• BIST 9908.63
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 24 °C

Sertifikalı Eğitim Yönetmeliği’nin Uygulanmasına Dair Yazı

Sertifikalı Eğitim Yönetmeliği’nin Uygulanmasına Dair Yazı
Sağlık Bakanlığı Tarafından Resmi Gazete’de Yayımlanan Sağlık Bakanlığı Sertifikalı Eğitim Yönetmeliği’nin Uygulanmasına dair yazı yayınlandı.

21.08.2010 tarihli ve 27679 sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan Sağlık Bakanlığı Sertifikalı Eğitim Yönetmeliği’nin Uygulanmasına dair 30.09.2010 tarihli ve 13043 sayılı yazı. (Bu haber 05 Ekim 2010) tarihinde girilmiştir.)

Sertifikalı Eğitim Yönetmeliği’nin Uygulanmasına Dair Yazı

21.08.2010 tarihli ve 27679 sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan Sağlık Bakanlığı Sertifikalı Eğitim Yönetmeliği’nin Uygulanmasına dair 30.09.2010 tarihli ve 13043 sayılı Yazı

Bakanlığımız tarafından yürütülen önemli çalışmalardan birisi de çağın gereklerine, ulusal sağlık politikalarına ve sağlıkta dönüşüm programının hedeflerine uygun; nitelikli, kaliteli ve verimli sağlık hizmeti sunan insan gücünü yetiştirmek ve/veya yetiştirilmesine katkıda bulunmaktır.

Bu kapsamda Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu ile 181 sayılı Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine dayanılarak Sağlık Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları ile özel hukuk tüzel kişileri ve gerçek kişilerce, sağlık alanında uygulanması özel bilgi ve/veya beceriye dayalı mesleki yeterlikleri kazandırmaya yönelik mezuniyet sonrası sertifikalı eğitimlere ilişkin usul ve esasları düzenlemeyi amaçlayan Sağlık Bakanlığı Sertifikalı Eğitim Yönetmeliği 21.08.2010 gün ve 27679 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve Bakanlığımızın resmi internet sitesinde yayınlanmıştır.


Bu Yönetmelikle, sertifikalı eğitimlerdeki farklı uygulamaları önlemek, eğitimlere belirli bir standart getirmek, ulusal sağlık politikaları doğrultusunda, güncel, bilimsel ve uluslararası standartlara uygun olarak sağlık insan gücünün bilgi, beceri, tutum ve davranışlarına yeterlilik kazandırmak, değişen ve gelişen teknolojiyi kullanım kapasitesini artırmak, sağlık alanında ülkenin ihtiyacı olan nitelikli insan gücünü yetiştirmek amaçlanmaktadır.


Bu itibarla;

1- Sağlık Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları ile özel hukuk tüzel kişileri ve gerçek kişilerce, sağlık alanında uygulanması özel bilgi ve/veya beceriye dayalı mesleki yeterlikleri kazandırmaya yönelik olarak yapılacak mezuniyet sonrası sertifikalı eğitimlere ilişkin usul ve esaslar bu Yönetmelik hükümlerine göre düzenlenecektir.

2- Sertifikalı eğitim alanları; ulusal sağlık politikaları ve Bakanlığın stratejik planları doğrultusunda sağlık alanında ülkenin ihtiyacı olan nitelikli insan gücünü yetiştirmeye yönelik olarak Bakanlıkça belirlenecektir.

3- Tüm sertifikalı eğitimlerin her türlü bilimsel ve teknik içerik, usul ve esasları sertifikalı eğitim bilim komisyonları tarafından belirlenecektir. Eğitimler, bilim komisyonları tarafından belirlenen standartlara sahip eğitim merkezlerinde ve yetkin eğitimciler tarafından gerçekleştirilecektir.

4- Yönetmeliğe göre sertifikalı eğitim alanının belirlenmesi için Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatı ve bağlı kuruluşların talepleri, Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü’ne; il sağlık müdürlüklerinin talepleri, Bakanlığın ilgili birimine; Türk Silahlı Kuvvetleri, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları ile özel hukuk tüzel kişilerin ve gerçek kişilerin talepleri il sağlık müdürlükleri veya Bakanlığın ilgili birimine yapılacaktır.

5- Sertifikalı eğitim bilim komisyonu tarafından standartları belirlenmiş eğitim programlarının açılmasıyla ilgili müracaatlar, il sağlık müdürlükleri veya Bakanlığın ilgili birimlerine yapılacaktır.

6- Yürürlüğe girmesinden itibaren bu Yönetmeliğe göre yapılacak eğitimler sonucunda verilen sertifikalar, Bakanlığımız tarafından tescil edilecek, Yönetmelik hükümlerine uymayan herhangi bir eğitimle verilen sertifikaların tescili yapılmayacaktır.

7- Yönetmelik gereğince düzenlenecek sertifikalı eğitimler sonucunda başarılı olanlara verilecek sertifikalar, Bakanlığımızca belirlenen biçime uygun olarak eğitim merkezleri tarafından düzenlenecek sertifikalarla birlikte, sınavda başarılı olanların listesi, T.C kimlik numaraları ve her bir katılımcının diploma fotokopisi eğitim merkezinin bulunduğu ilin il sağlık müdürlüğü aracılığıyla Bakanlığımız Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğüne gönderilecektir. Genel Müdürlükçe tescili yapılan sertifikalar ilgili il sağlık müdürlüğüne gönderilecek ve il sağlık müdürlüğünce sertifikaların eğitim merkezine teslimi sağlanacaktır.


8- Bakanlıkların merkez birimleri ile, Türk Silahlı Kuvvetleri ve üniversiteler tescil için Bakanlığımız Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğüne doğrudan başvurabileceklerdir.

9- Yürütülen her türlü sertifikalı eğitim programı ve eğitim merkezleri, bilim komisyonları tarafından belirlenen kriterler doğrultusunda düzenli aralıklarla denetlenecektir.

10- Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce özel mevzuatına bağlı olarak yürütülen eğitimlerin, bu Yönetmeliğe uygun olarak yapılması ve mevzuatının bu Yönetmelik hükümlerine uygun hale getirilmesi gerekmektedir.

11- Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce özel mevzuatına göre yapılan eğitimlerle verilen sertifikalar, sahiplerinin, Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden itibaren 6 ay içerisinde talepte bulunmaları halinde, Bakanlığımız tarafından tescil edilecektir. Tescili yapılan sertifikalar, özel mevzuatında geçerlilik süresi belirtilmişse, belirtilen süre sonuna kadar; belirtilmemiş ise bu Yönetmeliğin yayımlanması tarihinden itibaren iki yıl süreyle geçerli olacaktır.

12- Tescil talebinde bulunan sertifika sahipleri, sertifikalarının aslını, T.C kimlik numaraları ve diplomalarıyla birlikte tescil edilmek üzere bir dilekçe ekinde bulundukları ilin sağlık müdürlüğüne teslim edecekler ve Bakanlığımızca tescilini takiben yine aynı il sağlık müdürlüğünden geri alacaklardır.

13- Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce, özel mevzuatı olmadan yapılan eğitimlerle alınan sertifikaların tescili yapılmayacaktır. Bu tür sertifikaların, daha sonra, bu Yönetmelik çerçevesinde sertifikalı eğitim alanı olarak kabul edilmesi ve alınan eğitimin eşdeğer olduğunun tespiti halinde tescili yapılacaktır.


Bilgilerinizi ve gereğini arz ve rica ederim.



Prof.Dr.Recep AKDAĞ
Bakan



DAĞITIM :
Bakanlıklar
Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı
A Planı

Bu haber toplam 6718 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim