• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 20 °C

Enfeksiyon Sonrası Geçmeyen Öksürük Şikayetlerinde Artış

Enfeksiyon Sonrası Geçmeyen Öksürük Şikayetlerinde Artış
Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Siahmet Atlı, enfeksiyon sonrası geçmeyen öksürük konusunda uyarıda bulundu.

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Siahmet Atlı, enfeksiyon sonrası geçmeyen öksürük konusunda uyarıda bulundu.

Tüm Türkiye'de olduğu gibi Van'da da kış ayları itibariyle viral üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşandı. Enfeksiyon sonrası kişilerin yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyen ve haftalarca süren öksürük şikayetlerinin artışı da dikkat çekti. Uzmanlar ise 8 haftadan az süren öksürük şikayetleri için bitki çayı ve sık sık ılık su tüketimini tavsiye ederken, hastaların öksürükle birlikte; kan tükürme, ateş, nefes darlığı şikayetlerinde de bir sağlık kuruluşuna başvurmalarını önerdi.

"Enfeksiyonu geçirdikten sonra geçmeyen öksürük başlar"

İHA muhabirine konuşan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Siahmet Atlı, mevsimsel geçişlerde solunum yolu enfeksiyonlarının arttığını belirtti. Özellikle bu yıl kış aylarında solunum yolu enfeksiyonlarının biraz daha fazla görüldüğünü hatırlatan Dr. Atlı, "Çoğunlukla solunum yolu enfeksiyonlarının neden olduğu burun akıntısı, hapşırma, öksürük, genel vücut ağrısı ve ateş gibi şikayetlerle hastalar başvuruyor. Daha çok rinovirüs, Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV), İnfluenza virüsü gibi etkenler sebep olmaktadır. Tabii buraya kadar her şey normal. Ancak kişiler enfeksiyonu geçirdikten sonra geçmeyen bir öksürük başlar. Bu öksürük özellikle 3 haftadan fazla ve 8 haftadan az oluyor. Fakat bazı hastalarımıza 8 haftadan fazla da olabiliyor. Bu da gereksiz acil başvurularını artmaktadır. Bu rahatsızlık; yaşam kalitesini bozmakta, çoğu hastamızda baş ağrısı, uyku bozukluğu, idrar kaçırma, göğüs ağrısı gibi hatta çok öksürmekten kaynaklı boğazda tahriş ve balgamında kan gelme şikayetlerine neden oluyor" dedi.

"Korkulacak bir durum değil"

Pandemiden sonra virüslerin uzun süredir az görüldüğünü ve bu kış aylarında da bir patlama yaşanmasına sebep olduğunu düşündüklerini dile getiren Atlı, "Bunlar viral enfeksiyonlar olduğu için uzamış öksürüğe sebep oluyor. Özellikle ocak ve şubat aylarında polikliniğimize başvuruların yaklaşık yüzde 50'sinden fazlası sadece enfeksiyon sonrası öksürüktü. Grip, nezle, soğuk algınlığı adına ne dersek diyelim. Ondan sonra başlayan öksürük 3 ila 8 hafta arasında sürüyor ve yüzde 80'ine kadar kendi kendinden geçebiliyor. Kişinin burada panik yapmasına gerek yok. Ancak 8 haftadan fazla bir süre devam ederse ve üzerine balgam, kan tükürme, ateş, nefes darlığı eklenirse o zaman bir uzmana başvurmaları gerekmektedir" diye konuştu.

"Evde yönetebilirler"

Enfeksiyon sonrası öksürüğün sağlık sistemine maliyetinin çok fazla olduğuna dikkat çeken Atlı, "Dolayısıyla bu hastaların acile çok sayıda başvurduğunu görmekteyiz. Çocuk yaşta kişiler, bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, KOAH, astım gibi solunum yolu hastalığı olanlar ve kanserli ile kronik hastaların risk altında olduğunu görmekteyiz. Kişiler evde bunu kendi kendine yönetebilir. Kalorifer veya sobanın üzerine bir bardak su koyarak ortamı nemlendirebilirler. Bunun yanında yatmadan balın içine zencefil ya da karabiber koyup tüketebilirler. Tabii şeker hastalarının buna dikkat etmesi lazım. Diğer taraftan bitki çayı ve sık sık ılık su tüketmelerini tavsiye ederiz" şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 776 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim