• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 20 °C

Şans Da Şifa Da Ayağına Geldi

Şans Da Şifa Da Ayağına Geldi
İzmir'de akut miyeloid lösemi (AML) tanısı koyulan ve hayatta kız kardeşi Seyhan Karabacak dışında akrabası olmayan Perihan Karabacak'ın şansı da şifası...

İzmir'de akut miyeloid lösemi (AML) tanısı koyulan ve hayatta kız kardeşi Seyhan Karabacak dışında akrabası olmayan Perihan Karabacak'ın şansı da şifası da ayağına geldi. Acıbadem Kent Hastanesi'nde tedavisi sürerken ablasını ziyarete gelen kardeş Karabacak'a Doç. Dr. Ahmet İfran'ın kan örneği vermesini istemesinin ardından sevindirici gelişmeler yaşandı. Kardeş Karabacak'ın donör olabileceği, üstelik yüzde 100 uyumlu olduğu tespit edildi. Kardeşten ablaya kök hücre naklini gerçekleştiren Doç. Dr. İfran, "Bazı hastalarımıza 4-5 kardeşten tek uyumlu donör bulamadığımız oluyor. Hastamız bu açıdan çok şanslı. Bir de bir tam isabet" dedi.

İzmir'de yalnız yaşayan ev hanımı Perihan Karabacak (56) 2023 Şubat'ta halsizlik, yorgunluk şikayetleriyle bir üniversite hastanesine başvurdu. Yapılan tetkiklerde pansitopeni (kırmızı kan hücresi eksikliği-anemi) tanısı koyulan Karabacak doktor takibinde ilaç tedavisi gördü. Ancak Karabacak için geçen zaman şifa getirmedi, akut miyeloid lösemi tanısı aldı. Sağlığına kavuşma şansı kök hücre nakline bağlı olan Karabacak, geçen eylülde Acıbadem Kent Hastanesi'nde Hematoloji uzmanı Doç. Dr. Ahmet İfran'a başvurdu. Dr. İfran, Karabacak'ın başvurduğunda "kötü risk grubu"nda bir hasta olduğunu ve öncelikle hastalığını kontrol altına alacak tedaviye başladıklarını söyledi. Hematolog İfran, nakil için hastanın ihtiyacı olan donörü de hastane odasında bulduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Hastamız dış merkezde AML tanısı almış olarak bize başvurdu. Hayati riski yüksekti. Bilindiği üzere AML, kanı ve kemik iliğini etkileyen bir kanser türü. AML, kemik iliğinde kan üreten hücrelerin kontrolsüz ve aşırı çoğalması sonucu oluşan ve hızlı ilerleyen bir hastalık. Tek tedavisi de kök hücre naklidir. Öncelikle hastamızın hastalığını kontrol altına aldık. Ardından pekiştirme tedavisi uygulayıp kök hücre nakline hazırladık. Hastamızın kardeşi olduğunu bilmiyorduk. Bir gün ziyaretine gelen kişinin kardeşi olduğunu öğrendik. Kendisinden kan örneği vermesini istedim. Uygun bulunursa kendisinden nakil yapabileceğimizi söyledim. Sevinerek kabul etti. Bu sevinç tetkikler sonrasında yüzde yüz uyumlu olduğunu saptamamızla katlandı. Çünkü çok kardeşi olup hiç uyumlu çıkmayan nice hastalarımız oldu. Bu gerçekten büyük bir şans. Bir de bir tam isabet. Kardeş Seyhan Karabacak diyabet hastasıydı, endişeleri vardı. Oysa diyabetli olmak kök hücre vericisi olmaya engel bir durum değil. Nitekim vericiyi de nakil için hazırladık. 13 Ocak'ta da kök hücre naklini gerçekleştirdik. Kemik iliği çalışmaya başladı. İşler yolunda gidiyor, daha da iyiye gideceğini umuyoruz. Verici kardeş ablasının başında refakatçi olarak kalıyor. Kısa bir süre sonra ikisini de taburcu edeceğimize inanıyorum."

Öte yandan kök hücre nakli için ihtiyacı olan donörü "ziyaretçi" olarak ayağına gelen Perihan Karabacak kız kardeşine teşekkür ederken, kardeş Karabacak, "Ablama donör olmanın, hem de yüzde yüz uyumlu olarak ona şifa olabilmenin mutluluğunu yaşıyorum. Benim için aynısını o da yapardı, inanıyorum" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1192 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim