• BIST 8728.76
  • Altın 2241.165
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1608
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 10 °C

Polikistik over sendromu, şişmanlık ve kısırlığa sebep olabilir

Polikistik over sendromu, şişmanlık ve kısırlığa sebep olabilir
Polikistik over sendromu, kadınlarda erken yaşlarda görülmeye başlayan ve birçok rahatsızlığa yol açan ciddî bir problem.

ADET DÜZENSİZLİĞİ

En sık görülen belirti olup adet gecikmesi veya adet görmeme şeklinde ortaya çıkar. Bu kadınlar senede 8 veya daha az sayıda adet görürler. Bu da yumurtlamanın düzensiz olarak oluştuğunu gösterir. Düzensiz adet görmenin sonucunda endometrium denen rahim zarı düzensiz olarak kalınlaşmakta ve bu da kanser riskini arttırmaktadır.

KISIRLIK

Kısırlık nedeniyle değişik merkezlere başvuran hastaların neredeyse yarısını polikistik over sendromu olan kadınlar oluşturmaktadır. Yumurtanın yeterince büyümemesi ve yumurtlamanın olmaması gebe kalmayı engellemektedir.

TÜYLENMEDE ARTIŞ (HİRSUTİZM)

İstenmeyen tüylerde artış kadınlarda hemen her yaş grubunda psikolojik sıkıntı yaratan önemli bir faktördür. Doğal olarak var olan açık renkli ince tüyler, erkeklik hormonlarındaki dengesizlik nedeniyle, koyu siyah renk alma ve kalınlaşma eğilimindedir. Çoğunlukla göğüs bölgesinde tüylenme, dudakların üstü, çene, kol-bacak ve karın bölgelerindeki tüylerde kalınlaşma ve çoğalma saptanır. Tedavisinde ilâç ve yeni tüy gelişiminin önlenmesi ve çıkmış tüylerin fiziksel metodlarla (lazer epilasyon gibi) alınması birlikte kullanılmalıdır. Hastaların ilâç tedavisinin ancak 6 aydan itibaren etkili olacağı konusunda uyarılması tedavinin başarısı için çok önemlidir.

SAÇ DÖKÜLMESİ, AKNE

Yüz, göğüs ve sırt bölgesinde önemli bir kozmetik problemdir. Özellikle ileri yaşlarda başlayan akneler çok tipik bir belirtidir.

KİLO ARTIŞI

Bu hastaların büyük bir çoğunluğu kilo vermek veya kilolarını korumak için ciddî mücadele vermektedir. Özellikle bel ve karın bölgesinde kalça bölgesine göre daha fazla yağ toplanması görülür. Bu, şeker ve insülin metabolizmasının bozulmasının doğal bir sonucudur.

CİLT-DERİ PROBLEMLERİ

Genellikle insülin metabolizmasındaki dengesizliğe bağlı olarak, akantozis nigrans adı verilen boyun, kasık ve koltuk altı bölgelerindeki cildin rengi değişir, siyahlaşmalar olur.

DEPRESYON-ANKSİYETE

Doğrudan hormonal bozukluklar veya bunun yarattığı kozmetik sorunlar ve kısırlık sonucu oluşan psikolojik sıkıntılar, bu hastaların kendilerini toplumdan uzak tutmalarına, cinsel isteksizlik, suçluluk duygusu ve umutsuzluğa yol açmaktadır.

Polikistik over sendromunun belirtilerini içeren aşağıdaki sorulara verilecek 5'ten fazla evet cevabı, sendromun varlığına yönelik önemli bir uyarıdır

1. Bir yıl içinde 8 veya daha az sayıda adet görme

2. Düzensiz 10 günde fazla adet görme

3. Ara kanamalar

4. Kısırlık

5. Geç yaşlarda başlayan akne

6. Aşırı tüylenme

7. Saç dökülmesi

8. Boyun-kasık-koltuk altında lekelenme

9. Fazla kilo

10. Ani kilo artışı

11. Öğün arası açlık hissi

12. Şeker hastalığı

13. Ailede şeker hastalığı öyküsü

14. Migren

15. Depresyon-anksiyete

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3110 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim