• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 22 °C

Sadece 2 yaşında ve 33,5 kilo

Sadece 2 yaşında ve 33,5 kilo
Kayseri'de yaşayan 2 yaşındaki Sümeyye Kabak, 3 kilo 300 gram dünyaya geldi. Üç ay sonra ise hızla kilo almaya başlayan minik sümeyye leptin hormonu eksikliği nedeniyle 33,5 kiloya ulaştı. İşte ayrıntılar:

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Sümeyye'de dünyada ender görülen bir rahatsızlık olan leptin hormonu eksikliği bulunduğunu söyledi. Kurtoğlu, ''Leptin hormonu eksikliği, şişmanlığa neden olur, beyindeki doyum oranını etkiler, insanda sürekli yemek yeme ihtiyacı doğurur'' dedi.

Leptin hormonunun şişmanlık hormonu olduğunu, vücuttaki yağ dokusunun salgıladığı hormonu beyne göndererek NYP denilen maddeyi azaltıp doygunluk isteği salgıladığını belirten Kurtoğlu, ''Leptin hormonu eksikse, beyine doygunluk hissi gitmez ve çocuk, birey sürekli yemek yemek ister. Böylece çocuk ya da birey aşırı derecede şişmanlar'' diye konuştu.

Sümeyye'nin doğum kilosunun 3 kilo 300 gram olduğunu ancak ilerleyen zamanda normal bir çocuktan daha hızlı kilo aldığını dile getiren Kurtoğlu, ''Normal kilosunun 12-13 kilo olması gerekir. Fakat Sümeyye'de leptin hormonu eksikliği olduğu için akranlarının 3 katı kilo ağırlığında. Sümeyye'nin acilen tedavi edilmesi gerekiyor. Sümeyye'nin 2 kardeşi daha var. Kardeşlerinden birinde de bu hastalıktan şüpheleniyoruz. Onu da araştıracağız'' diye konuştu.

Sümeyye'nin hastalığını fark ettikleri andan itibaren İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'nin metabolizma bölümüyle yazışmalara başladıklarını ve bu yazışmalar sonucunda Sümeyye'nin tedavisinin İngiltere'de süreceğini anlatan Kurtoğlu, tedavi masraflarının üniversite tarafından karşılanacağını kaydetti.

TÜRKİYE'DE ŞİŞMANLIK ÖNEMLİ BİR SORUN

Türkiye'de şişmanlığın önemli bir sorun olduğunu belirten Kurtoğlu, ''Türkiye 1970'li yıllarda beslenme bozukluğu ile mücadele ediyordu. Günümüzde ise şişmanlıkla mücadele ediyor. Şişmanlık tehlikeli bir hastalıktır. Şişmanlık ileride karaciğer rahatsızlıkları, şeker hastalığı gibi hastalıkları doğurur'' dedi.

Kurtoğlu, şişmanlığın yüzde 1-2'sinin genetik, yüzde 12-13'ünün de modern hayattaki yaşam tarzından kaynaklandığını dile getidi. Kurtoğlu, aileleri çocuklarının beslenmelerine dikkat etmeleri konusunda uyararak şunları kaydetti:

''Çocukların hareketlerine dikkat edin. Yani çocuklarınızın hareketli olmasına, uyku düzenine, yani günde 8 saat uyumalarına özen gösterin. Günde 8 saatten az uyuyan çocuklarda şişmanlık görülür. Çocukları fast food'tan uzak tutun, 15 günde bir defa fast food yemelerine izin verin. Kola gibi içecekler yerine ayran içirin. Çocukların televizyon ve bilgisayar başında 2 saatten fazla zaman geçirmelerine izin vermeyin. Çünkü çocuklar hareketsiz kalıyor ve şişmanlıyor.''

Anne Çiğdem Kabak ise ''Sümeyye 3 aydan sonra kilo almaya başladı. Durumu fark eder etmez fakülteye başvurduk. Doktorlar da bu teşhisi koydu ve tedaviye başladı'' dedi.

Sümeyye'nin babası Faruk Kabak da ''Kızım inşallah tedavi olarak geri dönecek. Diğer çocuğumda yani büyük kızımda sorun yok ama küçük çocuğumda yani Sümeyye'nin bir küçüğünde de kilo alma problemi var. Doktorlar şimdi onu da araştıracaklar'' diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3642 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim