• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

’Rahim Ağzı Kanserinden Korunmak İçin Hpv Aşısı Yaptırılmalı’

’Rahim Ağzı Kanserinden Korunmak İçin Hpv Aşısı Yaptırılmalı’
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Gamze Keleş, rahim ağzı kanserinden korunmak için HPV aşısı yaptırılması gerektiğini söyledi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Gamze Keleş, rahim ağzı kanserinden korunmak için HPV aşısı yaptırılması gerektiğini söyledi.

Liv Hospital Samsun, Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla "Kelebeğin Yaşamına Renk Kat" etkinliği gerçekleştirdi. Rahmi kelebeğe benzeterek "Bir kelebek her şeyi değiştirebilir" mesajı veren Liv çalışanları, Dokuz Sanat Resim Atölyesi iş birliği ile doktor, çalışan ve misafirlerle birlikte dev bir kelebek boyadı. Doktorlar hastalara rahim ağzı kanserinden korunma yollarını anlatan broşürler dağıtarak, HPV aşısının gerekliliği hakkında bilgilendirmede bulunuldu. Kelebek temalı ikramlarda bulunulan etkinliğe hastalar yoğun ilgi gösterdi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm. Opr. Dr. Gamze Keleş ise rahim ağzı kanseri hakkında bilgiler paylaştı. Her yıl dünyada 500 bin yeni rahim ağzı kanseri tanısı konulduğunu belirten Opr. Dr. Gamze Keleş, rahim ağzının yüzeyini oluşturan hücre tabakasının anormal hücrelere dönüşmesiyle "kanser öncülleri" (CIN) denilebilecek hücrelerin ortaya çıktığını ifade etti.

"HPV virüsü göz ardı edilmemeli"

Kanser öncüllerinin erken tespit edilip tedavi edilmediklerinde rahim ağzı kanserine dönüşebileceğini vurgulayan Dr. Keleş, "Bu dönüşümden sorumlu olan temel etken, "HPV" olarak bilinen human papilloma virüsüdür. Human papilloma virüs, hem erkek hem de kadınlarda genital bölgede ve bu bölge mukozalarında enfeksiyon yapan, kondilom (condyloma acuminatum) adı verilen siğil şeklinde kitlelerin oluşumuna neden olan bir çeşit virüstür. HPV bir kez vücuda girdiğinde hücreler içine yerleşir ve dönemsel olarak tekrarlayan enfeksiyonlara yol açar" diye konuştu.

"Bazı insanlarda kanamaya neden olabilir"

HPV virüsünün ve buna bağlı genital siğil enfeksiyonunun cinsel yolla bulaşan hastalıklar grubunda yer aldığını dile getiren Dr. Keleş, hastalığın çok nadiren de olsa cinsel ilişki dışında da bulaşabildiğini belirtti. HPV riski düşükse rahim ağzında siğillerin gelişerek tahrişe ve ağrıya neden olabileceğinin altını çizen Dr. Keleş, "Bazı insanlarda bu siğiller kanamaya neden olabilir. Yüksek riskli HPV genellikle başlangıç belirtileri göstermez. Bununla birlikte virüs vücutta uzun yıllar kalırsa, enfekte hücreler değişebilir ve kontrolsüz bölünmeye başlayabilir. Bu süreç kansere götürebilir. Erken rahim ağzı kanseri veya kanser öncesi hücrelerin varlığı herhangi bir belirtiye neden olmayabilir. Semptomdan yani hastanın herhangi bir şikâyeti olup olmamasından bağımsız şekilde ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra servikal smear değerlendirmesine başlanması uygun bir yaklaşımdır" şeklinde konuştu.

"Belirti varsa uzman hekime danışılmalıdır"

Türkiye'de ulusal kanser tarama standartlarına göre 30-65 yaş grubundaki her kadının 5 yılda bir HPV ve pap smear testi ile tarandığını söyleyen Keleş, "Ancak bu algoritmanın tarama için oluşturulduğu unutulmamalı ve semptomu ve/veya patolojik bulgusu olan bir hastanın belirtilen süreleri beklemeden mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmasının önemi bilinmelidir" ifadelerini kullandı.

"Korunmak için aşı uygulanabilir"

Korunma yöntemi olarak HPV aşısına dikkat çeken Keleş, şunları söyledi:

"Ülkemizde 2'li ve 4'lü aşılar bulunmakta, 9'lu aşı ise henüz bulunmamaktadır. HPV aşıları için önerilen uygulama yaşı; cinsel birlikteliğin başlamadığı ve aşıya karşı en iyi immün yanıtın alınacağı 9-14 yaş aralığıdır. Bugünkü kanıtlar dahilinde hem kız hem de erkek çocukları için aşının en uygun uygulama yaşı 11-12 olarak belirlenmiş ve 26 yaşına kadar da (15-26 yaş aralığı) telafi (catchup) aşılamasının yapılması önerilmiştir. Yapılan çalışmalar 15 yaş altındaki bireylerde immün yanıt daha aktif olacağından aşının iki doz yapılmasının yeterli olacağını belirtmektedir. FDA (Amerika Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından hem erkek hem de kadınlar için 45 yaşına kadar uygulama onayı olan HPV aşılarının 15 yaş üstü bireylerde 3 doz uygulanması önerilmektedir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 635 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim