• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 26 °C

‘Tatilde Çocuğunuzu Kapalı Oyun Alanlarından Uzak Tutun’

‘Tatilde Çocuğunuzu Kapalı Oyun Alanlarından Uzak Tutun’
Havaların soğuk olduğu dönemde hastalıkların da arttığına dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, "Tatil...

Havaların soğuk olduğu dönemde hastalıkların da arttığına dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, "Tatil dönemi, bulaşın azalması için bir avantaj ama aileler kapalı oyun alanlarına yoğun ilgi gösterince durum dezavantaja dönüyor. Şu anda kapalı oyun alanları riskli" dedi.

Soğuk havalarda hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gereken noktalara değinen Liv Hospital Samsun Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, tatilde kapalı oyun alanlarına gösterilen yoğun ilgiden ötürü uyarıda bulundu.

"El yıkama ve aşılama önemli"

Soğuk havalarda hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gereken noktalara değinen Uzm. Dr. Çebi, "Kış mevsimi tüm anne babaların çocukları için korkulu rüya, okul döneminde birçoğumuz hastanelerin yolunu tuttu. Tatil dönemi bulaş azalması için avantajlı dönem fakat aileler alışveriş merkezlerinde kapalı oyun alanlarına yoğun ilgi gösterince daha kötü bir durumla karşı karşıya kalıyoruz. Şu an tatil boyunca kapalı oyun alanlarından uzak durmakta fayda var. Açık alanlarda doğa yürüyüşleri daha sağlıklı. Ayrıca çocuklarımıza mutlaka el yıkama alışkanlığı kazandırmalıyız. En önemlisi, doğru el yıkamayı öğretmeliyiz. El yıkama alışkanlığı biz büyüklerde de çoğu hastalığı önlemekte, mikroplardan bizleri uzak tutmaktadır. Okula gitsin veya gitmesin her yaştan çocuğumuz mutlaka sıkça el yıkamalıdır" diye konuştu.

"Grip aşısı hastalığa karşı korumada yardımcı oluyor"

Alınacak önlemlerden bahseden ve bu noktada grip aşısının önemini anlatan Uzm. Dr. Çebi, "Ben, her iki çocuğu okula giden, tüm kışı burun akıntısı ile geçiren bir anne olarak aşıyı öneriyorum ve her sene yaptırıyorum. Aşı, hastalık sıklığı ve geçirme şiddetini azaltıyor. Burada çocuğumuzun yaşı da önemlidir. Eğer 9 yaşın altında ve ilk kez aşılanacaksa, 1 ay ara ile 2 doz aşı yapılmalıdır. Aşı 3 yaş altındaki çocuklarımıza yarım doz olarak uygulanır" ifadelerine yer verdi.

"Doğal ve mevsimine göre beslenilmeli"

Uzm. Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, çocukların düzenli, dengeli, doğal ve mevsimine göre beslenmesinin bağışıklık sistemi için çok önemli olduğuna değinerek, "Sebze ve meyveleri mevsimine göre tüketirsek, hormonlu gıdalardan uzak durmuş oluruz. Bazı ilaçlar hakikaten sihirli dokunuşlar yapabilir. Doktor kontrolü ve önerisiyle alınan takviye vitaminler önerilerimiz arasındadır. Örneğin, beta glukan içeren ilaçlar soğuk algınlığına karşı direnci arttırabilir ve artık her eczanede kolayca ulaşılabilirdir. Bağışıklık sistemini güçlendiren vitamin destekleri ve çeşitli ilaçlardan fayda görebilirsiniz. İdeali bu ilaçları 2 yaş ve üzerine kullanmaktır. Özel durumu olan, örneğin alerjik çocuklar için koruyucu ilaçlar dediğimiz birtakım ilaçlar astım ya da solunum sıkıntısı ataklarını azaltacaktır. Doktorunuzun düzenlediği şekilde bunları kullanırsanız, acile taşınmalarınız azalacaktır" diye konuştu.

Öksürüğe iyi gelecek öneriler

Öksürük konusunda da uyarılarda bulunan Uzm. Dr. Çebi, şunları söyledi:

"Öksürüğe karşı kış boyunca ayva yaprağı ve ıhlamurları hazır tutalım. Zararı yok, faydası çoktur. Karıştırıp demlersek içimi hoştur. Yine doğal öksürük şurubumuz; bir turp, tane karabiber ve balı içeren tariftir. Turp sebzesini oyup dibine tane karabiberi koyalım, içine balı döküp bir geniş kaba koyalım. Sabah kalktığımızda doğal öksürük şurubumuz hazırdır. Çocuğunuza günde 3 - 4 tatlı kaşığı verebilirsiniz. Tabi 1 yaşın altına vermiyoruz çünkü içeriğini bal ile hazırlıyoruz. Bir de burnundan akıntı eksik olmayan, gece burun tıkanıklığından uyuyamayan çocuklar için önerimiz var. Bir soğanı soyun ve 4'e bölün. Yatağın başucuna asın, bir nebze akıntıyı hafifletir. İçinize sinmeyen her durumda, uykuyu bölen öksürük, 1 haftayı geçen grip nezle halinde mutlaka doktora başvurun. İlerlemeden hastalığın tedbirini alalım. Tedbirimizi aldığımız takdirde kıştan korkmamıza gerek yok. Çocuklarımıza sağlıklı bir kış dönemi dilerim."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 464 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim