• BIST 8741.63
  • Altın 2240.368
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1631
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 10 °C

Stresin sonu bruksizm!

Stresin sonu bruksizm!
Diş gıcırdatma hastalığı olarak bilinen 'bruksizm' tedavi edilmediği takdirde çene yapısını bozuyor.

Diş sıkma ve gıcırdatma hastalığı olarak bilinen 'bruksizm', tam olarak bilinmese de her 10 kişiden 1'inde görülüyor. Özellikle çocuklarda daha sık rastlanan hastalık üzerinde çalışmalar yapan Yeditepe Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Koray Oral, bruksizm hastası olan kişilerin diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlıklarının bilincinde olmadığını söyledi.

Tedavide gece plağı

Bruksizm tedavisinde 4 farklı yaklaşım olduğunu belirten Oral, "Bireyin kişiliğine yönelik geliştirilen tedavi yöntemlerinden olan 'biofeedback' tedavisi, çene kaslarının kasılma ve gevşeme fonksiyonları ses, titreşim ve görüntü olarak kişiye ulaştırılır. Tedaviyle kişinin kas kontrolünü sağlayarak istemsiz oluşan fonksiyonların önlenmesi amaçlanır. Bruksizmin tedavisinde farmakolojik açıdan çok az da olsa kas gevşetici ve kas dinlendirici ilaçlar da kullanılır. Tedavide en çok ağız içi aparey yani 'gece plağı' tercih edilir. Gece plağı çiğneme sisteminde meydana gelebilecek zararları yavaşlatmak veya önlemek için amaçlı hastalarda kullanılır. ABD'de her yıl bruksizmin meydana getireceği zararları önlemek amacıyla 3.6 milyon gece plağı üretiliyor" diye konuştu.

"6 ay süreyle kişiler dişlerini gecede 3-5 kere gıcırdatıyorsa mutlaka diş hekimine başvursun" diyen Oral, çocuklarda da bruksizmin büyük oranda gece uyku sırasında meydana geldiğini belirtti.

Nörolojik etkenler

Stresin diş sıkma nedenleri arasında ilk sırada olduğunu belirten Psikiyatrist Hakan Karaş da, "İnsanlarda günlük yaşamın oluşturduğu stres bruksizme yol açıyor. Alkol, kafein ve sigara kullanımı da kişilerde bruksizm rahatsızlığına neden oluyor. Ayrıca nörolojik ve psikiyatrik hastalıkları olan bireylerin de araştırmalarla bruksizm rahatsızlığına yakalandığı ortaya koyulmuştur" dedi.

Botoks tedavisi de uygulanıyor

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aysun Bölükbaşı Mamak ise şunları söyledi:

"Bruksizm, dişlerde sallanmaya ve diş etinde geri çekilmeye neden olurken çene yapısını bozarak yüz estetiğinde deformasyona yol açıyor. Gece plağı olarak adlandırılan koruyucular, dişlerin birbirleriyle temasını engelliyor. Tedavide gece plağı yeterli olmazsa son çare olarak botoks tedavisi tercih ediliyor. Yanak alt kısmında bulunan çiğneme kasına yapılan botoks, 6-9 ay etki gösterirken kontrol dışı kasılmaların engellenmesine yardımcı oluyor."

Furkan Özkara

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3486 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim