• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 13 °C

‘İşitme Kaybında Erken Tanı Çok Önemli’

‘İşitme Kaybında Erken Tanı Çok Önemli’
İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi'nde görevli Odyolog Merve Topaloğlu, yenidoğan bebeklerde yapılan işitme testleriyle erken tanının önemine...

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi'nde görevli Odyolog Merve Topaloğlu, yenidoğan bebeklerde yapılan işitme testleriyle erken tanının önemine vurgu yaptı. Topaloğlu, "Sağlıklı gelişme için işitme kaybının erken tanısı ve tedavisi çok önemlidir. Tanılanmayan veya geç tanılanan işitme kaybı; çocuğun dil, sosyal, duygusal ve bilişle ilgili gelişimini olumsuz yönde etkiler" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporlarına göre dünya üzerinde yaklaşık 500 milyon kişi işitme kaybı yaşarken, aynı rapora göre 2050 yılında bu sayının 700 milyona çıkması bekleniyor. Günümüzde ise her yenidoğan bin bebeğin yaklaşık 3'ünde işitme kaybı görülüyor. İşitme sağlığının önemine dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için "3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü" olarak kabul ediliyor. Erken tanı birçok hastalıkta olduğu gibi işitme kaybında da oldukça önemli. Yapılan periyodik testlerle olumsuz durumların önüne geçilebiliyor. İEÜ Medical Point Hastanesi Odyoloji Uzmanı Merve Topaloğlu da ilk 6 ayın önemine vurgu yaptı.

İEÜ Medical Point Hastanesi'nin Ulusal İşitme Tarama Programı kapsamında "referans merkezi" olduğuna vurgu yapan Topaloğlu, "Sağlıklı gelişme için işitme kaybının erken tanısı ve tedavisi çok önemlidir. Tanılanmayan veya geç tanılanan işitme kaybı çocuğun dil, sosyal, duygusal ve bilişle ilgili gelişimini olumsuz yönde etkiler. Ulusal İşitme Tarama Programı kapsamında referans merkezi olarak hastanemizde yürüttüğümüz Yenidoğan İşitme Tarama Programı'nın amacı, doğru işitme kaybı tanısı ve zamanında müdahaledir. Doğan her bebeğe hastaneden taburcu olmadan işitme kaybı için risk faktörü olsun veya olmasın tarama ABR testi uyguluyoruz. Bir veya iki kulaktan geçemeyen bebeklerde ABR testini tekrarlıyoruz" dedi.

"Sonradan da ortaya çıkabilir"

Testlerin sonuçlarına göre tedaviye başlandığına vurgu yapan Topaloğlu, "Bebeklerin tarama testlerini ilk 1 ayda tamamlıyoruz. 3 ayda işitme kaybı olan bebeklerin ileri odyolojik tetkikler ile işitme kaybı tanılarını koyuyoruz. 6 aylık olana kadarki süreçte işitme kaybının tipine ve derecesine göre doğru tedavi ile müdahale gerçekleştiriliyor. Eğer bebekte iç kulak kaynaklı işitme kaybı var ise cihazlandırıp habilitasyonlarını sağlayarak topluma sağlıklı bireyler kazandırmaktayız. İşitme kaybı testlerinden geçen ancak risk faktörleri bulunan bebeklere 6'ncı ayda yeniden test yaptırmak gerekiyor. Yenidoğan döneminde bebeklerin işitme testlerinden olumlu sonuç alınmış olması, çocuğun ömür boyu işitme sorunu yaşamayacağı anlamına gelmez. Bazı işitme kayıpları sonradan da ortaya çıkabilir. Erken dönemde cihazlanan ve eğitim alan çocuklar, dil gelişimleri geç tanılanan çocuklara göre daha hızlı gelişim gösterirler" ifadelerini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 646 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim