• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 24 °C

İl Sağlık Müdürü Bildirici, Dünya Zatürre Günü Hakkında Açıklama Yaptı

İl Sağlık Müdürü Bildirici, Dünya Zatürre Günü Hakkında Açıklama Yaptı
Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, 12 Kasım Dünya Zatürre Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaparak zatürre hastalığı...

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, 12 Kasım Dünya Zatürre Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaparak zatürre hastalığı konusunda önemli bilgiler paylaştı.

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, 2009 yılından bu yana her yıl 12 Kasım'da kutlanan Dünya Zatürre Günü'nün, zatürre hakkındaki farkındalığı artırmayı, koruma, önleme ve tedavi müdahalelerini geliştirmeyi amaçladığını söyledi. Zatürrenin özellikle bebeklerde, çocuklarda, vücut direnci düşük olanlarda ve yaşlılarda ciddi sonuçlara yol açabilen akciğerleri etkileyen bir iltihaplı hastalık olduğunu ifade eden Bildirici, COVID-19 dahil solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan ölüm yükünün 2021'de 6 milyonu aştığını belirtti. Özellikle çok erken yaşta ve çok yaşlı kişilerin en büyük risk altında olduğunu dile getiren Bildirici, zatürrenin akciğerleri etkileyen iltihaplı bir hastalık olduğunu hatırlatarak tedavi edilmediği takdirde özellikle bebeklerde, çocuklarda, vücut direnci düşük olanlarda, sürekli hastalığı olanlarda ve yaşlılarda ağır seyrettiğine dikkat çekti.

Dr. Öğr. Üyesi Bildirici, zatürrenin tüm dünyada hala ciddi bir sağlık sorunu olduğuna ve son 40 yılda öldürücülüğünün azalsa da hala yüksek olduğuna vurgu yaparak, özellikle çocuklar, 65 yaş üstü yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, sigara kullananlar ve bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklar veya ilaç kullanımı olanlarda daha sık görüldüğünün altını çizdi. Toplum kökenli zatürrenin dünya genelinde hastane başvurularının, tedavi giderlerinin, iş-okul günü kayıplarının ve ölümlerin önemli bir kısmından sorumlu olduğuna işaret eden Bildirici, SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu COVID-19 hastalığının da zatürreye yol açtığını hatırlattı.

Zatürreden korunmak için alınacak önlemlerle bu sağlık sorununun önlenebileceğini belirten Bildirici, altta yatan kronik hastalıkların kontrol altına alınması, dengeli beslenme, hijyenik önlemler, sigara ve alkol alışkanlıklarının kontrolü, pnömokok ve yıllık influenza (grip) aşılarının uygulanmasının önemini vurguladı. Aşılamayla zatürre görülme sıklığı ve ölüm oranlarının azaltılabileceğini ifade eden Dr. Bildirici, grip mevsimine girildiği bugünlerde mesafe ve hijyen tedbirlerine ek olarak eksik grip, zatürre (pnömokok) aşılarının tamamlanmasının önemini vurguladı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 561 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim