• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Hızlı yemek reflüyü tetikliyor

Hızlı yemek reflüyü tetikliyor
Kışın yıpranan saçlar, güneş ve denizin etkisiyle kırılıp, parlaklığını yitirir. Yaz mevsimini ve sonrasında da sağlıklı saçlara sahip olmak istiyorsanız işte size basit ama etkili tavsiyeler…

Ramazan ayında en sık karşılaşılan rahatsızlıklardan bir tanesi de mide sorunlarıdır. Özellikle hızlı yemek tüketimi ve gazlı içeceklerinde iftar sofralarında içilmesi reflü şikayetlerini de artışına neden oluyor. Yaz aylarına denk gelen Ramazan’da uzun süre aç kalındıktan sonra iftarda fazla miktarda ve hızlı yemek yenilmesi, sigara ve gazlı içeceklerin tüketilmesinin reflü şikayetinde artışa neden olduğunu dile getiren Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) İç Hastalıkları ve GastroenterolojiBilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Hakkı Kalkan, konuyla ilgili şunları söyledi:

İFTARDAN HEMEN SONRA İÇMEYİN

“Reflü, en sık görülen sindirim sistemi hastalıklarından biridir. Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle aç kalma süresi uzadı. Uzun süre aç kalındıktan sonra iftarda fazla miktarda ve hızlı yemek yenilmesi, sigara ve gazlı içeceklerin tüketilmesi reflü şikayetinde artışa neden oluyor. Sigara içilmesi iftarda çok sık rastlanılan bir olay. Hemen sigarayla iftarını yapanlar bile var. Sigara yemek borusuyla mide arasında, alt özofagus sfinkteri (mide kapağı) denen fizyolojik basınç bariyerinde gevşemeye yol açar. Böylelikle mide basıncının azalması söz konusu olmakta ve midenin içerisine yemek borusuna kaçıyor. Bu yüzden sigara içilmesinin ertelenmesi daha doğru olacaktır.”

YATIŞ ŞEKLİ DE HASTALIĞI ETKİLİYOR

“Sahur sonrasında hemen yatılmaması gerekiyor. Yatarken de sol yan tarafa yatılması veya yüz üstü yatılması daha uygundur. Sırt üstü ve sağ yan tarafa yatılması reflü şikayetlerini artırır. Bilimsel çalışmalarda karbonhidrat tüketiminin, yağ tüketiminin, gazlı ve asitli içeceklerin reflü şikayetlerini artıracağı bildirilmiştir. Hafif egzersizlerin ve sakız çiğnemenin de reflüyü önleyici etkisi olabilir. Reflüyü tetikleyebileceği için kesinlikle iftar sonrası ağır egzersizlerden kaçınılması gerekir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 5620 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim