• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 24 °C

Obezlik, hızla artıyor!..

Obezlik, hızla artıyor!..
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramis Çolak, obezite ve aşırı kilo hastalığının hızla yaygınlaştığını söyledi.

Obezitenin Türkiye'de de önemlisağlıkproblemlerinden olduğunu ifade eden Prof. Çolak, obezitenin insan ömrünü kısaltabileceğinin altını çizdi.

Dünya'da yaygınlaşan obezite, giderek engellemez bir hale dönüşüyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Fransa'da son 10 yılda çocuklarda şişmanlık sıklığı 5 kat, ABD'de ise 1976 yılından bu yana 2 kat arttığı belirtiliyor.

Yine Dünya'da 400 milyon kişi bugünobeziteile mücadele ederken, 1 milyar 600 milyon aşırı kilolu birey bulunuyor. 2015 yılında obez sayısının 700 milyona, aşırı kilolu insan sayısının da 2 milyar 300 milyona ulaşacağı öngörülüyor.

CİHAN'a konuşan OMÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramis Çolak, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Tıbben, nedeni tam olarak açıklanamayan şişmanlığın genetiksel, yakılandan fazla besin alma ve hareketsizlik gibi etkenlerden kaynaklandığını ifade eden Prof. Çolak, "Şişmanlık, gerek ülkemizde gerekse diğer ülkelerde, en önemli sağlık problemlerinden biridir ve salgın birhastalıkhalini almıştır.

Şişmanlık, sadece şeker, kalp ve damar hastalıkları ve tansiyon yüksekliğine neden olmakla kalmaz, ömrümüzü de kısaltır.

Şişman hastalarda safra kesesi taşı, safra kesesi iltihabı, karaciğer yağlanması ve reflü özofajit denen midedeki asidin yemek borusuna kaçması hastalığı daha sık görülür.

Safra kesesi taşı, şişman hastalarda şişman olmayanlara göre 3 kat daha fazla oluşur. Astım ve solunum yolu enfeksiyonları da şişmanlarda daha sık görülür." dedi.

Çocuklardaki şişmanlık sıklığında da son yıllarda çok hızlı bir artış gözlendiğini bildiren Prof. Çolak, bu nedenle çocuklarda ve ergenlerde şeker hastalığı görülmeye başlandığını kaydetti.

Çolak, şöyle dedi: "Çocukluk çağındaki şişmanlık, ülkemizde de hızla artmaktadır. Bunda hareketsiz bir yaşam biçiminin egemenliği, televizyon,bilgisayarbaşında fazla kalma, karbonhidratlar, yağlı besinlerle aşırı beslenme, oyun ve egzersiz yapamamaları, şeker ve çikolata reklamları başlıca etkenlerdir.

" Prof. Çolak, günde iki saatten fazla televizyon seyreden çocukların yüzde 52?sinde aşırı kilo ve yüzde 28?inde şişmanlık saptandığı, bilimsel çalışmayla kanıtlandığını vurguladı.

Şişmanlığın, vücutta bozmadığı organ bulunmadığını hatırlatan İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Çolak, "Bunlar içinde kalp, tansiyon ve şeker hastalığı yaşamı kısaltan önemli hastalıklardır.

Şişman kişilerde kalp ve damar hastalıklarından dolayı ölüm oranı şişman olmayan kişilere göre 4 kat fazladır.

Uykuda nefes durması da şişmanlarda sık görülür. Bazı kanserler şişman kişilerde daha fazla görülür.

Kadınlarda meme, rahim ve safra kesesi kanseri, erkeklerde ise kalınbağırsak, rektum ve prostat kanseri sıklığı fazladır. Erkeklerde cinsel istekte ve testosteron düzeylerinde azalma gözlenir.

Kilo verilmesiyle de bu hastalıkların oluşumunun belirgin şekilde azaltılabilmesi mümkündür." ifadelerini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3581 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim