• BIST 9942.91
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 24 °C

Şeker hastalığının insan vücudundaki etkileri

Şeker hastalığının insan vücudundaki etkileri
Ülkemizde son dönemlerde artış gösteren önemli hastalıklardan birisi de şeker hastalığıdır.

Ülkemizde son dönemlerde artış gösteren önemli hastalıklardan birisi de şeker hastalığıdır. Şeker hastalığının en büyük belirtisi ayaklarda oluşan yaralar, morarma, şişme, kızarıklık ve belli olmayan enfeksiyonlardır. Enfeksiyonlar nedeniyle oluşan yaralar parmakların kesilmesine bile neden olabilir.

Şeker hastalarında bir türlü iyileşmeyen ayak yarası, kişinin yaşam kalitesini bozması ile beraber bacağın kesilmesine kadar ciddi sonuçlar doğurabilir. Şeker hastalarında bacak kesilme olasılığı ilk hastalık meydana geldiğinde %20’dir. Şeker hastalığında bacak kesilme riski hasta olmayanlardan 15 kat daha fazladır. Ülkemizde her yıl ortalama olarak şeker hastalarının %1-5’inde ayak yarası gelişmektedir.Halbuki bir şeker hastasının hayatı boyunca ayağında yara oluşma riski %20 civarındadır. Şeker yarası olarak da bilinen bu hastalığa bağlı olarak gelişen ayak yarası ve enfeksiyonun sonucunda bacak kesilmesi oldukça yaygın olup bir o kadar da korkunçtur. Tüm bu nedenlerden dolayı şeker hastalarında meydana gelen ayak yaralarının oluşmasının engellenmesi ve etkili bir şekilde tedavi edilmesi büyük önem taşımaktadır.

Ayakta oluşan enfeksiyon ve yaralar da damar tıkanıklığı önemli bir rol üstlenmektedir. Damar tıkanıklığı genellikle şeker hastalarında sık sık rastlanılan bir problemdir. Hastaların büyük bir bölümünde damar tıkanıklığı olduğu ve yara iyileşmesine direkt etkilediği için damar tıkanıklığı olup olmadığından mutlaka emin olmak gerekir. Damar hastalığında ayağa giden kan akımı düzeltilmeden yaranın iyileşme ihtimali yoktur. Hastalar genellikle pansuman, cerrahi işlemler ve ilaç tedavileri ile vakit kaybetmektedirler. Çünkü bu yöntemlerin hiçbiri bypass yada balon ve stent gibi tedavi yöntemlerine göre üstün değildir. Damar hastalığı problemi yaşayan şeker hastalarında mutlaka damar hastalığının tedavisi gereklidir.

Bacak yarası problemi yaşayan bütün şeker hastalarının bacaklarında damar tıkanıklığı bulunmaktadır. Sonuç olarak damarlarda tıkanıklık olduğu için yara bir türlü iyileşemez, kullanılan ilaçlar iltihaplı dokuya müdahale edemez ve enfeksiyonunda ilerlemesi ile birlikte ayak yada bacağın kaybına neden olmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için http://cuneytkoksoy.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 8484 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim