• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 16 °C

Sahte kardeşe tek atışlık operasyon

Sahte kardeşe tek atışlık operasyon
Anne karnında ölüm kalım savaşı yaşandı. Bebek taklidi yapan parazitin sağlıklı bebeği öldürmesi, tek atışlık iğne ile önlendi. Operasyon bebeği de anneyi de kurtardı...

Tıp tarihinde 40 binde bir görülen olay Bolu'da yaşayan çiftin başına geldi. İkizlere hamileyken bebeklerden birinin sahte olduğu anlaşıldı. Parazit ikizin kardeşini öldürmesi doktorlar tarafından anne karnında operasyonla önlendi. Tıp literatürüne geçen Hüsamettin bebek, şimdi bir buçuk yaşında. Leman Akan henüz 23 yaşındaydı ve ilk bebeğini heyecan içinde bekliyordu. Rutin olarak yaptırdıkları kontrollerine göre her şey yolunda görünürken ultrason incelemelerinde, bebeklerin tek yumurta ikizi olduğu anlaşıldı. Haftalar geçtikçe ileri tetkikler sürdürüldü ve bir sorun olduğu ortaya çıktı.

BEBEK TAKLİDİ YAPTI
Son derece nadir görülen durum Leman ve Ahmet Akan çiftinin başına gelmişti. 'Parazitik İkiz' olarak adlandırılan ve başı-kalbi oluşmayan ikinci bebek aynı ikiz taklidi yapıyordu. Kalp atışı yoktu, vücudu bir bebek gibi büyümüyordu ancak aynı ölçüde gelişiyordu. Üstelik bunu yaparken sağlıklı kardeşinden kan ve besin damarlarını çalıyordu. Anne karnında büyük bir ölüm kalım savaşı yaşanıyordu. Bebek taklidi yapan parazit bebeği tehdit ediyordu. Aile Bolu'dan, Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kadın Hastalıkları- Doğum ve Perinatoloji (Riskli Gebelikler) Uzmanı Doç. Dr. Melih Atahan Güven'e geldi. Anne karnındaki bebeği kurtarmak için bir operasyon kararı alındı.

İĞNE İLE BAĞLARI KESİLDİ
Bu operasyon hiç kolay değildi, parazit bebek durdurulmaya çalışılırken anne ve diğer sağlıklı bebeğin yaşamı tehlikeye girebilirdi. Başka şans bulunmadığı için ailenin de onayıyla bu kritik operasyon uygulamaya konuldu. Ultrason eşliğinde ince bir iğneyle annenin karnından girilerek, parazitik ikizin beslendiği damar kesildi. Böylece parazit ikizin, kardeşinin kanını ve besinini çalma şansı engellendi. Beslenemediği için parazit bebek giderek küçülmeye başladı. Bu sırada diğer bebeğin gelişimi hızlandı. Anne Leman Akan, gebeliğinin 38'inci haftasında sezaryen yöntemiyle doğum yaptı. Doğum sırasında hem sağlıklı bebek, hem de parazitik ikizi anne karnından çıkarıldı. Böylece anne karnında ölümcül tehdit altında yaşayan Hüsamettin bebeğin hayatı kurtarıldı.

TEK ATIŞ ŞANSIMIZ VARDI
Doç. Dr. Melih Atahan Güven: 'Parazit bebek' sendromu adıyla bilinen bu durum 40 bin doğumda bir görülür. Her 100 tek yumurta ikizinden birinde rastlanır. Akan çiftinin başına da son derece nadir görülmesine rağmen geldi. İğneyle anne karnına girerken, hedefe ilacı verebilmek için hatasız olarak tek bir atış şansınız vardı. İkinci ve üçüncü defa iğne denemeleri ile hem annenin, hem de bebeğin hayatını tehlikeye sokabilirdi. Ancak o tek atış şansımızı iyi kullandık. Bebek de anne de kurtuldu. Tüm gebelere 12 ve 21'inci haftalarında riskli gebelikler uzmanına görünmelerini öneririm. 

Esra Tüzün / Sabah

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2860 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim