• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 21 °C

Öldüren hapa ruhsat almışlar!

Öldüren hapa ruhsat almışlar!
Bartın’da Fatma Sinaplı’nın ölümüne neden olan altın çilek hapını üreten birçok firmanın, ürünlerine ‘Türk Gıda Kodeksi’ adı altında ruhsat aldığı ortaya çıktı.

Öte yandan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı altın çileğin reklamını yapan internet siteleri için Alo Gıda 174 hattına 170 ihbar yapıldığını kaydetti.

Bartın’da 50 yaşındaki Fatma Sinaplı’nın zayıflamak için kullandığı altın çilek hapı sonrasında hayatını kaybetmesi, piyasadaki gıda takviyesi ürünlerine yönelik endişeleri bir kez daha arttırdı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada, bu tür ürünlerin reklamını yapan 268 internet sitesi için Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğunu hatırlatarak, Bakanlığın altın çilek meyvesine tablet veya kapsül olarak üretim izni vermediğini kaydetti.

HAP ZAYIFLATMIYOR
Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre, ancak şirketlerin ürettiği altın çilek hapı ürünlerinin üzerinde, “Türk Gıda Kodeksine uygun olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın 21/02/2008 tarih ve 42/00018 sayılı izni ile üretilmiştir.” ifadesinin olması kafaları karıştırdı. Çünkü bu ifade Bakanlığın üretim izni vermiyoruz açıklamasını yalanlıyor.

Klinik Farmakoloji Derneği Başkanı Prof.Dr.Cankat Tulunay zayıflatıcı gıda takviyesi ürünü ürettiğini kaydeden birçok firmanın ürünlerinde gizlice zayıflatıcı sibutramin maddesini kullandığını kaydederek, bu maddenin kimyasal olduğuna dikkat çekti. Altın çileğin zayıflatıcı hiçbir yönünün olmadığına da dikkat çeken Tulunay, ürünlerdeki zararlı maddenin sibutramin olduğunu söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ise, Alo Gıda 174 hattına 170 yapıldığını kaydederek, ürünün sadece meyve olarak tüketilmesine izin verildiğine dikkat çekti. Açıklama şunlar denildi:

174'E İHBAR EDİN
“Altın Çilek ‘Physalis peruviana’ bitkisine ait üzümsü bir meyvedir. Ülkemizde sadece ‘meyve’ olarak tüketimine izin verilmektedir. Kurutulmuş veya yaş meyve olarak ithali yapılıyor. Sözkonusu meyveye tablet veya kapsül formunda takviye edici gıda olarak Bakanlığımız tarafından üretim izni ya da ithal izni düzenlenmemiştir. Alo Gıda 174 hattına bu ürünle ilgili olarak 170 adet başvuru ulaşmış olup, bu başvurularda sözü edilen 39 internet sitesi mevzuata aykırı reklam ve tanıtım nedeniyle gereği yapılmak üzere Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bildirilmiştir. İlave olarak, altın çilek isimli gıda takviyelerinin toplatılması ve yasal işlem yapılması için ilgili il müdürlüklerimiz 27 Nisan 2011 tarihinde talimatlandırılmıştır. Bu denetimler halen devam etmektedir. Altın çilek ürününün reklam ve tanıtımının yapıldığı gazeteleri ve internet siteleri uyarılarak altın çilekle ilgili reklamlar kaldırılmıştır."

Bu haber toplam 2048 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim