• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 18 °C

İltihaplı eklem hastalığı sakat bırakıyor

İltihaplı eklem hastalığı sakat bırakıyor
Sabah yataktan yorgun mu kalkıyorsunuz? Üzerinizdeki halsizlik ve geçmeyen ağrılarla başınız dertte mi? Bu tarz belirtiler iltihaplı eklem hastalığını işaret ediyor ve tedavide geç kalınırsa sakatlığa varan ciddi sorunlarla karşı karşıya bırakıyor.

İltihabi eklem hastalığı yani romatoid artrit, düzenli takip ve tedavi edilmezse ilerleyen dönemde sakat kalmanıza neden olabiliyor. Bu nedenle doktor takiplerinizi, ilaç tedavinizi aksatmayın ve şikayetleriniz olduğunda hemen doktora başvurun! Medical Park Göztepe Hastanesi Romatoloji Uzmanı Dr. Demet Taşan, günümüzde sık görülen iltihaplı eklem hastalığını AKŞAM'a anlattı:

ORGANLARA HASAR VERİYOR

İltihaplı eklem hastalığı, eklemlerin içindeki zarda ve diğer iç organlarda iltihaba yol açar. Eklem hattı kalınlaşır, ısı artar, şişme ve ağrı başlar. Kronik bir ağrıdır yıllarca devam eder. Bu hastalık vücutta pek çok eklemi etkiler, kıkırdak ve kemiklere zarar verir. İltihabi eklem hastalığının nedeni henüz bilinmiyor. Ancak hastalık kişiden kişiye farklılık da gösterebilmektedir. Genellikle genç ve orta yaş döneminde başlar. Bağışıklık sistemi yani savunma sistemi düzgün çalıştığında vücut savunması bakteri, virüs ve diğer yabancı hücrelere karşı yapar. İltihaplı eklem hastalığında bağışıklık sistemi düzgün çalışmaz ve vücut kendi eklemleriyle beraber diğer organlara saldırır. Eklem sıvısı artar ve şişlik meydana gelir. Dokudaki iltihap, hücre ve eklemlerde hasara neden olur.

TEDAVİLER YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRIYOR

İltihaplı eklem hastalığında tamamen iyileşme söz konusu değil. Ancak güncel tedavilerle hastalığın ilerlemesini durdurmak mümkün. Modern tedaviler bu hastalığı taşıyan kişilerde yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyor. Tedavi programı; hastanın ihtiyaçları, yaşam tarzı, ağrıların şiddeti ve ciddiyeti göz önüne alarak düzenleniyor. Eğer bu iltihap tedavi edilmezse eklem bağlarında kalıcı hasara sebep oluyor ve ilerleyen aşamalarda sakatlığa kadar gidiyor.

BAŞKA ROMATİZMAL RAHATSIZLIKLARLA KARIŞTIRMAYIN

İltihaplı eklem hastalığı el bileğini ve pek çok küçük eklemleri etkiliyor. Bununla beraber dirsekler, omuz, boyun, çene, kalça, diz, ayak bilekleri ve ayak parmak eklemleri tutuluyor. Şişen eklemlerin yerleri ve bazı kan testleri iltihaplı eklem hastalığını diğer romatizmal hastalıklardan ayırt etmede temel rol oynar.

İltihaplı eklem hastalığının teşhisi için doktor, hastanın hikayesini dinleyip muayene eder. Eklemlerde şişme, ısı artışı, hareket kısıtlılığı ve hastalığın diğer bulgularını arar. Ayrıca halsizlik, sabah yorgunluğu bu hastalığın ilk bulgularıdır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4079 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim