sigara, ısıtılmış tütün ürünlerini pazarlayarak hem sigarayı bırakmaya çalışan erişkinleri hem de gençleri hedef alıyor. ABD'deki lise öğrencileri arasında e-sigara kullanımı, son 10 yılda yüzde 20'ye yükseldi. Aromalı e-sigara kullanıcılarının oranı ise yüzde 84 gibi ciddi oranlara ulaştı. Yapılan anketlerde dünya genelinde neredeyse her 5 çocuk/ergenden 1'inin nikotin içeren elektronik dağıtım sistemlerini kullandığı sonucuna varıldı. Ülkemizde yapılan anket çalışmalarında da e-sigaranın gençler arasında yaygın olarak kullanıldığı tespit edildi."

Işık, nikotin oranı farklılık gösteren e-sigaralarda, normal sigarada bulunan tüm kanserojen maddelerin bulunduğunu dile getirerek, elektroniklerin tütündeki nikotini yakma yerine ısıtarak ortaya çıkardığını söyledi. E-sigarada bulunan çeşitli kimyasalların yanı sıra özellikle aroma verici katkı maddelerinin zararlarına değinen Işık, "Başta solunum ve kalp-damar sistemleri olmak üzere karaciğer, böbrekler ve sinir sistemine de zararlı etkileri gözlenmiştir. E-sigara bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek, zatürre gibi alt solunum yolu enfeksiyonları riskini de arttırmaktadır. Ayrıca EVALI olarak adlandırılan akut akciğer hasarı ile solunum yetmezliği ve ölüme yol açabilmektedir" dedi.

"Elektronik sigara, bırakmaya yardımcı olmuyor"

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, ısıtılmış tütün ürünlerinin geleneksel sigaralardan daha az zararlı olduklarını gösteren yeterli kanıt olmadığına işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

"Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, her türlü tütün ürünü kullanımı, e-sigaralar ve ısıtılmış tütün ürünleri de dahil olmak üzere zararlıdır. Avrupa Solunum Derneği (ERS), sigara içiminde olduğu gibi, ısıtılmış tütün ürünlerinin de bağımlılık yaptığını ve sigara bırakmaya yardımcı olmadığını bildirmiştir. Ülkemizde 2020 yılında yayınlanan yasal karar gereğince e-sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin satışı yasaklanmış olmasına rağmen bu ürünlerin tüketiminin gençler arasında giderek arttığı görülüyor. Alınan kararlar gereği e-sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri gibi yeni nesil tehditlerin üretimine, ithalatına ve satışına engel olunmalı, söz konusu ürünlerin yasa dışı yollarla tanıtım ve pazarlamasını yapan internet sayfaları ve sosyal medya faaliyetlerinin önlenmesi için gerekli adımların atılması gereklidir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 609 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim