• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 18 °C

Sağlık hizmetleri lisans yönetmeliği’nin iptali istendi

Sağlık hizmetleri lisans yönetmeliği’nin iptali istendi
30 Kasım 2012 tarihinde yayınlanan Sağlık Hizmetleri Lisans Yönetmeliği, Sağlık Bakanlığı tarafından planlamaya dahil edilen tıbbi hizmet alanları veya hastaneler ile her düzeydeki sağlık kuruluşunun ...

30 Kasım 2012 tarihinde yayınlanan Sağlık Hizmetleri Lisans Yönetmeliği, Sağlık Bakanlığı tarafından planlamaya dahil edilen tıbbi hizmet alanları veya hastaneler ile her düzeydeki sağlık kuruluşunun faaliyet gösterebilmesi için lisans sahibi olmayı zorunlu kılmıştır. Söz konusu lisans, Bakanlık tarafından açık arttırma ile satılacak ve en yüksek teklifi veren kişi, meslek mensubu olma şartı aranmaksızın buna sahip olacaktır. Lisansa sahip olmayan meslek mensupları ise lisans sahibi kişinin çalışanı olabilecektir.

Bu anlamda, Lisans Yönetmeliği, Sağlık mesleklerinin uygulanmasında meslek mensuplarının diplomasını değersizleştirmektedir.

Sağlık Bakanlığı tarafından lisansa tabi tutulan ilk alan organ nakli merkezleridir. Bunlarla ilgili olarak Mart ayında üç ilimizdeki merkez lisansları açık arttırma ile satılacaktır.

Her ne kadar dişhekimliği alanında Bakanlık tarafından henüz bir planlama yapılmamakta, bu sebeple dişhekimliğinde lisans uygulaması acil bir sorun niteliğinde bulunmamakta ise de mevcut düzenlemeler, dişhekimliği muayenehanesinden diş hastanesine kadar her basamağın lisansa tabi tutulmasına olanak tanımaktadır.

Yönetmeliğin yayım tarihinden başlayarak 60 gün içinde iptal davasının açılması gereklidir. Yönetmeliğin dayanağı olan 663 sayılı KHK hükmüne ilişkin olarak henüz Anayasa Mahkemesinde bir karar verilmediğinden, dava açma süresinin son gününde Yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açılmıştır.

Türk Dişhekimleri Birliği tarafından Danıştay’da açılan davada, dayanak 663 sayılı KHK hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulması talep edilmiştir. Davada ayrıca, Yönetmeliğin sağlık kuruluşları bakımından KHK’dan daha geniş bir kapsamı içermesi, lisansı satın alabileceklerde mesleki bir nitelik aranmamış olması, açık arttırmanın aleni olarak yapılmaması ve dişhekimlerinin kazanılmış haklarının korunduğuna, bir başka anlatımla halen dişhekimliği yapanlardan lisans istenmeyeceğine ilişkin açık bir hükme yer verilmemiş olması da hukuka aykırılık olarak ifade edilerek ilgili Yönetmelik hükümlerinin ve Yönetmeliğin tamamının yürütmesinin durdurulması ve iptali talep edilmiştir.

Gelişmeler ayrıca paylaşılacaktır.

Dava dilekçesi için tıklayınız...

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB)

Bu haber toplam 3990 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim