• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

Kilo almadan, aç kalmadan oruç tutmanın 10 formülü

Kilo almadan, aç kalmadan oruç tutmanın 10 formülü
Oruç tutarken formda kalmak mümkün. Uzmanlar, Ramazan ayında kilosunu korumak isteyenler için özel önerilerde bulundu. İşte aç kalmadan, kilo almadan oruç tutmanın 10 formülü:

Yeme düzeninin değişmesiyle Ramazan'da metabolizma hızı yavaşlıyor. Uzun süre aç kalındığı için kan şekeri düşüyor ve vücut yeterli enerji alamadığından bu dönemde "kıtlık" sinyali almaya başlıyor. Bu sinyalle birlikte vücut, enerji harcamasını düşürüyor ve sonraki öğünde alınan besinleri kendini korumak amacıyla depoluyor. Uzmanlar işte bu noktada uyarıyor; kıtlık sinyali depolama işlemiyle birlikte kiloları da beraberinde getireceği için Ramazan'da özellikle uyulması gereken kurallar bulunuyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Özyurt, kıtlık sinyaline karşı 10 altın öneriyi şöyle sıralıyor:

AZ VE SIK BESLENİN: Yeme düzeninin değişmesi, öğün sayısının ve sıklığının azalması gibi nedenlerle metabolizma hızı yavaşlar. Bu nedenle az ve sık beslenmeliyiz. (3-4 öğün gibi) Ara ve ana öğünleri atlamadan tüketmeliyiz.

HAZMI KOLAY, ENERJİSİ ÇOK BESİN TÜKETİN: Mutlaka sahura kalkmalısınız. Sahurda hazmı kolay, yüksek enerji içeren besinler tercih edilmeli. Yeterli ve dengeli bir sahur ile gün boyu enerjik ve tok hissedebilirsiniz.

KOMPOSTO-SU-AYRAN: Sahur ve iftarda yeterli sıvı alımına (1.5-2 litre) dikkat edin. Mide ve sindirim sistemini rahatlatacak bitki/meyve çayları, şekersiz komposto, ayran gibi içecekleri tercih edebilirsiniz.

KÜÇÜK LOKMA: İftar ve sahurda, çok miktarda ve ağır yemekler yenildiğinde aşırı hazımsızlık ve gaz olur. Bu nedenle öğünlerinizi çok küçük lokmalar halinde ve yavaş yavaş yemelisiniz.

POSAYI ARTIRIN: Sindirim sisteminizin sağlığı için; yeterli su ve sıvı alımıyla beraber, posa içeriği fazla olan sebze yemeği ve yeşil salata, miktarına dikkat ederek meyve, tam tahıllı ekmek ve probiyotik yoğurt tüketmeye özen gösterin.

PASTIRMA VE SALAMI UNUTUN: İftariyelikler, pastırma, salam gibi şarküteri ürünleri, kızartma, kavurma vb. yağlı yiyeceklerden, hamur işleri, acılı ve baharatlı yemeklerden, şerbetli kızarmış tatlılardan mümkün olduğu kadar uzak durulmalı.

4 HURMA BİR PORSİYON MEYVEYE EŞİT: Orucunuzu hurma ile açmak isterseniz, 4 adet hurmanın 1 porsiyon meyveye eşit olduğunu bilerek tüketin. Kan şekeri hassasiyeti olanlar başlangıcı hurma ile yapmak yerine, daha sonra tercih etmeli.

PİDE YERİNE ÇAVDARKEPEK EKMEĞİ: Ramazan pidesinin orta boyunun sekizde birlik bir dilimi (1/8) bir dilim ekmek yerine geçiyor. Beyaz unla hazırlanmış sıcacık pide kan şekerini hızla yükseltir ve aynı hızla da düşmesine yol açar. Bu nedenle pide yerine kepekli, çavdar, tam buğday gibi esmer ekmek tercih edilmesi tokluk hissi sağlaması bakımından da daha doğru olacaktır.

ÇORBAYLA BAŞLANGIÇ YAPIN: İftarda ilk yenilecek gıda önemlidir. Bu nedenle çorba gibi hafif yemeklerle başlangıç yapıldığında sindirim sistemi bunu daha hızlı tolore eder.

İFTARDAN SONRA YÜRÜYÜN: Yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak, barsak hareketlerini düzenlemek, kan şekeri dengesini sağlamak için iftardan 1- 1.5 saat sonra yarım saat yürüyün.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3900 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim