• BIST 9949.1
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 24 °C

Kanserden korunmak için bunları yapın

Kanserden korunmak için bunları yapın
Hücelerinizi korumak için avuç avuç vitamin hapı yutmak yerine, bol bol sebze ve meyve yemelisiniz.

Amerikalı kanser uzmanı Dr. Lorenzo Cohen, doğal yoldan alınan antioksidanların, hem kanserden koruduğunu hem de sindirim sistemini çok daha dayanıklı hale getirdiğini söylüyor.

Houston'da faaliyet gösteren M.D. Anderson Kanser Merkezi uzmanlarından Dr. Lorenzo Cohen, sebze ve meyve yoluyla tüketilen antioksidanların, daha etkili olduğunu söyledi. 'Hasara uğramış hücreleri koruyan maddeler' diye tanımlanan antioksidanlarla ilgili 'bilinen' ve 'bilinmeyenler'i sıralayan Dr. Cohen, 'antioksidan ve serbest radikal' ilişkisini şöyle anlattı:

HÜCRELERİ BOZUYOR
"Serbest radikaller, vücudun normal metabolik faaliyetleri sırasında ortaya çıkan ve hücrelere saldırarak yapılarını bozan moleküllerdir. Antioksidanlar; diğer moleküllerden aldığı elektronlarla, DNA'ya zarar veren serbest radikallerin taşıdığı elektriği etkisiz hale getirir. Serbest radikallerin verdiği zararlar, yaşlanma ve kanser gelişimi de dahil olmak üzere pek çok hastalıkla ilişkilidir. Antioksidanlar ise kanseri yavaşlatıp, kansere karşı korur.

"KORUYUCU ETKİSİ VAR
Antioksidan takviyeleri ile ilgili klinik deneylerin belirsiz olduğuna dikkat çeken Dr. Lorenzo Cohen, "Araştırmalar, antioksidan açısından zengin meyve ve sebzelerle beslenmenin, bazı kanser türlerinden koruduğunu, riski azalttığını gösteriyor. Ben antioksidan tavkiyesinin, doğal yollardan yapılmasını tavsiye ediyorum" dedi. Antioksidanların kanseri önlemedeki rolünü destekleyen laboratuvar çalışmaları olduğunu hatırlatan Dr. Cohen, "Kemoterapi veya radyasyon tedavisinin olumlu etkisini artırdıklarına dair görüşler ise henüz net değil" şeklinde konuştu.

SAĞLIKLI OLMAYI VE KALMAYI SAĞLARLAR
POLİFENOL:
Polifenoller, insan vücudunda oluşan serbest radikalleri temizleme kabiliyetine sahiptir. Metabolizmayı zinde tutarlar. Soya, yeşil çay, siyah çikolata, erik, yaban mersini, ahududu, çilek, elma ve fındık, şamfıstığı gibi kabuklu yemişlerde bulunur.

LİKOPEN: Domates ve domatesli ürünlerde yoğun olarak bulunan likopen, sağlık açısından mucizevi madde olarak tanımlanıyor. Güçlü bir antioksidan olarak birçok hastalıkla mücadelede etkin rol oynayan likopen, cilt sağlığı ve güzelliğine de katkıda bulunuyor.

LUTEIN: Bilimsel çalışmalar, Lutein'in göz ve cilt için çok yararlı olduğunu göstermektedir. Özellikle yaşa bağlı cilt ve göz yıpranmalarına karşı korunmada etkisi büyük olan Lutein, hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı korur ve yaşlılıkta körlük riskini azaltır. Ispanak, kara lahana, brokoli, kivi ve kırmızı üzümde bulunur.

RESVERATROL: Kalp ve damar sağlığı üzerinde etkili olan ve yaşlanmayı geciktirdiği varsayılan resveratrol; üzüm, kızılcık, yaban mersini ve yer fıstığında yer alır.

GLUCOSINOLATES: Kansere karşı etkili olduğu bilinen bu antioksidan; turpgiller familyasından suteresi, brokoli, kabak, karnabahar, Brüksel lahanası ve kıvırcık lahanada var.

ZİNDELİK KAYNAKLARI
Antioksidan bazlı vitamin ve mineral içeren yiyecekler şöyle sıralanıyor:

BETA-KAROTEN: Genellikle turuncu renkteki tatlı patates, havuç, bal kabağı ve mango gibi yiyeceklerde görülür. Ispanak, brokoli, turp ve şalgam da antioksidan açısından zengin sebzeler arasındadır.

SELENYUM: Güçlü bir antioksidan olan selenyum ton balığında bol miktarda bulunur.

VİTAMİN A: Ispanak gibi geniş yapraklı yeşillikler, havuç ve kavunda bulunur.

VİTAMİN C: Portakal, greyfurt gibi turunçgillerde, yeşil ve kırmızıbiber, kivi, brokoli ve çilekte bulunur.

VİTAMİN E: Hücreleni yenileyen özelliğiyle tanınan E vitamini; buğday tohumu, ayçiçeği çekirdeği, badem, salça ile domates püresi gibi pişmiş domateste var.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2603 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim