• BIST 8718.11
  • Altın 2244.661
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1498
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 8 °C

'Her 15 saniyede bir kişi diyabetten ölüyor'

'Her 15 saniyede bir kişi diyabetten ölüyor'
Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun verilerine göre, dünyada her 7 saniyede bir kişi diyabete yakalanıyor ve her 15 saniyede bir kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybediyor

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özen Öz Gül, şeker hastalığının çağın hastalığı olduğunu belirterek, her 15 saniyede bir kişinin diyabet nedeniyle hayatını kaybettiğin söyledi.

Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şeker hastalığının yıllardır en önemli rahatsızlıklardan biri olduğunu, hastalığın birçok organa zarar verdiğini, kişiyi hastane ve ilaçlara bağımlı kılabildiğini belirtti.

Diyabetin üzerinde özenle durulması gereken, aksi halde insan hayatını tehdit eden bir hastalık olarak bilindiğine dikkati çeken Gül, şunları kaydetti:

"Bu şekilde olan hastalarda glikoz, yağ ve protein metabolizmasında ortaya çıkan genel bir aksama mevcut olur. Bunun sonucunda da glikoz düzeylerinde artış olur. Vücutta ortaya çıkan olumsuzluklar, zamanla organlarda beliren rahatsızlıklara yol açabilir. Diyabet, çağın hastalığı oldu. Şeker hastalarında her geçen yıl ciddi şekilde artış görülüyor. Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun verilerine göre, dünyada her 7 saniyede bir kişi diyabete yakalanıyor ve her 15 saniyede bir kişi bu hastalığa bağlı olarak hayatını kaybediyor. Buradan da anlaşılıyor ki hem diyabet hem de ortaya çıkardığı problemler hayati önemlidir."

Diyabet riski taşıyan kişilerin, ailesinde şeker olanların en kısa sürede hastaneye başvurması gerektiğinin altını çizen Gül, alınan tedbirlerle diyabetle baş etmenin mümkün olduğunu söyledi.

Diyabette yaşın öneminin bulunmadığını vurgulayan Gül, "Yaşlılarda da görülebilir, gençlerde de görülebilir. Bu nedenle diyabet riski bulunanlar mutlaka çeşitli tahliller yaparak şekerlerini kontrol ettirmelidirler. Şeker hastası olduğunu öğrenen kişi, bilmeyenlere göre çok şanslıdır" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4920 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim