• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 27 °C

Tedavi edilmeyen mevsimsel alerji oksijen alımını azaltabiliyor

Tedavi edilmeyen mevsimsel alerji oksijen alımını azaltabiliyor
"Alerji, solunum yolunu bütünüyle ilgilendiren bir rahatsızlık. Burundan başlayıp akciğere kadar giden bölgede alerjiyle ilgili yakınmalarınız varsa nefes alma ve oksijenlenme kaliteniz daha düşük olacaktır"

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gerek: "Alerji, solunum yolunu bütünüyle ilgilendiren bir rahatsızlık. Burundan başlayıp akciğere kadar giden bölgede alerjiyle ilgili yakınmalarınız varsa nefes alma ve oksijenlenme kaliteniz daha düşük olacaktır"

"Alerjinin halsizlik, burun tıkanıklığına bağlı baş ağrısı gibi etkileri de yaşam kalitesini düşürebilir. Dolayısıyla alerjik durum oluştuğunda belli yakınmalar ortaya çıkıyorsa tedavi olunması gerekiyor. Alerjinin kendi haline bırakılmasını tavsiye etmiyoruz"

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gerek, solunum yolunu etkileyen mevsimsel alerjinin, oksijen alımını azaltabileceğini belirterek, "Dolayısıyla alerjik durum oluştuğunda belli yakınmalar ortaya çıkıyorsa tedavi olunması gerekiyor." dedi.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gerek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alerji semptomlarının kimi kişilerde yıl boyu sürdüğüne, kimilerinde ise mevsimsel olduğuna dikkati çekti.

Alerjinin burun tıkanıklığı, hapşırma, gözlerde yaşarma ve kaşıntı gibi belirtilere neden olduğunu dile getiren Gerek, "Eğer bu tip şikayetler yıl boyu sürüyorsa evde beslenen bir hayvan, ev tozu ve akarlar alerjinin sebebi olabilir. Bu yüzden de belirtiler sürekli devam eder." diye konuştu.

Gerek, özellikle ilkbahar ve sonbaharda ise mevsimsel alerjilerle karşılaşıldığını belirterek, bu dönemlerde havadaki polenlerin artmasıyla alerjisi olan kişilerde şikayetlerin başladığını söyledi.

- "Alerjik durumlarda tedavi olunması gerekiyor"

Mevsimsel alerjide şikayetlerin sürmesi durumunda doktora gidilmesi gerektiğini ifade eden Mustafa Gerek, şöyle devam etti:

"Alerji, solunum yolunu bütünüyle ilgilendiren bir rahatsızlık. Burundan başlayıp akciğere kadar giden bölgede alerjiyle ilgili yakınmalarınız varsa nefes alma ve oksijenlenme kaliteniz daha düşük olacaktır. Alerjinin halsizlik, burun tıkanıklığına bağlı baş ağrısı gibi etkileri de yaşam kalitesini düşürebilir. Dolayısıyla alerjik durum oluştuğunda belli yakınmalar ortaya çıkıyorsa tedavi olunması gerekiyor. Alerjinin kendi haline bırakılmasını tavsiye etmiyoruz."

Gerek, alerjinin en çok çocuk ve gençleri etkilediğini belirterek, "Vücudun reaksiyon gücüne bağlı olarak yaşlanmayla birlikte alerjiyle ilgili yakınmalar azalır ama zaman zaman ileri yaşlarda da alerjilerle karşılaşılabilir." bilgisini paylaştı.

- Mevsimsel alerji ve Omicron semptomları benzerlik gösteriyor

Prof. Dr. Mustafa Gerek, alerjik nezlesi olanlarda, baharın gelmesiyle hapşırık, burun tıkanıklığı ve akıntısı, boğazda kaşıntı hissi gibi Kovid-19'un Omicron varyantına benzeyen semptomlar oluştuğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Alerjik nezle ve Omicron'un semptomları birbirine benzediği için bu rahatsızlıklar karıştırılabilir. Daha önceki yıllarda da alerjisi olan kişilerin, bu semptomlarla karşılaştıklarında çok fazla endişe etmelerine gerek yok. Bu zamana kadar alerjik belirtileri olmayan bir kişide semptomlar ortaya çıktıysa hekime görünmek veya test yaptırmak faydalı olacaktır. Semptomlar eğer uzun süreli olmaya başlıyorsa bunun Omicron değil, alerji olduğu düşünülebilir. Çünkü Omicron semptomları çok uzun süre etkili olmuyor ama alerji, alerjene maruz kalındığı sürece devam ediyor."

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2216 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim