• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 18 °C

TEİS: "Aile Hekimliği reçeteleri de artık ücretli"

TEİS: "Aile Hekimliği reçeteleri de artık ücretli"
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 29 Şubat 2012 tarihinde Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) değişiklik yaparak, vatandaşlara reçete başına yeni ücretler yükledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 29 Şubat 2012 tarihinde Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) değişiklik yaparak, vatandaşlara reçete başına yeni ücretler yükledi.

8 Mart tarihinde yürürlüğe girecek düzenlemeye göre; vatandaşlardan daha önce ücret alınmayan aile hekimlerinden bundan sonra 3 TL muayene katkı payı alınacak. Ayrıca reçetenin nereden yazıldığına bakılmaksızın 3 kutu ilaç için 3 TL , 3 kutudan fazla her ilaç için 1 TL ilave ücret alınacak.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan: "Artık ücretsiz, parasız, ucuz sağlık ve ilaç hizmeti devri kapanmış, paran kadar sağlık ve ilaç hizmeti devri başlamıştır" dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun vatandaşların sağlığını ilgilendiren konularda sadece Resmi Gazete kanalıyla değişiklikleri duyurmasına tepki gösteren TEİS Başkanı Ecz. Saydan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"SGK tarafından Sağlık Uygulama Tebliğinde değişiklikler yapmış ancak vatandaşa açıklayıcı, aydınlatıcı bir açıklama yine yapılmamıştır. Kurum, yapılan değişiklikleri Resmi Gazete'de yayınlayınca, vatandaşın haberi oluyor yanılgısına düşmektedir. Bu durumda ilaçlarını almaya geldiklerinde ilave ücretleri gördüğünde öfkelenen vatandaşlarımıza değişiklikleri anlatmak ve açıklamak yine biz eczane eczacılarına kalmaktadır.

Vatandaşlarımıza duyurmak istiyoruz:

8 Mart'tan itibaren Aile Hekimliklerinden yazdıracağınız reçetelerden, SGK 3 lira istemektedir. Yani Aile hekimlerin de reçete yazdırmak ücretli hale gelmiştir.

Durum 3 lira ile de sınırlı değildir. Eğer reçetenizde üçten fazla ilaç yazdırdıysanız, bu 5 TL ile 12 TL muayene katkı payı verdiğiniz devlet veya özel hastanelerde yazdırdığınız reçetelerinizde dahil, yazdırılan 3 kutu ilaç için 3 TL, 3 kutudan fazla her kutu ilaç için de ek olarak 1 TL daha reçete katkı payı ödemek zorundasınız.

10 GÜN İÇİNDE BAŞKA DOKTORA MUAYENE OLMANIN BEDELİ 5 TL

Ayrıca 10 gün içinde AYNI branşta, farklı hastaneye gidip muayene olursanız İLAVE OLARAK 5 LİRA daha ödeyeceksiniz. Yeni uygulama ile alınacak bu ilave ücretler, çalışanlar tarafından ceplerinden ödenecek. Emekli vatandaşlarımızın ise maaşlarından kesilecektir.

Zaten 3 liralık ilaç için 5 lira ödemek zorunda kalan, onu da öderken sıkıntı çeken asgari geçim standardının altında olan vatandaşlarımız, 8 Mart gününden itibaren nasıl ilaç alacaklardır?

Kamu fiyatı 3,60 TL ve altında 1293 kalem ilaç bulunduğu göz önüne alınırsa artık vatandaşın reçetesindeki ilacı kendi parasıyla alması neredeyse daha ucuz hale gelmektedir.

Kamuoyunda dile getirildiği gibi artık ücretsiz, parasız, ucuz sağlık ve ilaç hizmeti devri kapanmış, PARAN KADAR SAĞLIK VE İLAÇ HİZMETİ DEVRİ BAŞLAMIŞTIR.

TEİS olarak yeni uygulamanın vatandaşlarımızın ilaç hizmetine erişimini zorlaştıracağını, hatta imkansız hale getireceğini düşünüyoruz.

Vatandaşlarımız bilsinler ki; 8 Mart günü, eczanelerinize ilaç almaya geldiğinizde çıkan ilave ücretler eczacılarınızdan kaynaklanmamaktır. Bu durum; SGK'nın "reçetenin bedelini öde, ilacı öyle al" uygulamasının bir parçasıdır.

TEİS BASIN BÜROSU

Bu haber toplam 5453 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim