• BIST 10045.74
  • Altın 2384.185
  • Dolar 32.3542
  • Euro 34.5091
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 16 °C

Tüp Bebek Tedavisi Merkezi

Tüp Bebek Tedavisi Merkezi
Tüp bebek tedavisi (IVF) kısırlık problemlerine çözüm olarak geliştirilen, çok başarılı bir tedavi seçeneğidir.

Herhangi bir tüp bebek döngüsünden önce planlamalar yapmak, sürecin daha sağlıklı ilerleyebilmesi için önemlidir. Tüp bebek oluşumunun nasıl gerçekleştiği, hangi aşamalardan oluştuğu ve tüp bebek tedavisi merkezi hakkında genel bilgiler edinmek faydalı olacaktır. 

Tüp bebek tedavisi nedir?

Tüp bebek tedavisi sağlıklı bir gebelik oluşturmaya yardımcı olmak için geliştirilen, destekli döllenme sürecidir. Özet olarak; kadından alınan yumurtaların laboratuvarda sperm numuneleri ile birleştiren bir yardımcı üreme teknolojisidir. Yumurta döllendiği takdirde oluşan embriyolar rahime aktarılır ve hamileliğin gerçekleşip gerçekleşmediğini görmek için beklenir. Tüp bebek;  kısırlık için etkili bir tedavidir.

1978 yılında gerçekleşen ilk tüp bebek tedavisinden günümüze dek, yöntemlerin birçoğu son tıbbi teknolojilerle geliştirilmiştir. İstatistiksel bilgilere dayanarak, milyonlarca bebeğin bu yöntemlerle dünyaya geldiğini söylemek mümkündür. 

Tüp bebek oluşumu nasıl gerçekleşir?

tup-bebek-tedavisi-merkezi.jpg

Tüp bebek oluşum sürecinin aşamaları şöyle sıralanmaktadır:

Ultrason değerlendirmesi ve ovulasyon ilaçları: Değerlendirme ve tedavi öncesinde yapılan hazırlıktan sonra, doğurganlık ilaçlarına başlanmadan yumurta üretimini değerlendirmek ve rahmin astarını ölçmek üzere ultrason taraması yapılır. Daha sonra çoklu yumurtalık foliküllerinin büyümesini teşvik etmek için hormon enjeksiyonlarına başlanır.

Yumurta alımı: Hormon seviyeleri ölçümlenerek ve ultrason görüntülemesi yapılarak yeterli derecede olgunlaştığı anlaşılan yumurtaların alınması gerekir. Yumurta alma prosedürü yaklaşık 10 ila 20 dakika sürer. Embriyolog, oositlerin (yumurtaların) her birini incelemeye alır ve inkübatöre yerleştirilir. 

Sperm numunesi alımı: Oositlerin döllendirilmesi için erkekten sperm numunesi alınır.

Döllendirme: Oositlerin ve spermler geleneksel yöntemle veya mikroenjeksiyon ile döllendirilir.

Embriyo transferi: Embriyolar oluştuktan sonra yaklaşık 3 ile 5 gün arasında gelişmeleri beklenir. Gelişen embriyoların rahime tutunma şansı daha yüksektir. Rahime transfer edilecek olan embriyo sayısı, hastanın yaşı ve önceki döngülerden edinilen tecrübelere göre değişebilmektedir. Katetere yerleştirilen embriyolar kısa süreli ve basit bir işlemle rahime aktarılır, işlemin doğruluğu ultrasonla sağlanmalıdır.

Tüp bebek tedavisi kaç gün sürer?

Bir tüp bebek döngüsü yaklaşık olarak 4 ile 6 hafta arasında sürmektedir. Süreç; yapılan ilk incelemelerden gebelik testi uygulamasına dek devam etmektedir. Gebelik testi, embriyo transfer aşamasından sonraki 2 hafta içerisinde yapılabilmektedir.

tupbebek-merkezi.jpg

Tüp bebek tedavisi merkezi seçimi nasıl yapılmalıdır?

Tüp bebek tedavisi merkezi seçimi yaparken merkezin konumu, uzman hekimlerin tecrübesi, tedavinin maliyeti, başarı oranları, sağlanabilen imkanlar, diğer hastaların referansları hizmet kalitesi ve maliyet gibi faktörlerin göz önünde bulunması gerekmektedir.

Tedavi aşamaları boyunca sürekli olarak yüz yüze görüşmeler yapılacak, birtakım testler uygulanacak ve devamlı iletişim halinde olunacaktır. Bu nedenle maddi ve manevi birçok yatırımların yapıldığı tüp bebek tedavi merkezinin üstün kalite standartlarına uygun olması önemlidir. Karar verme aşamasından önce, gerekirse birçok sağlık merkezi ile görüşmeler sağlanmalıdır.

tupbebek.jpg

Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  • Kararlı olmak: Tüp bebek tedavisine başlamadan önce, anne ve baba adayı olacak iki bireyin de tümüyle istekli ve kararlı olması ilk kuraldır. İsteklilik, sonuca ulaşmak için atılacak en önemli adımdır. Eşlerin birbirlerine olan desteği, bu aşamada en iyi motivasyon kaynaklarından biri olacaktır.
  • Diğer seçenekleri değerlendirmek: Tüp bebek tedavisine geçilmeden önce doğurganlık ilaçları veya aşılama gibi diğer alternatif tedavilerin denenmiş olması gereklidir. Diğer prosedürler uygulama biçimi olarak daha basittir. Yapılan tüm incelemeler sonucunda tüp bebek tedavisi için uygun bir aday olunmalıdır.
  • Genel sağlık durumunu korumak: Tüp bebek tedavisi olacak çiftlerin genel sağlık durumunu koruması şarttır. Sağlıklı beslenme programı oluşturmak, yeterli sürede uyumak, kötü alışkanlıklardan uzak durmak önemlidir.
  • Stresten uzak durmak: Kısırlık ile mücadele ederken stres, endişe ve kaygı gibi birçok olumsuz duygulara maruz kalınabilir. Fakat stres, tüp bebek tedavisinin olumsuz sonuçlanmasına neden olacak tehlikeli bir faktördür. Bu nedenle mümkün olduğu kadar stresten uzak durulmalı, rahatlatıcı aktivitelerde bulunmalıdır.
  • Doktor kontrollerini aksatmamak: Tüp bebek döngüsü içerisinde olan çiftlerin, hekim tarafından planlanmış olan kontrol günlerini kesinlikle aksatmaması gerekir. Ayrıca reçete edilen ilaçlar önerilen aralık ve dozda alınmalıdır.
  • Doğru hekimi ve sağlık merkezini seçmek: Tedavi süreci boyunca her aşamada birlikte olunacak olan hekim ve diğer sağlık personelleriyle sağlıklı bir iletişim kurulabilmesi çok önemlidir. Farklı tercih ve isteklerde olmak, tedavi sürecini sekteye uğratabilir.
  • Tıbbi imkanlardan yararlanmak: Günümüzde, tüp bebek tedavisini olumlu bir sonuca taşımak üzere geliştirilmiş birçok yöntem mevcuttur. Preimplantasyon genetik tarama (PGS) ve ERA testi gibi uygulamaların kullanılması, başarı şansını büyük oranda etkileyecektir.

Tüp bebek tedavisi başarısız olursa neler yapılmalıdır?

Tüp bebek tedavisi, hamilelik için en yüksek potansiyeli bulunan hastalarda bile bazen olumsuz sonuçlar verebilmektedir. Gebeliğin oluşmadığı tespit edildiğinde ve diğer bir tüp bebek döngüsünün yapılması planlandığında ortaya birtakım avantajlar çıkmaktadır. Geçmiş döngüde uygulanan prosedürlerin uzman ekip tarafından gözden geçirilmesi, daha sonra oluşabilecek yanılma payını en aza indirgeyecektir.  

Tüp bebek tedavisi fiyatları nedir?

Reçete edilecek olan ilaçların maliyeti, sağlık sigortasının kapsamı gibi birçok etken göz önünde bulundurulduğunda, bireyselleştirilmiş doğurganlık tedavi planına bağlı olarak her bireyin maliyetinin farklı olacağı söylenilebilir. Fiyatlandırma bilgisinin, tüp bebek tedavisi merkezi ile yapılan görüşmeler ve incelemeler sonucunda alınması doğru olacaktır.   

Kaynakça:

Havva Pars Ağargün 

Memorial 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2879 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Gebe Kalmaya Karar Vermek - Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç Yazdı12 Kasım 2020 Perşembe 11:25
  • Ağrısız Doğum Nedir?05 Kasım 2020 Perşembe 17:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi05 Kasım 2020 Perşembe 17:49
  • Çin Takvimiyle Bebeğin Cinsiyeti Anlaşılır mı?19 Eylül 2020 Cumartesi 13:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Çalışmaları Neden Popüler?10 Eylül 2020 Perşembe 14:32
  • Kürtaj Hakkında En Çok Merak Edilen Konular14 Mayıs 2020 Perşembe 10:44
  • Mikro TESE ameliyatı13 Mayıs 2020 Çarşamba 12:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları30 Mart 2020 Pazartesi 13:25
  • Gebelikte Korona Virüsü (COVID19)29 Mart 2020 Pazar 22:03
  • Ertesi Gün Hapı Nedir?22 Şubat 2020 Cumartesi 08:53
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim