• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 27 °C

Böbrek Sağlığınız İçin Tuzu Azaltın

Böbrek Sağlığınız İçin Tuzu Azaltın
Sivas Numune Hastanesinde görevli Nefroloji Uzmanı Dr. Meryem Timuçin, 14 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Sivas Numune Hastanesinde görevli Nefroloji Uzmanı Dr. Meryem Timuçin, 14 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Mart ayının ikinci perşembesinin Dünya Böbrek Günü olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Meryem Timuçin, "Her yıl mart ayının ikinci perşembesi Dünya Böbrek Günü olarak kutlanmaktadır. Bu yıl Dünya Böbrek Günü ülkemizde modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilen 14 Mart Tıp Bayramı ile örtüştü" dedi.

Dünya Böbrek Gününde amacının farkındalık oluşturmak olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Timuçin, "Erken saptandığı takdirde böbrek hastalıkları sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir ancak hastalığın farkındalığının düşük olması, erken dönemde tespit edilmesine imkan vermemektedir. Bireylerin hastalığının farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır. Dünya Böbrek Gününde amacımız bu önlenebilir hastalıklara karşı farkındalık oluşturmaktadır. Türk Nefroloji Derneği'nin ülkemizde yaptığı bir tarama çalışmasında Türkiye'de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığının olduğu saptanmıştır. Dünyanın çeşitli bölgelerinde yapılan çalışmalar, hastalığın farkındalığının yüzde 10'un altında olduğunu göstermiştir. Düşük farkındalık nedeniyle hastalık son dönem böbrek yetmezliği evresine ilerlemekte, kötü yaşam kalitesi ile hastanın sağlığını tehdit etmekte, engellilik ve ölüm oranlarının artmasına neden olmaktadır" diye konuştu.

Böbrek hastalığından korunmak için yapılması gerekenleri sıralayan Uzm. Dr. Timuçin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Böbrek hastalığından korunmak için tuzun azaltılması, sağlıklı beslenme ve ideal vücut ağırlığının korunması, düzenli egzersiz yapılması, yeterli su içilmesi, sigara tüketiminden kaçınılması, aralıklı sağlık kontrollerinin yaptırılması, gelişigüzel ilaç kullanılmaması gerekmektedir. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, obezite, ileri yaş ve ailede böbrek hastalığı olan kişiler böbrek hastalığı için yüksek risk altındadır. Gelecek nesillerimiz için herkesin el birliği içerisinde böbrek hastalıklarından korunmasında çalışması gerekmektedir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 391 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim