• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 23 °C

Türk Kanser Derneği meme kanserinde erken teşhise dikkati çekti

Türk Kanser Derneği meme kanserinde erken teşhise dikkati çekti
Türk Kanser Derneği, "Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı" dolayısıyla erken teşhisin önemine dikkati çekerek, sağlık taramalarının bir an önce yaptırılması çağrısında bulundu.

Yönetim Kurulu Başkanı Burak Duruman: "Bu hastalık yüzde 100 iyileşebilirken geç kalmaktan dolayı hala vefat oranları beşinci sıralarda yer alıyor. Bunların olmamasını istiyoruz"

Tedaviyle kanseri yenen Dilek Özal: "Birçok vakada göğsü bile almaya gerek kalmıyor. Erken evrelerde müdahale oluyor"

Derneğin Beyoğlu'ndaki binasında "Olmaz Olmaz Deme Hiç" sloganıyla farkındalık oluşturmak için basın toplantısı düzenlendi.

Türk Kanser Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Duruman, yaptığı konuşmada, ekim ayının "Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı" olduğunu söyledi.

Her yıl olduğu gibi kadınları eğitmeye ve taramalara yönlendirmeye çalıştıklarını belirten Duruman, kanserin tedavisinde erken teşhisin önemine değindi.

Duruman, kısıtlı imkanlarla herkese ücretsiz taramalar yapmak için çalıştıklarını kaydederek, "Onun için bu hastalıktan korkmayalım. Geç kalmaktan korkalım. Bu hastalık yüzde 100 iyileşebilirken geç kalmaktan dolayı hala vefat oranları beşinci sıralarda yer alıyor. Bunların olmamasını istiyoruz." dedi.

Anadolu'da meme kanserine yakalanan ve İstanbul gibi büyük şehirlere sevki gerekenler için kalacak yerlerin olduğuna dikkati çeken Duruman, "Otel konforunda kanser, konaklama ve bakım hizmeti alabilirsiniz. Psikologlarımız, diyetisyenlerimiz, odalarınız, sıcak suyunuz, her şeyiniz burada var. Onun için aman ihmal etmeyin. Olduysa da yanınızdayız." diye konuştu.

- Tarama sayesinde kanserden kurtuldu

Tarama sayesinde erken teşhis konularak tedaviyle kanseri yenen Dilek Özal da hastalığa yakalanalı 9 sene olduğunu anlattı.

Özal, ailesinde meme kanseri hikayesi olmadığını dile getirerek, "Mamografide çok şükür erken evre yakaladık. Kısa, koruyucu amaçlı kemoterapimi ve radyoterapimi oldum. Erken oluşunun çok büyük avantajlarını yakaladım. Daha kolay ve güvenilir atlattım. O yüzden hani bizim sloganımız 'Erken teşhis hayat kurtarır'. Bayanların bu konuda ihmali olmamalı. Yılda bir kontrollerini yaptırsınlar. Ailede hikayeleri varsa daha dikkatli olsunlar." ifadelerini kullandı.

Bazı kişilerin mamografiden ürktüklerinin altını çizen Özal, şunları kaydetti:

"Bu kadar kolay atlatmamın dışında yakın çevremden 3 kişinin erken teşhisine vesile olmamdan da ayrıca mutluluk duydum. Çünkü meme kanseri aslında tedavilere cevap veren bir kanser türü. Önemli olan çok geç kalmamak. O yüzden de bu sorumluluk biraz bize düşüyor. Bir de tabii bu hastalık sürecinde morali yüksek tutabilmek çok önemli. Şimdi artık tıp da çok gelişti. Birçok vakada göğsü bile almaya gerek kalmıyor. Erken evrelerde müdahale oluyor. İyi bir kontrolle, korkulu rüya görmektense uyanık kalmak iyidir, derim. O yüzden herkese önerebileceğim kontrollerini ihmal etmesinler."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 594 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim