• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 21 °C

Özellerdeki 10 TL SGK farkı hastaları kaçırdı

Özellerdeki 10 TL SGK farkı hastaları kaçırdı
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun özel hastanelerden aldığı 10 TL'lik 'muayene katılım payı', hasta sayısını ve ciroları azalttı. Özelden kaçan hastalar katılım payının 3 TL olduğu devlet hastanelerini tercih ediyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun özel hastanelerden aldığı 10 TL'lik 'muayene katılım payı', hasta sayısını ve ciroları azalttı. Özelden kaçan hastalar katılım payının 3 TL olduğu devlet hastanelerini tercih ediyor.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası ile özel hastanelerde muayene olan kişilerden 10 TL katkı payı alınması uygulaması, özel sağlık kurumlarını sıkıntıya soktu. 10 TL farkın özel hastanelere olan talebi azalttığını belirten yetkililer, hasta sayılarında yüzde 40, cirolarda ise yüzde 30 azalma yaşandığını açıkladı.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hastanelerdeki gereksiz yoğunluğu azaltmak için 1 Ekim'den itibaren hastalardan "muayene katılım payı" almaya başladı. Muayene katkı payı özel hastanelerden 10, devlet hastanelerinden 3 TL olarak alınıyor.
Devletin özel hastanede muayene olan her hastadan ilaç almasa bile 10 TL katkı payı aldığını dile getiren Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri Cevat Şengül, "Bu katkı payı özel hastanelere giden vatandaşı cezalandırıcı bir paraymış gibi algılanıyor. Aynı hasta devlet hastanesine gittiğinde 3 lira katkı payı ödüyor. Bu yüzden insanlar özel hastaneyi tercih etmeyip, devlete gidiyor. Sadece ilaç yazdırmak için gelen hastalar bile devlet hastanesine ya da katkı payı olmayan sağlık ocaklarına gidiyor" diye konuştu. Kriz nedeniyle insanların ödeme gücünün düştüğünü belirten Şengül, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine bakıldığında özel hastanelerdeki hasta sayılarının yüzde 30 civarında düştüğünü açıkladı.

İstihdam sorunu yaşanacak
SGK'lı hastalardan aldıkları 10 liralık katkı payının yüksek olduğunu ifade eden İstanbul Medicine Hospital Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Elgörmüş de SGK'lı hastalardan aldıkları muayene ücretinin 25 ile 30 lira arasında değiştiğini belirterek bu paranın 10 lirasının devlete gittiğini söyledi. "15 liraya hasta muayene ediyoruz" diyen Elgörmüş, hastadan ekstra alınan 10 liranın muayene ücretini yüksekmiş gibi gösterdiğini ifade etti. Elgörmüş, "Geçen sene günde 1200 hasta muayene ederken bugün bu rakam 700'lere düştü. Cirolarımızda ise yüzde 30 azalma var" dedi. A sınıfı hastanelerin SGK'lı hastayı her branşta kabul etmediğini, bu nedenle onların bu durumdan etkilenmediğini kaydeden Elgörmüş, orta ve alt kesime hitap eden ve SGK ile anlaşması olan hastanelerin ciddi sıkıntılar yaşadığını vurguladı. Elgörmüş, daha önce eczaneler üzerinden alınan katkı payının özel hastaneler üzerinden alınmayı başlamasıyla sorunların arttığını ve önümüzdeki dönemde sektörde ciddi bir istihdam sorunu yaşanacağını dile getirdi.

Özelden kaçan devlete gidiyor
Delta Hospital İcra Kurulu Başkanı Derviş Üner, "Daha önce günlük poliklinik sayımız 350 civarındaydı. Şimdi 250'ye düştü. Hasta, 'Neden katkı payı alıyorsunuz' diye soruyor. Bu parayı devlete ödemek zorunda olduğumuzu hastaya her seferinde anlatıyoruz. 27 lira muayene ücreti alıyoruz. 10 lirası devlete gidiyor. 17 lirası kasamıza giriyor. Bizim tek beklentimiz 10 lira katkı paylarının kaldırılması, kaldırılması mümkün değilse bile devlet hastanesiyle aynı düzeye çekilsin. Bizden kaçan hasta devlete gidiyor ve o hastanelerde bir yığılma oluyor, sonra da hizmet aksıyor. Bir ultrason çekimi için 1 ay süre verildiğini bile duyuyoruz" dedi.
Hayat Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yılmaztürk ise, 10 TL'lik katkı payının haksız rekabet yarattığını ifade etti. Hasta sayılarında yüzde 30 azalma olduğunu dile getiren Yılmaztürk, "Hasta sayımız günde 6 bin iken, 4 binlere kadar düştü. Diğer illerdeki hastanelerimizde de aynı durum geçerli. Ciro bazında yüzde 20 seviyelerinde düşüşlerimiz var. Ancak 10 lirayı da bizden kesiyorlar" diye konuştu.
Geçen sene poliklinik hasta sayılarının günde 500 civarında olduğunu söyleyen Pendik Hospital Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Bayraktar de, bugün 350 civarında poliklinik hastaları olduğunu belirterek cirolarında yüzde 50'ye varan düşüşler yaşadıklarını açıkladı.



Hastalar 'İşsiz kalırım' diye ameliyat olmuyor
Orta ve alt gelirli gruplara hitap eden hastanelerde hasta kayıplarının yüzde 40'lara vardığını dile getiren İstanbul Şafak Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Başhekimi Nuri Karaöz, insanların cebinde fazladan 10 lira verecek paraları kalmadığını belirtti. Karaöz, poliklinikteki hasta sayılarının 350'den 250'ye düştüğünü belirtti. Yatarak tedavi gören hastalarda da ekonomik kriz nedeniyle azalma olduğunu vurgulayan Karaöz, "SGK mensupları ameliyat olmaktan çekinir hale geldi. Ameliyat olduktan sonra 1 hafta dinlenme süresini uzun bulan hastalar, 'İşimden olurum' kaygısıyla ameliyatlarını erteliyor. Şu kriz ortamında kimse işsiz kalmak istemiyor, bunun uğruna sağlıklarını erteliyor" dedi.

Referans

Bu haber toplam 2265 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim