• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 16 °C

Mamografi Taraması Hayat Kurtarıyor

Mamografi Taraması Hayat Kurtarıyor
Onkolog Doç. Dr. Ahmet Özveren, kadınların düzenli olarak tarama amaçlı mamografi yaptırmasının meme kanserine bağlı ölümleri önemli ölçüde azalttığını,...

Onkolog Doç. Dr. Ahmet Özveren, kadınların düzenli olarak tarama amaçlı mamografi yaptırmasının meme kanserine bağlı ölümleri önemli ölçüde azalttığını, bu tespitin 36 binden fazla meme kanseri hastasını kapsayan bir araştırma sonucunda ortaya çıkarıldığını söyledi. Özveren, bu çalışmayla tarama mamogramlarına katılan kadınların hayatta kalma oranının yüzde 80'in üzerinde olduğunun belirlendiğini aktardı.

Acıbadem Kent Onkoloji Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Özveren, her 8 kadından birinde görülen meme kanserinin erken tanısında önemli bir tetkik olan mamografinin "hayat kurtarıcı" olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Özveren bu gerçeğin Kuzey Amerika Radyoloji Derneği'nin (RSNA) 2023 yıllık toplantısında sunulan geniş kapsamlı bir araştırmayla bir kez daha gündeme getirildiğini belirtti.

Özveren, bu araştırmayı yapan hekimlerin, tek bir mamografiyi bile kaçırmanın kesin etkisini belirlemeye çalıştıklarını söyledi. Bu araştırmanın sonuçları ile ilgili bilgi verip Türk kadınlarına uyarıda bulunan Özveren, "Araştırmacılar, 1992'den 2016'ya kadar İsveç'teki onkoloji merkezlerinden kadınların tarama geçmişini elde etti. Çalışmaya toplam 36 bin 79 meme kanseri hastası dahil edildi. İsveç ölüm nedenleri kaydı verilerini kullanan araştırmacılar, çalışmaya dahil edilen hastalar arasında 4 bin 564 meme kanseri ölümünü tespit etti. Davet edilen tüm tarama mamogramlarına katılan kadınların hayatta kalma oranı yüzde 80'in üzerinde bulundu. Herhangi bir taramaya katılmayan kadınların hayatta kalma oranının yüzde 59,1 ila yüzde 77,6 arasında değiştiği belirlendi. Beş tarama mamografisinin tamamına katılan kadınların, herhangi bir tarama mamografisine katılmayan kadınlara kıyasla meme kanserinden ölme riskinde yüzde 72'lik bir azalma olduğu görüldü" ifadelerini kullandı.

"Bu veriler mamografi taramalarının hayati önemini ortaya koyuyor"

"Hastanın kendi kişisel faktörlerine göre katılmayı tercih ettiği durumlarda tarama yapılmasında bile meme kanserinden ölüm riskinde yüzde 66 gibi oldukça önemli bir azalma oluyor" diyen Özveren, "Kuzey Amerika Radyoloji Derneği'nin (RSNA) yıllık toplantısında sunulan bu araştırmaya göre, kadınlar düzenli olarak tarama mamogramlarına katıldığında meme kanseri ölümleri önemli ölçüde azalıyor. Amerikan Kanser Derneği'ne göre 45-54 yaş arası kadınların her yıl mamografi çektirmesi gerekiyor. 55 yaş ve üzeri kadınların iki yılda bir mamografiye geçebilecekleri veya yıllık mamografiye devam edebilecekleri belirtiliyor. Planlanmış tek bir mamogramın atlanmasının, daha ileri düzeyde meme kanseri tanısıyla sonuçlanabileceği uyarısı yapılırken, bunun hastanın hayatta kalma şansını önemli ölçüde etkileyebileceği kaydediliyor. Bu veriler mamografi taramalarının hayati önemini ortaya koyuyor" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 501 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim