• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 18 °C

Lösemililere müjde!

Lösemililere müjde!
İSTANBUL - Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Üstün Ezer, Türkiye’nin çok büyük bir problemini çözümlemek üzere oluşturdukları proje ile “Kemik İliği Doku Bankası”nı hayata geçireceklerini bildirdi.

İSTANBUL - Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Üstün Ezer, Türkiye’nin çok büyük bir problemini çözümlemek üzere oluşturdukları proje ile “Kemik İliği Doku Bankası”nı hayata geçireceklerini bildirdi.

Hilton Oteli’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Ezer, lösemili çocukların ve ailelerin her türlü ihtiyacını karşılamak için kurulan vakfın, bu yıl 10. yılını kutladığını söyledi. Ezer, kuruluşundan bu yana vakfın verdiği hizmetlere değinerek, şu ana kadar bir lösemi hastasının tedavi maliyetinin 150 bin YTL olduğu göz önünde bulundurularak toplamda 45 milyon YTL’lik hizmet sunduklarını dile getirdi. Hasta çocuk imajını değiştirdiklerini ifade eden Ezer, Türkiye’nin ilk ve tek Lösemili Çocuklar Hastanesi ‘Lösante’ye başvuran 310 çocuktan 105’inin tamamen iyileştiğini bildirdi. 2008 yılı içinde hayata geçirmeyi planladıkları projelerle ilgili de bilgi veren Ezer, lösemili çocuklara yönelik kreş ve okullar yapacaklarını söyledi. Ezer, kemik iliği nakillerinin Türkiye’de hızla arttığına ancak akraba dışı vericilerle yapılan sayının az olduğuna dikkati çekerek, “Türkiye’nin çok büyük bir problemini çözümlemek üzere oluşturduğumuz proje ile Kemik İliği Doku Bankası’nı hayata geçireceğiz” diye konuştu. Bazı hastaların kemik iliği nakli olmak için beklerken hayatını kaybettiğini hatırlatan Ezer, 70 milyonluk Türkiye’de yaklaşık 50 bin kişilik sağlıklı veri bulunduğunu, üniversitelerle iş birliği halinde gerçekleştirecekleri proje ile bu sayıyı 1 milyona çıkarmak istediklerini bildirdi.

Havuz 5 milyon olacak
Ezer, geçmişte bu konuda olumsuz deneyimler yaşandığını ancak proje ile artan organ ve kemik iliği nakillerine bir zemin hazırlanmış olacağını dile getirerek, şunları kaydetti: “Büyük illerde yapılacak pilot çalışmalarla kemik iliği bankası genişletilecektir. Doğan her çocuğun kimlik cüzdanı gibi kan gruplarının yanı sıra doku grupları da ücretsiz bakılarak kendiliğinden bir banka oluşturulacak. Dünyadaki merkezlerle entegre çalışacak 5 milyonluk havuza ulaşarak, Türkiye’de kemik iliği arama problemini ortadan kaldırmayı planlıyoruz.”

Hasta çocuklara dev şehir
Dr. Üstün Ezer, 5 yıl önce gündeme getirdikleri “Lösemili Çocuklar Kenti Projesi”nin de arsa taleplerinin karşılıksız kalması dolayısıyla hayata geçirilemediğini belirterek, Ankara’dan sonra aynı projeyi İstanbul’da da uygulamayı planladıklarını söyledi. Başbakan Erdoğan ile ilgili bakanların projeye onay verdiklerini ifade eden Ezer, kent içerisinde en az 100 yataklı, ilik naklinin yapılabileceği bir hastane binası, ailelerin kalabileceği bir otel, ailelere yönelik meslek edindirme kurslarının düzenleneceği binaların yer alacağını ifade etti. Ezer, buradaki bütün hizmetlerin ücretsiz verileceğini belirtti.

Bu haber toplam 1526 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim