• BIST 9890.16
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 23 °C

Hangi vücut tipine hangi egzersiz?

Hangi vücut tipine hangi egzersiz?
Sağlıklı ve ince bir bedene sahip olmak için yaptığımız spor, vücut tipimize göre etki ediyor. Geliştirmeye en uygun vücut tipi mezomorf, ektomorflarsa yağ ve kas yapmaları zor olduğundan daha az egzersiz yapmalı.

Her insanın vücut tipi farklı, bu yüzden herkes aynı egzersizleri yapmamalı. Sporu hayatınızın bir parçası haline getirmeden önce hangi vücut tipisiniz öğrenin. Acaba mezomorf, ektomorf veya endomorf musunuz? Tüm bunların ne demek olduğunu Sports International eğitmenleri değerlendirdi.

Mezomorflar kolay kas yapar

Kaslı, atletik ve kuvvetlidir bu vücut tipindekiler. Çok kolay kas yaparlar ama ektomorflara göre daha kolay yağlanırlar. Groft ve testosteron hormonları oldukça fazladır. Belleri ince, kemikleri kalındır. Vücut geliştirmeye en uygun vücut tipidir. Yüksek hacimli çalışmalar yapabilirler. Alt vücut, üst vücut spliti ile haftada en az dört gün spor yapmalı ve kas grubu başına 12-15 kez tekrarlamalıdırlar. Günlük alacakları maksimum karbonhidrat miktarı deneme yanılma yaparak bulunabilir ancak 3 bin 500, 4 bin kalori kas yapmaları için yeterli olacaktır. Son olarak da haftada üç gün, en az 30 dakika kardiyo yapmaları tavsiye edilir. Mezomorflar, hareketsiz kalıp yüksek yağ veya yüksek kalorili yiyecekler tüketirlerse genellikle tüm vücutlarına eşit oranda yağ depolayarak kilolu hale gelebilir. Mezomorf vücut tipine sahip olanlar her zaman spor salonlarında ve oyun parklarında sıkça görülürler. Spor salonunda mezomorfları büyük olasılıkla ağırlık kaldırma, step makineleri veya koşu bandı gibi kardiyo ekipmanlarının yanında görmek mümkün. Sylvester Stallone ve Demi Moore mezomorf ünlülere örnek gösterilebilir.

Ektomorf: Manken vücudu

Zayıf ve ince vücutlu kişilerdir. Bir ektomorf vücuduna sahip kişi iyi bir foto model ya da manken olabilir. Kasları incedir ve vücutları yağsızdır. Kol ve bacaklar ince uzun, bilekleri ince, omuzları ve kalçaları dar olur. Diğer vücut tiplerine göre hem kas hem de yağ yapmaları oldukça zordur. Bu vücut tipine sahip kişilerin kasları ağırlık çalışmasından sonra dinlenme süreleri uzundur. Bu yüzden az hacimli çalışmaları gerekir. Kas grubu başına spor yaparken altı sekiz seti geçmemelidirler. Kas dinlenmeleri uzun olacağı için set araları dinlenmeleri de iki dört dakika arasında olmalıdır. Haftada minimum üç gün tüm vücut egzersizlerini yapmaları tavsiye edilir. Asla haftanın beş veya altı günü split program çalışmamalıdırlar. Ektomorf vücut tipine sahip kişilerin metabolizmaları çok hızlı çalıştığı için beslenmelerinde günde en az 3 bin 500 4 bin kalori almalıdırlar. Protein ihtiyaçları vücut ağırlığı başına en az iki gram olmalı ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmeleri önerilir. Bir futbol takımı yıldızı olamasalar da merak etmesinler, vücut tipleri doğal dayanıklılık faaliyetlerini gerçekleştirmek için oldukça uygundur. Dengeleme hareketleri vücutlarının anahtarıdır. Hem aerobik hem de kasları geliştirmek için egzersiz yaparken zaman zaman da denge egzersizlerini programlarına alabilirler. Ektomorf vücut tipine sahip ünlülere birkaç örnek: Kate Moss, Brad Pitt ve Courteney Cox.

Kum saati: Endomorf

Geniş ve kalın bir vücuda sahiptir bu kişiler. Bir endomorfun vücudu tıpkı kum saatine benzer. Metabolizmaları da oldukça yavaş çalışır. Vücutları çok kolay yağlanır. Kemikleri ve belleri kalın, vücut yapıları yuvarlaktır. Genelde kaslı olurlar. Aynı zamanda kolay kas yapıp, çok kolay da yağ kazanırlar. Ama çok zor yağ kaybederler. Endomorflar da beş günlük split çalışmalardan kaçınmalı, bunun yerine üç günlük egzersizlerle tüm vücuttaki kas gruplarını çalıştırmalılar. Her çalışmada kas grubu başına sekiz 12 kez tekrar yapabilirler. Vücut egzersizlerinin yanı sıra izolasyon egzersizleri yapmaları da uygundur. Kolay yağlandıkları için beslenmelerine çok dikkat etmelidirler. Karbonhidratı çok dikkatli almalıdırlar. Karbonhidrat miktarı spor yaptıkları günlerde de, yapmadıkları günlerde de 50 gramı geçmemelidir. Özellikle düşük glisemik indeksli gıdalar tüketmelidirler.

En az üç gün 30 dakika

Kas yapmaları için 3 bin 3 bin 500 kalori tüketmeleri idealdir. Yağ almaları kolay olduğu için haftada en az üç gün 30 dakika olmak üzere kardiyo yapmaları gerekmektedir. Vücut ağırlıklarının çoğunluğu ya vücutlarının ortasındadır ya da kalça bölgesinde toplanmıştır.  Genellikle bir endomorf gövdesini tanımlamak için kullanılan benzetme armut şeklidir. Yapısal olarak, bir endomorf vücut tipinin bacakları ve kasları kısadır. İyi olansa yumuşak vücut hatları ve derin eğrileri Marilyn Monroe gibi bir cazibe oluşturmak için kadına verilmiş bir ayrıcalıktır. Jennifer Lopez ve Oprah Winfrey endomorf vücutlu ünlülerden.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 22647 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim