• BIST 9908.63
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 24 °C

Global bütçe için katılım payı masada

Global bütçe için katılım payı masada
Sağlık Bakanı Recep Akdağ özel hastaneleri global bütçe uygulamasına ikna edebilmek için katılım paylarının yeniden gözden geçirilebileceği sözünü verdi. Akdağ, özel hastanelerde 15 TL'ye kadar çıkan katılım payının kamu ve özelde aynı uygulanmasına karşı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ özel hastaneleri global bütçe uygulamasına ikna edebilmek için katılım paylarının yeniden gözden geçirilebileceği sözünü verdi. Akdağ, özel hastanelerde 15 TL'ye kadar çıkan katılım payının kamu ve özelde aynı uygulanmasına karşı çıkmayacaklarını söyledi.

Özel hastanelere yapılacak ödemeleri kısıtlayacak olan global bütçe uygulamasına geçilip geçilmeyeceği hâlâ belirsizliğini koruyor. Bu konuda özel hastanelerle hâlâ görüşmelerin sürdüğü ancak henüz uzlaşılamadığı ifade ediliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri, gelecek yıl tedavi ve ilaç giderlerinde yüzde 2 artış öngörüldüğünü, global bütçe uygulanmasa da bu rakamın içinde kalacak biçimde tüm önlemlerin alınacağını vurguluyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ da özel hastaneleri ikna etmek için devreye girdi. Akdağ, özel hastanelere global bütçeyi kabul etmeleri durumunda katılım paylarını yeniden gözden geçirecekleri sözünü verdi.
2010 programına göre sağlık harcamalarına 32 milyar 842 milyon TL'lik bir kaynak ayrılacak. 2009 sağlık harcamaları kalemi ise 28 milyar 990 milyon TL düzeyinde. Sağlık harcamalarında yüzde 10 civarındaki artışın nedeni, daha önce SGK bünyesinde bulunmayan bazı harcamaların da kurum bünyesine alınıyor olması. Bu kalemler dışarıda bırakıldığında ise ilaç ve sağlık harcamalarında yüzde 2 civarında artış öngörülüyor. Katılım payı uygulamasının devam etmesi durumunda, harcamaların 2009 rakamlarına göre çok daha geri düzeyde kalması bekleniyor.

Pazarlık devam ediyor
Yetkililer, 2010 sağlık bütçesinin global bütçe uygulaması dikkate alınarak oluşturulduğunu belirtiyor. Ancak henüz özel hastaneler, global bütçe uygulamasına ikna edilemedi. Bu konuda şu ana kadar sadece üniversite hastaneleriyle mutabakat sağlandı. SGK yetkilileri, global bütçe uygulamasını özel hastaneler kabul etmese dahi; aynı sonucu doğuracak önlemleri yaşama geçireceklerini ve gelecek yılki ödeneklerin içinde kalınacağını belirtiyor.
Sağlık Bakanı Akdağ da özel hastanelerle yapılan global bütçe pazarlığına dahil oldu. Akdağ, kendisiyle görüşen Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) yönetimine, özel sektörün global bütçeyi kabul etmesi ve fark ücretinde yüzde 70'e razı olması durumunda; muayene katılım paylarını yeniden değerlendirebileceklerini söyledi. Akdağ, böyle bir durumda halen özel hastanelerde 15 TL'ye kadar çıkan muayene katılım payının kamu ve özelde aynı olarak uygulanmasına karşı çıkmayacaklarını söyledi.

Öte yandan 2010 programında gelecek yıl SGK'nın kontrolüne geçecek olan yeşil kartla ilgili de bilgiler yer aldı. Mevzuat gereği, 2010 Ekimi'nden itibaren yeşil kartla ilgili tüm süreçler, Sağlık Bakanlığı'ndan SGK kapsamına alınacak. Ancak 2010 Ekimi'nden itibaren 3 aylık dönemin geçiş dönemi olarak kullanılacağı ve SGK'nın tüm yeşil kart sistemini 2011 yılı başından itibaren üstleneceği belirtiliyor.


Referans

Bu haber toplam 2743 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim