• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 18 °C

Her durumda alerji testi yapılır mı?

Her durumda alerji testi yapılır mı?
Her durumda alerji testi yapılır mı?

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Kulaç, deriyi etkileyen alerjik hastalıklarda zorunlu kalmadıkça alerji testinin yaptırılmasına ihtiyaç olmadığını söyledi.
 

Doç. Dr. Mustafa Kulaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alerjinin günlük hayatta sık olarak maruz kalınan bazı maddelere karşı kişilerin aşırı reaksiyon göstermesiyle ortaya çıktığını ve tek tip olmadığını belirterek, birçok yolla ortaya çıkabilen alerjinin vücudun değişik bölümlerinde çeşitli şiddetlerde meydana gelebileceğini ifade etti.

Alerjiden en sık solunum yolları ve derinin etkilendiğine dikkati çeken Kulaç, deriyi etkileyen alerjik hastalıklarda zorunlu kalmadıkça alerji testinin yaptırılmasına gerek olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Alerjik deri hastalıklarında, özellikle doktor önerisi ve takibi olmadan ilaç kullanılmamalı. Rastgele ilaç ve doktor değiştirilmemeli. Ayrıca zorda kalmadıkça kortizonlu ilaçlar kullanılmamalı ve ciddi yarar beklentisi yoksa alerji testi yaptırılmamalı."

Alerji türleri

Doç. Dr. Kulaç, alerjik nezle, astım, ürtiker, egzama, anafilaksi ve atopik dermatitin iyi bilinen ve oldukça sık görülen alerjik hastalıklar olduğunu hatırlattı. Vücudu mikroplara karşı koruyan bağışıklık sisteminin, günlük hayatta sık olarak karşılaştığımız bazı maddeleri vücuda düşman gibi algıladığını ve onlara karşı birtakım savunma hücreleri geliştirdiğini anlatan NKÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Kulaç, vücut tekrar aynı maddeye maruz kaldığında bağışıklık sisteminin zincirleme bir reaksiyon başlatarak, alerjik hastalık tablosuna yol açtığını söyledi.

Hastalarda, her türlü kaşıntılı durum veya hastalığı alerjik olarak nitelendirme ve alerjen bir madde ile ilişkilendirme eğiliminin oldukça fazla olduğunu vurgulayan Kulaç, şunları söyledi:

"Çoğu zaman böcek ısırığı veya diğer klasik deri hastalıkları dahi hastalar tarafından alerjik olarak yorumlanabilmekte ve uzman doktorlar tarafından bir neden ortaya konması beklenmektedir. Bu amaçla sık olarak doktorlardan alerji testi yapmaları beklenmektedir. Halbuki özellikle deriyi etkileyen alerjik hastalıklarda alerji testinin hastaya faydalı olma ihtimali çok fazla değildir. Hastalığın ve hastalık alt tipinin tanımını yapmak daha önemlidir."

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3172 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim