• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 18 °C

Halk sağlığı büyük tehdit altında

Halk sağlığı büyük tehdit altında
''Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu'' taslağının bu haliyle TBMM'den geçmesi durumunda, halk sağlığının büyük tehdit altına gireceğini ileri sürüldü.

Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Petek Ataman, ''Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu'' taslağının bu haliyle TBMM'den geçmesi durumunda, halk sağlığının büyük tehdit altına gireceğini ileri sürdü.

Bursa'da açılan Gıda Fuarı kapsamında, Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nce düzenlenen ''Gıda mevzuatı, yasa taslağı ve yasal düzenlemeler'' konulu seminere konuşmacı olarak katılan Ataman, meclis alt komisyonu tarafından kabul edilen ''Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanun Taslağı''nın iki hafta içinde mecliste görüşülmeye başlayacağını belirtti.

Birçok yanlışlığın yapıldığı yasanın çıkması durumunda küçük ve orta ölçekli gıda işletmelerinin sorumlu teknik personel çalıştırma zorunluluğunun ortadan kalkacağını vurgulayan Ataman, Türkiye'deki gıda işletmelerinin yüzde 80'inin 10'un altında işçi çalıştırdığını ifade etti.

Ataman, şöyle konuştu: ''Yeni yasaya göre 30 beygir gücü kapasitesinin altında ya da 10 işçiden az personeli olan gıda işletmelerinde gıda mühendisi çalıştırılması zorunluluğu kalkıyor. Baktığınızda çok açıkça görebiliyorsunuz ki böyle işletmeler ülkemizdeki gıda sektörünün yüzde 80'ini oluşturuyor. Mühendisin olmadığı ve dolayısıyla sağlıklı üretim koşullarının sağlanmadığı bu iş yerlerinde yaşanacak sıkıntıların hesabını kim verecek? Eğer yasa bu haliyle meclisten geçerse halkımızın sağlığı büyük tehdit altında olacaktır.''

Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş da oda olarak vatandaşın sofrasına gelen gıdaların kontrol altına alınmasını amaçladıklarını söyledi.

Yeni yasa çalışmaları yürütülürken meslek odası olarak görüşlerine başvurulmamasına anlam veremediklerini dile getiren Durmuş, yeni taslak çalışmalarını başından beri kaygı içerisinde izlediklerini söyledi.

Durmuş, veteriner hekimlik mesleğinin ön plana çıkarılmaya çalışılırken, diğer üç önemli mühendislik dalının saf dışı bırakılmasının izlenilen yanlış bir politika olduğunu iddia ederek, şunları kaydetti:

''Yasa çıkarılana kadar her türlü platformda mücadele etmeye devam edeceğiz. Eğer yasa yine de bu hali ile meclisten geçirilirse, biz de yasal haklarımızı kullanarak mahkemelere gideceğiz. Umarım yapılan yanlışlık biran evvel anlaşılır ve karşılıklı görüşmeler ile uzlaşmalar sağlanır.''
 

Bu haber toplam 2077 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim