• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 19 °C

Sosyal Güvenlik Kurumu personeli için sosyal güvenlik uzmanı olma fırsatı

Sosyal Güvenlik Kurumu personeli için sosyal güvenlik uzmanı olma fırsatı
Sosyal Güvenlik Kurumu Sosyal Güvenlik Uzman Yardımcılığı ve Sosyal Güvenlik Uzmanlığı Sınav, Atama, Görev, Yetki, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik 7/5/2008 tarihli ve 26869 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu Yönetmelikte

Sosyal Güvenlik Kurumu Sosyal Güvenlik Uzman Yardımcılığı ve Sosyal Güvenlik Uzmanlığı Sınav, Atama, Görev, Yetki, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik 7/5/2008 tarihli ve 26869 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu Yönetmelikte Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanları için Sosyal Güvenlik Uzmanı olma fırsatı getirilmiştir.

Aşağıda bu konu detaylarıyla açıklamaya çalışacağız.

Bu Yönetmeliğin geçici 1'inci maddesinde; “5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunun geçici 2 nci maddesi uyarınca, devredilen kurumlarda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olarak çalışan personelden yeterlik sınavından önce;

a) Son üç yılda olumlu sicil almış olmak,

b) 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanununun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde sayılan şartları taşımak,

c) İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinde Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az (C) düzeyinde belge ibraz etmek,

d) Kurumca belirlenen konuda tez hazırlamak şartıyla yapılacak ilk Uzmanlık yeterlik sınavına katılabilirler. Bunlardan yeterlik sınavında başarılı olanlar Uzman kadrolarına atanırlar. Ancak, bu şekilde Uzman olarak atanacakların sayısı, Uzman kadro sayısının % 5'ini geçemez.

(2) Birinci fıkrada belirtilen şartları taşıyanlar, yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren en geç bir ay içerisinde Kurumun görev alanı ile ilgili asgari üç tez konusunu İnsan Kaynakları Daire Başkanlığına bildirirler. Tez konusu, Başkan ya da görevlendireceği Başkan Yardımcısı tarafından tez konusu önerileri de dikkate alınarak en geç bir hafta içerisinde belirlenir.

(3) Birinci fıkrada belirtilen şartları taşıyanlar hakkında ilk yeterlik sınavına girmek koşuluyla 29 uncu madde, 31 inci maddenin birinci fıkrası ile 32 nci maddenin dördüncü fıkrası hariç olmak üzere yönetmeliğin uzmanlık tezi ve yeterlik sınavına ilişkin hükümleri aynen uygulanır.

(4) Yeterlik sınav notu %40 tez değerlendirmesi ve %60 alan bilgisi olmak üzere belirlenir. Başarılı sayılmak için her konudan 100 üzerinden en az 60 puan olmak üzere, yeterlik sınav notunun 100 üzerinden en az 70 olması gerekir.”hükmüne yer verilmiştir.

5502 sayılı Kanunun eki kadro cetvelinde 750 Sosyal Güvenlik Uzmanı kadrosu ihdas edilmiştir. Bu kadronun % 5' i ise 37,5 dir. Yani sadece şartları tutan 38 personelin tez hazırlayarak ve yeterlik sınavında başarılı olarak Sosyal Güvenlik Uzmanı kadrosuna atanma imkanı bulunmaktadır.

5502 sayılı Kanunun 30/a bendinde;”En az dört yıllık eğitim veren yüksek öğretim kurumlarının hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadî ve idarî bilimler, tıp, diş hekimliği, eczacılık fakültelerinden veya sosyal hizmetler, sağlık idaresi veya sağlık yönetimi, matematik, istatistik, aktüerya, bankacılık, sigortacılık, işletme mühendisliği, endüstri mühendisliği, yazılım mühendisliği, elektronik mühendisliği, elektrik ve elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği bölümlerinden ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilmiş yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olmak,”hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükümde yer alan en önemli ve dikkat edilmesi gereken husus ise 7/5/2008 tarihinden itibaren 6/6/2008 tarihine kadar yukarıda belirtilen şartları taşıyanların Kurumun görev alanı ile ilgili asgari üç tez konusunu İnsan Kaynakları Daire Başkanlığına bildirmeleridir. Bu süre geçtikten sonra bu hakkın sona ereceğinin bilinmesi gerekmektedir. Burada açıklanması gereken önemli bir husus ise tez hazırlaması uygun görülecek personel için sayı sınırlamasının olmamasıdır. Örnek vermek gerekirse, şartları tutan 50 personele dahi tez hazırlama şansı verilebilir ve buna hukuki bir engel yoktur. Ancak, asıl engel atama yapılacak aşamada ortaya çıkacaktır. Yani 20 personel ya tez aşamasında yada yeterlik aşamasında elenecektir. Son olarak şartları taşıyan personelin Sosyal Güvenlik Kurumunun görevlerinin yer aldığı 5502 sayılı Kanunun ilgili maddelerine bakarak asgari üç tez konusunu belirleyip hiçbir duyuru vb. beklemeden zamanında İnsan Kaynakları Daire Başkanlığına bildirmeleridir. Her ne kadar, Yönetmelik maddesinde geçen devredilen kurumlarda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olarak çalışan personelden yeterlik sınavından önce “İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinde Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az (C) düzeyinde belge ibraz etmek,”ibaresi yeterlik sınavına girmek için gerekli şartlar arasındaymış gibi ise de bu şartları tez hazırlama için gerekli şartlar arasında da düşünmek gerekmektedir. Yani KPDS den (C ) düzeyinde belge ibraz edemeyenler tez hazırlama sürecine giremezler.

Burada izah edilmesi gereken bir diğer husus ise 375 sayılı KHK'nın 2'nci maddesinde yer alan ;”…..Bu madde uyarınca yapılan sınavlar beş yıl süreyle geçerlidir. Bu sürenin bitiminde sınava girmeyenlerin yabancı dil seviyeleri bir alt düzeye inmiş sayılır, seviyeleri (C) düzeyinde olanların yabancı dil tazminatları kesilir. Bu madde uyarınca yapılan sınavlara diğer mevzuatla yapılan atıflara ilişkin olarak da bu fıkra hükmü geçirlidir.”hükmüdür. Bu hüküm gereğince 2001 yılında alınan bir KPDS (C ) belgesi burada geçerli olmayacaktır.

Bu haber toplam 1633 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim