• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 26 °C

Kozmetik ve kişisel bakım ürünleri sektöründeki teşebbüslere rekabet soruşturması

Kozmetik ve kişisel bakım ürünleri sektöründeki teşebbüslere rekabet soruşturması
Rekabet Kurulu, kozmetik ve kişisel bakım ürünleri sektöründe faaliyet gösteren bazı teşebbüsler hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı.

Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, kozmetik ve kişisel bakım ürünleri sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslerin, satıcıların yeniden satış fiyatlarını tespit etmek, internet satışlarını kısıtlamak ve topla dağıt karteline katılmak suretiyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un ilgili maddesini ihlal ettikleri iddialarına yönelik yürütülen ön araştırma Kurulca karara bağlandı.

Ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri müzakere eden Kurul, bulguları ciddi ve yeterli buldu.

Buna göre, CHI Kozmetik İthalat İhracat San. ve Tic. AŞ, Ayaz ve Ortakları Ltd. Şti., Ege Teknoloji Kimya Mak. San. Tic. Ltd. Şti., SB Grup Kozmetik AŞ, Easyvit Sağlık Ürünleri Sanayi AŞ, ELCA Kozmetik Ltd. Şti., Farmatek İç ve Dış Tic. AŞ, Cevher Kozmetik ve Sağlık Sanayi Tic. AŞ, Glohe Bitkisel Ürünler San. ve Tic. AŞ, Kozmopol Kozmetik Sağlık Gıda San. ve Tic. AŞ, Hamzaoğlu Kimya San. ve Tic. AŞ, L'Oreal Türkiye Kozmetik San. ve Tic. AŞ, Neolife İthalat İhracat AŞ, Rebul JCR Kozmetik Paz. AŞ ve Sistem Kozmetik San. ve Tic. Ltd. Şti. hakkında farklı gerekçelerle soruşturma açıldı.

Bu arada, soruşturmada uzlaşmaya giden Ashley Joy Kozmetik Tic. ve San. AŞ'ye 769 bin 578 lira, Ege Teknoloji Kimya Mak. San. Tic. Ltd. Şti.'ye 897 bin 334 lira ve Farmakozmetika Sağlık Ürünleri ve Kozmetik Tic. Ltd. Şti.'ye 1 milyon 47 bin 106 lira para cezası kesildi.

Soruşturmanın, Ege Teknoloji Kimya Mak. San. Tic. Ltd. Şti.'nin internet satışlarını kısıtlamaya yönelik davranışları için ise taahhütle sonlandırılması uygun bulundu.

Öte yandan, Rekabet Kurulu tarafından alınan soruşturma açılması kararı, teşebbüs ya da teşebbüs birliklerinin Kanun'u ihlal ettikleri, ceza ile karşı karşıya kaldıkları veya kalacakları anlamına gelmiyor.

- Kurulun son 2 yıldaki diğer kozmetik soruşturmaları

Kurumdan edinilen bilgilere göre, Kurulun 2022 yılında Hayırlı El Kozmetik Pazarlama AŞ hakkında başlattığı soruşturmanın ardından kozmetik, kişisel bakım ve gıda takviyesi sektöründe faaliyet gösteren birçok teşebbüs hakkında zincirleme soruşturmalar başlatıldı.

Kozmetik ve kişisel bakım sektöründe, hem marka sahibi firmalarda hem de bu markaların tüketicilere ulaştırıldığı zincir marketlerde yerinde incelemeler gerçekleştirildi. Son iki yıl içerisinde yapılan incelemelerde elde edilen deliller değerlendirilerek kozmetik sektöründe faaliyet gösteren 29 firmaya soruşturma açıldı.

Marka sahibi firmaların, ürünlerini tüketicilere ulaştırdığı satıcıların raf fiyatlarını belirlemelerine yasal olarak imkan bulunmuyor. Marka sahipleri raf fiyatlarını kontrol etmekte zorlandıkları için internet satışlarına kısıtlama ve yasak getirme eğilimine yöneliyor.

Literatürde "yeniden satış fiyatının tespiti uygulaması" olarak bilinen raf fiyatlarına müdahale edilmesi, kozmetik ürünlerin fiyatlarını arttırmak, internet satışlarının kısıtlanması uygulaması ise pazaryerlerinde ürün bulunurluğunu azaltmak suretiyle tüketici refahında azalışa neden oluyor.

Öte yandan 15 kozmetik firması hakkında yürütülen soruşturmalar da devam ediyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 594 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim