• BIST 8718.11
  • Altın 2241.916
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1537
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 10 °C

Lens kullanıcılarına çok önemli uyarılar

Lens kullanıcılarına çok önemli uyarılar
Ankara Özel Güven Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Orhan, kontakt lensler konusunda “İnternetten lens alışverişi riskli” dedi.

Göz Hastalıkları Bölümü uzmanlarından Prof. Dr. Orhan, kullanım oranı hayli yüksek olan kontakt lenslerle ilgili uyarılarda bulundu. Gözde kırma kusurlarının miyopi, hipermetropi ve astigmatizma olarak üç grupta incelendiğini hatırlatan Prof. Dr. Orhan, “Bu üç kırma kusuru her yaş grubunda görülebilmektedir. Kırma kusurlarının çağımızda giderek artması sonucunda gözlük kullanmak istemeyen kişiler için kontakt lens alternatifi bulunmaktadır.

Gaz geçirgen sert lensler yüksek astigmat ve keratokonus tedavisinde kullanılırken, oksijen geçirgenliği yüksek yeni nesil yumuşak kontakt lensler, miyopi, hipermetropi, astigmat ve yakın görme güçlüğü için kullanılmaktadır. Kontakt lens kullanırken hijyen - temizlik kurallarına uyulması gerekir. Uygun çaplı ve kornea üzerinde yeterince hareket edebilen, oksijen geçirgenliği yüksek kontakt lensler tercih edilmelidir” şeklinde konuştu.

“İNTERNETTEN LENS ALINMASI RİSKLİ”

Günlük kullan-at lensler, aylık kontakt lensler, yakın ve uzağı düzelten multifokal kontakt lensler ve astigmatizmayı düzelten torik yumuşak kontakt lensler gibi çeşitli özellikte lensler bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Orhan, şöyle devam etti:

“Bilimsel çalışmalarda, düzgün bir göz muayenesi olmadan, deneme lensi kullanmadan ve hekim kontrolü olmadan internet ortamından temin edilen kontakt lenslerde, özellikle renkli kontakt lenslerde kornea - göz yüzeyinde sorun çıkma ihtimali çok daha yüksek bulunmuştur. Kontakt lens kullanımı sırasında ortaya çıkan göz kızarıklığı, batma, çapaklanma, ışık hassasiyeti ve ağrı gibi şikayetler önemsenmeli ve vakit geçirmeden kontrol edilmelidir.”

LENS KULLANANLAR İÇİN ÖNEMLİ UYARILAR

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Mehmet Orhan, lens seçimi ve kullanımına ilişkin ise şu önemli uyarılarda bulundu:

“Kontakt lens kullanan kişiler el, yüz, kirpikli kenar, kontakt lens, lens kabı temizliğine çok dikkat etmek zorundadır. Lens takmadan ve çıkarmadan önce eller en az 1 dakika süreyle sabunlanmalıdır. Lensler ile uyumamalı, denize, havuza, duşa girilmemelidir. Gözde kızarıklık, batma, ağrı, görme bulanıklığı, ışığa karşı hassasiyet, çapaklanma ve aşırı sulanma olması halinde lensler takılmamalı, takılı ise hemen çıkartıp vakit geçirmeden hekime müracaat edilmeli, eş-dost tavsiyesi damlaları kullanılmamalıdır. Kontakt lensin süreli olduğu unutulmamalı, süresinden uzun kullanıp göz sağlığı riske atılmamalıdır.

Temizlik kurallarına uyarak, göze uygun lens kullanılması, gözde hasara yol açmadan uzun yıllar lens kullanılmasını sağlar. Lens kullanan kişiler şikayetleri olmasa da göz doktorlarına 6 ayda bir periyodik kontrollerini yaptırmalıdır.Renkli kozmetik kontakt lenslerle asla uyunmamalı, nezle, grip, üst solunum yolu enfeksiyonu olunduğunda, dudak kenarında uçuk çıktığı durumlarda enfeksiyon geçinceye kadar lens takılmamalıdır.”
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5905 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim