• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 22 °C

Serviks Kanseri Gelişmekte Olan Ülkelerde Dezavantajlı Kadınları Etkileyen Önemli Bir Halk Sağlığı Sorunu

Serviks Kanseri Gelişmekte Olan Ülkelerde Dezavantajlı Kadınları Etkileyen Önemli Bir Halk Sağlığı Sorunu
Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, serviks kanserinin gelişmiş ülkelerde önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına...

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, serviks kanserinin gelişmiş ülkelerde önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen, özellikle gelişmekte olan ülkelerde genç ve sosyoekonomik açıdan dezavantajlı kadınları etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekti.

'Serviks Kanseri Farkındalık Ayı" sebebi ile bir açıklama yapan Bildirici, bu önemli konuda kadın sağlığına dikkat çekmeyi ve toplumun bilinçlenmesini hedeflediklerini söyledi. Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, serviks kanserinin gelişmiş ülkelerde önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen, özellikle gelişmekte olan ülkelerde genç ve sosyoekonomik açıdan dezavantajlı kadınları etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekti. Bildirici ayrıca, bir ülkede serviks kanserinden kaynaklı ölüm oranlarının, o ülkenin sağlık hizmetlerinin gelişmişliği ve kadına verilen değerle doğru orantılı olduğunu ifade etti.

Dr. Bildirici, serviks kanserinin tarama yöntemleri ile erken teşhis alındığında ölüm oranlarını büyük ölçüde azaltabileceğini belirtirken, ülkemizde yürütülen sağlık programları içinde Serviks Kanseri Taramaları'nın da yer aldığını ve Ulusal Serviks Kanseri Tarama Programı'nın, sensitivitesi daha yüksek olan HPV-DNA testiyle 2014 yılından itibaren başarıyla yürütüldüğünü açıkladı.

Bu ay boyunca düzenlenecek farkındalık etkinlikleri ve bilgilendirme kampanyaları ile halkın serviks kanseri konusunda bilinçlenmesini hedeflediklerini ifade eden Dr. Bildirici, Sağlık Bakanlığı olarak, kadınlara yönelik ücretsiz tarama hizmetlerini Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri'nde sunmaya devam ettiklerini belirtti.

Dr. Bildirici, kadınları Serviks kanserinden korunmak için düzenli doktor kontrollerini ihmal etmemeleri, tarama testlerini düzenli olarak yaptırmaları, tütün ve tütün ürünlerinden uzak durmaları, sağlıklı beslenmeleri, bağışıklık sistemlerini güçlendirmeleri ve cinsel yolla bulaşabilecek hastalıklara karşı tedbirli olmaları konusunda uyardı.

Sağlıklı bir toplum için kadınların sağlığına verilen önemin, Serviks Kanseri Farkındalık Ayı'nda bir kez daha vurgulandığını belirten Dr. Bildirici, şuurlu toplumların sağlıklı geleceklerini güvence altına aldıklarını ifade ederek, her bireyin bu konuda bilinçlenerek, sevdiklerine bilgi vererek ve sağlıklı bir yaşam için gereken adımları atarak bu farkındalığa katkıda bulunmasını umduklarını söyledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1827 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim