• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 23 °C

Ramazandan sonraki 3 haftaya dikkat

Ramazandan sonraki 3 haftaya dikkat
Uzmanlar ramazan sonrasındaki beslenme düzeniyle ilgili olarak önemli uyarılarda bulundu.

Sakarya Tabip Odası Başkanı Dursun Bostancı, vücudun oruca alıştığını belirterek, Ramazandan sonra sağlıklı bir geçiş dönemi yaşamak için 3 hafta yenilen ve içilene dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Bostancı, CİHAN'a yaptığı açıklamada, Ramazan ayının son günlerine yaklaşıldığını ifade ederek vücudun oruca iyice alıştığını, Ramazan'dan sonra sağlıklı bir geçiş dönemi yaşamak için Ramazan'dan sonra 3 haftanın çok önemli olduğunu kaydetti. Günde iki öğün ve gece yemesine alışan metabolizmanın ancak 2-3 haftada Ramazan dışı duruma alışabileceğini dile getiren Bostancı, şu önerilerde bulundu: "Bu geçiş dönemi çok önemli. Mide ve sindirim rahatsızlıklarına yakalanmamak için 3 hafta dikkat edilmesinde büyük fayda var. Bayramda ve bayramdan sonra aşırı yeme ve içmeye bünye hemen alışamayabilir. Aşırı gıda ve tüketimi sindirim sistemi ve mideye zarar verebilir. Bu sebeple hafif beslenmeli , ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır."

İKRAMDA ISRARCI OLMAYIN
Türk halkının ikramı sevdiğini, ancak Ramazan Bayramı ve sonrasında ikramda ısrarcı olunmaması çağrısında bulunan Bostancı, ayrıca her ikram edileni de yemenin doğru olmadığını vurguladı. Özellikle diyabet(şeker) hastalarının dikkat etmesini isteyen Bostancı, "Fazla şeker tüketimi ani olarak şekeri yükseltiyor ve koma haline kadar götürebiliyor. Bu sebeple her ikramı yemek doğru değil. Nazikçe geri çevirmesini bilmeliyiz. Ev sahipleri de ikramda ısrarcı olmamaları gerekir." diye konuştu.

Bu arada Bostancı, çarşı-pazarda satılan ucuz şekerleme ve çikolataların sağlık açısından son derece zararlı olduğunun altını çizerek, vatandaşların ucuz ve kalitesiz bu gıdaları satın almamalarını istedi. Ucuz gıdaların içinde ne olduğunun bilinmediğini ve yenildiği taktirde bir takım zehirlenme gibi rahatsızlıklara yol açabileceği uyarısında bulunan Bostancı, belediye , tarım il müdürlükleri ve sağlık müdürlüklerinin özellikle tatlı, şeker ve çikolata satanları çok iyi şekilde denetlemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

CİHAN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2587 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim