• BIST 8770.09
  • Altın 2238.51
  • Dolar 32.3377
  • Euro 35.0943
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

SGK Başkanı Bağlı yeni GSS değişikliğini anlattı

SGK Başkanı Bağlı yeni GSS değişikliğini anlattı
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Dr. Mehmet Selim Bağlı, TRT Haber’de yayınlanan “Dün Bugün” programına katılarak Genel Sağlık Sigortası (GSS) hakkında açıklamalarda bulundu.

Sunucu Canan Arslan’ın Genel Sağlık Sigortası’na ilişkin sorularını yanıtlayan SGK Başkanı Bağlı, Genel Sağlık Sigortası’nın sosyal güvenlik sistemlerinin dört temel bileşimlerinden biri olduğunu söyledi.

“Genel Sağlık Sigortası toplum içinde yaşayan insanların sağlıklı yaşamlarını sürdürebilmeleri ve olası bir sağlık riskine karşı da korunmasını sağlayan sosyal refah devletinin en önemli görevlerinden, hizmetlerinden birisidir” diyen Başkan Bağlı, sistemin Türkiye’de birçok Batı Avrupa ülkesinden önce uygulamaya konulduğunun altını çizdi.

Genel Sağlık Sigortası’nda bütün dünyanın kabul ettiği belli standartlar olduğuna dikkat çeken Başkan Bağlı, sosyal güvenlik alanında 10 yıllık bir birikime sahip bir ülke olduklarını belirterek, “Hükümet programının en önemli başlıklarından ayrıca Bakanlık ve Kurumun da en önemli başlıklarından birisi sosyal güvenlik reformlarının ikinci farzının yönlendirilmesi. Yani 10 yıllık uygulamada ortaya çıkan geri bildirimlere bağlı olarak eksiklikler, aksaklıklar tespit edilecek, gözden geçirilecek. Çünkü reformun olmazsa olmazı budur. Sayın Bakanımızın hem eski Sağlık Bakanı olması hem İl Başkanlığı yapmış olması hem saha tecrübesi bizim en büyük avantajımız oldu” dedi.

Bağlı, sunucunun Genel Sağlık Sigortası’ndaki yeni düzenlemenin neler getireceğine ilişkin , 8 Mart’ta  Resmi Gazete’de yayınlanan Kanunun  1 Nisan’da yürürlüğe gireceğini hatırlatarak, 10 milyonu aşkın vatandaşın 10 yıl boyunca sistemde dile getirdiklerini, problem olarak gördükleri ve tespit edilen bütün sorunları yeni düzenlemede çözüme kavuştuğuna vurgu yaptı. 

Genel Sağlık Sigortası’nın önceki sisteminin çeşitli kademelerden oluştuğunu ve herhangi bir sigorta koluna dahil olmayan ve gelir tespit yapmayan vatandaşların sisteme otomatikman dahil edildiğini ifade eden Bağlı, geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların ise eski sistemde yeşil kartlı denilen statüde sağlık hizmetlerinden faydalandığını dile getirdi.

Yeni düzenleme de sistemi basitleştirdiklerini belirten Başkan Bağlı, “Prim oranını yüzde 12’den yüzde 3’e indirdik. Re’sen  tescil yapıyoruz.  Vatandaşlara diyoruz ki, 53,33 lira ödemek şartıyla sizi Genel Sağlık Sigortası kapsamına dahil ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına sağlanan bütün Genel Sağlık Sigortası imkânlarına sahipsiniz” şeklinde konuştu.

Başkan Bağlı, “Geçmişte oluşan 10 yıllık borçlar ne olacak?” sorusuna ilişkin olarak ise şöyle konuştu:

“Sistemin en önemli avantajlarından birisinin bu borcu düzeltmiş olmasıdır. 1 Nisan 2017 tarihi itibariyle sistemden dolayı oluşmuş borçların bütün gecikme zamları otomatikman siliniyor. Borçların tamamını 53,33 lira üzerinden hesaplıyoruz. Borcu geriye dönük bu şekilde hesaplıyoruz. Borcunuzu güncelledik, gecikme faizini sildik ana borçta yüzde 3’e göre hesaplandı. İsterseniz bunu 12 ay olarak taksitlendirebilirsiniz. Bunun altını özellikle çiziyorum, herkesten 53 lira ücret almıyoruz. O 53 liralık ücret bütün aileyi kapsamaktadır.  Genel Sağlık sigortası kapsamına alınan kişiler, üniversite hastaneleri, en pahalı ilaçlar olmak üzere, yurtdışı tedavileri dahil vatandaş sistemin her imkanından yararlanabilir.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3547 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim