• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 16 °C

İlaca dirençli tüberküloz cehennemi

İlaca dirençli tüberküloz cehennemi
Dünyanın cennet gibi mekânlarından biri olan Güney Afrika, aynı zamanda hiçbir tedaviye cevap vermeyen tüberküloz türünün ortaya çıktığı yer olarak biliniyor.

Güney Afrika, tüberküloz tedavisinde deyim yerindeyse ortaçağı yaşıyor. İlaca dirençli tüberküloz, dünya genelinde 15 yıldır alarm veriyordu ancak burada, son 3 yılda ilacı etkisizleştiren başka bir tür ortaya çıktı. Hiçbir tedaviye yanıt vermeyen hastalar üzerinde yeni ilaçlar uygulanıyor. Hastalar demir parmaklıkların ardında tutuluyorlar, dışarı çıkıp bir başkasına dokunmaları bile yasak ama kendi içlerinde mutlular... Hâlâ şarkılarını söyleyip, hastane koridorlarında dans ediyorlar. İlaca aşırı dirençli tüberküloz, yalnızca Güney Afrika'nın sorunu değil, Çin ve Hindistan'da da giderek yayılıyor. Rusya'da etkisini gösterdi. Aynı HIV virüsü gibi, çabucak dünyayı etkisi altına alıyor. 3 yıl önce ilk kez ortaya çıktı ve bugün 58 ülkeye yayıldı. Bu ülkeler arasında Türkiye de var ancak virüs şimdilik kontrol altında tutulabiliyor. Uzmanlar ilaca dirençli tüberküloz hastalarının ülkeler arasında seyahat ederek hastalığı kolaylıkla yaydıklarını söylüyorlar. Dünya, bununla mücadele için bu hastaları nasıl frenleyebileceğini düşünüyor. Tüberkülozun kaynağını kurutma çalışmaları yapılıyor. Yardım kuruluşları, hastalığın en fazla görüldüğü yerlerde özel ekipler kuruyor.

ÖZEL HASTANELER KURULDU
Dünyada ölmeden önce mutlaka görülmesi gereken yerler arasında gösterilen Cape Town ve Johannesburg da, bu ölümcül hastalığın tepe noktası olan yerlerden olduğu için oradaki çalışmalar çok özel. Yalnızca bu hastalığın tedavi edilmesi için özel hastaneler bulunuyor. İlaca dirençli tüberküloz hem ölümcül sonuçlar veriyor, hem de tedavisi çok uzun zaman alıyor. Afrika'da tedavisi evlerde süren hastalara ilaçlar topluca dağıtılamıyor. Çünkü bu ilaçlar uyuşturucu olarak da kullanılıyor. Bu yüzden sağlık ekipleri, her gün tek tek evlere giderek ilaç veriyor. Hastalığı buralarda frenleyerek şekil değiştirip tehlikeli hale gelmesini engellemeye çalışıyorlar. İlaca dirençli tüberküloz artık yalnızca geri kalmışlığın göstergesi değil. Afrika'da her kesim bu hastalığa yakalanıyor. Doktor00lar, öğretmenler, TV yıldızları bile hastalıktan tedavi görüyor.

HASTA ÇOCUKLAR KREŞİ
Cape Town'da bulunan Guguleta Bölgesi de, bu hastalığın dünyada en yoğun görüldüğü yer. Bu bölgede yaşayanların ailelerine de hastalık bulaştırmaması için özel önlem alınıyor. Çocuklar için gündüz bakım evleri açılıyor ve hastaların çocukları bu kreşlerde bakılıyor. İzole yaşadıkları için sarılmaya, dokunmaya hasretler. Ayrıca onlara da hastalığın bulaşıp bulaşmadığının kontrolü için düzenli testler yapılıyor. Hastalar yine de mutlu, yaşadıkları sıkıntıları söyledikleri şarkılarla üzerlerinden atıyorlar. Ağızlarında maskeler hemen danslarına başlıyorlar. Hastane koridorlarında, kliniklerde sağlık dansı yapılıyor. Onlar da üzerlerine yapışan hastalıklardan hayat enerjileriyle kurtulmaya çalışıyorlar.

YARIN HIV VE TÜBERKÜLOZ BİRLEŞTİ, ŞİMDİ İKİSİYLE SAVAŞAN BİR ORDU VAR!

ESRA TÜZÜN

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2842 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim