• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

Guinness rekoru olmaya aday ameliyat

Guinness rekoru olmaya aday ameliyat
Şişli Etfal Hastanesi’nde yapılan bir ameliyat Guinness Rekorlar Kitabı'na aday oldu.


Şişli Etfal Hastanesi’nde yapılan bir ameliyat Guinness Rekorlar Kitabı'na aday oldu. 63 yaşındaki emekli tuba sanatçısının karnındaki ana atardamarında (aort) gelişen anevrizma (balon) ile bunun kadar önemli bir başka damar sorunu yaklaşık 10 saat süren zor bir ameliyatla tedavi edildi.

Ankara Devlet Opera ve Bale Orkestrası’nda 37 yıl tuba sanatçısı olarak görev yapan 63 yaşındaki İhsan Özkaya, bir haftadır çektiği karın ağrılarını ciddiye almadı. Doğum günü pastasını üfledikten 3 saat sonra karın ağrısı şiddetlenince geçtiğimiz hafta Şişli Hamidiye Etfal Araştırma ve Eğitim Hastanesi aciline başvurdu. Özkaya’nın çekilen tomografisinde, gayet net bir şekilde hem büyüklüğü 13 santimetreye ulaşan bir aort anevrizması (damarda balon oluşması) hem de Aortokaval fistülü (atar ve toplardamar arasında bağlantıya bağlı kirli ve temiz kanın karışması) görülüyordu. Her iki durum acil ve ölümcüldü. Durumun ciddiyeti üzerine derhal ameliyata alındı. 

'ULUSLARARASI SAYGIN BİR TIP DERGİSİNE GİRDİK'

Operasyonun başındaki isim kalp ve damar cerrahı Dr. Macit Bitargil, “Bu büyüklükte aortokaval fistüllü aort damar anevrizması olup, başarılı bir şekilde ameliyat edilen ve sonrasında hayatta kalan hasta olarak tıp tarihine geçti. Bilimsel literatürde de yerini alması için uluslararası saygın bir tıp dergisine vaka sunumu olarak gönderdik” dedi. Dr. Bitargil sözlerine şöyle devam etti: “Bu olay nadir görülen ve çok ölümcül bir durum. Aortakaval fistüllü dev aort anevrizması olan hastalarda ölüm oranları yüzde 90’a ulaşıyor. 37 yıl boyunca tuba üfleyen hastamızın, bu iki büyük sorununun yakalanması ve ameliyat edilebilmesi bir şans.” Özkaya halen yoğun bakım ünitesinde takip ediliyor.

İŞTE O EKİP

Bu büyük ve riskli ameliyatta büyük bir ekibin görev aldığını anlatan Dr. Bitargil, “Başarı ekibin. Ameliyat esnasında destek veren Kalp Damar Cerrahi Kliniği Kurucusu ve Şefi Doç. Dr. İsmail Koramaz, operatörler Dr. Nilüfer Bektaş ve Dr. Cemal Kaya, asistanlar Dr. Sinan Ömeroğlu ve Seçil Gezici Yüksel, anestezi uzmanı Dr. Naim Ediz, ameliyathane hemşireleri Ali Sönmez ve Elif Beyza Şimşek, anestezi teknisyeni Esra Nacar ve sağlık personeli Yaşar Bayrak gibi deneyimli insanlarla çalışmamız bu hasta için bir şans oldu.” dedi.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9801 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim