• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 27 °C

Ramazan’da ‘Açlık Ataklarına’ Dikkat

Ramazan’da ‘Açlık Ataklarına’ Dikkat
Uzman Psikolog Arzu Hamurcu, Ramazan ayında uzun süre aç kalmanın bazı bireylerde açlık ataklarına neden olabileceğini söyleyerek, "Uzun süre aç kalmakla...

Uzman Psikolog Arzu Hamurcu, Ramazan ayında uzun süre aç kalmanın bazı bireylerde açlık ataklarına neden olabileceğini söyleyerek, "Uzun süre aç kalmakla sorunu olan bireyler, uzmanlarla görüşmeli" dedi.

Yeme alışkanlıklarından kaynaklı değişikliklerin psikolojik olarak da resksiyon gösterebileceğini söyleyen Uzman Psikolog Arzu Hamurcu, "Ramazan ayı Müslümanların oruç tuttukları ve yoğun bir maneviyat yaşadıkları bir ay olarak geçmektedir ve bu ayın getirdiği belli başlı noktalar var. Mesela güzelliklerinden bahsedecek olursak duygusal, derin bağlar kuvvetlenir. Sabır ve öz disiplinimiz gelişir. Empati ve hoşgörü duygumuz artar ve birbirimize karşı aslında daha toleranslı ve bir yerde de daha geniş ailelerle birlikte aile toplantıları, aile sohbetlerinin herkesi aynı masa başına topladığı güzel bir aydır aslında. Tabi ki bununla beraber normal yaşantımızın dışına çıktığımız için yani normal gündelik beslenme rutinimizin dışına çıktığımız için elbette vücut da bazı reaksiyonlar gösterecektir ve bu da psikolojimizi etkileyecektir. Bunun için temel bazda en önemlisi oruç tutmadan önce kan değerlerimize baktırmak olacaktır. Yani sizin insülin direncinizde bir problem varsa, şekerinizde bir problem varsa ya da diğer yeme bozuklukları ile ilgili bir probleminiz varsa doktorunuzun önerdiği ölçüde oruç tutmakta fayda vardır diye düşünüyorum" dedi.

"Açlığın psikolojik kısmı çok önemli"

Hamurcu, uzun saatler aç kalmanın öfke ve strese neden olabileceğini söyleyerek, "Yine aynı şekilde sadece fiziksel noktadan ziyade psikolojik kısmı da çok önemli. Yani oruç için biz sadece fiziksel olarak doktoru düşünsek de aslında psikologlar, psikiyatristler yeme bozukluklarıyla ilgilenen birçok ruh sağlığı uzmanları da vardır. Bu noktada sizin uzun aç kalma sürelerinizle yani açlık ataklarıyla ilgili rahatsızlık şikayetleriniz varsa o zaman gerçekten de bir ruh sağlığı uzmanından destek alınmasını öneririm. Çünkü uzun saatler aç kalma noktasında öfkelenebilir, birbirinize karşı yükselebilir ve belki de tartışma anlarına giriyor olabilirsiniz. Yine trafikte belki o an kan şekerinin düşmesi ile birlikte farklı tepki ve reaksiyonlarda bulunuyor olabilirsiniz. Bu yüzden bir nebze de olsa Ramazan'dan önce mideyi alıştırmak, sahurla iftar arasında da çok fazla mideye yükleme yapmamak bizim için kıymetlidir. Bu konuda uzman görüşleri olarak diyetisyenle birlikte aynı şekilde yine psikolojik tarafta bu süreç entegre edilirse güzel bir oruç ve ramazan sürecinin geçirilebileceğini düşünmekteyim" ifadelerini kullandı.

"Uyku düzeninin değişmesi stres hormonlarını arttırabilir"

Sahur ile iftar arasındaki uyku bozukluklarının stres hormonunu yüksek oranda arttırabileceğini söyleyen Arzu Hamurcu, "Sahur ve teravih gibi belli saatlerde uyku düzeninin değişmesi de bizim stres hormonlarımızı yüksek oranda arttırabilir. Bu noktada aslında yapabileceğimiz şeylerden bir kaçı da gün içerisinde o günü doldurarak aslında uyku tempomuzu günü uykuyla geçirmeyerek ve uyku saatlerinde kaliteli bir uyku sağlayarak hem hücrelerimizi hem de ruhumuzu doyurabiliriz. Ramazan'ın tüm topluma faydası olarak baktığımızda evet Ramazan bir hoşgörü ayıdır ama biz en çok da açlıkla sınandığımız zamanlar hoş görebildiğimiz kadar hoş göremediğimiz davranışların içerisinde de bulunuyoruz. Yani Ramazan birleştirici bir ayken, bazen de kendi aramızda tartışmaya sebep olan aylardan bir tanesi olabiliyor. Bu yüzden aslında hoş görüyü tüm insanlığa vermek, oruç tutana da tutmayana da tutamayana da saygı göstermek bu noktada çok önemli bir kıstas olacaktır" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 633 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim