• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 18 °C

Türkiye fren koydu, ‘göz’ için Frankfurt’a uzandı

Türkiye fren koydu, ‘göz’ için Frankfurt’a uzandı
Özel sağlık sektörünün 2008 Şubat ayından beri aşamadığı; ruhsatlara sınırlama, fiyata tavan, sağlık personeli ve doktor alımlarına engellemeler sektördeki oyuncuları yurtdışında yatırıma yönlendiriyor.

Hükümetin 2008 Şubat ayında aldığı sınırlayıcı kararlar, özel sağlık kuruluşlarının çoğunu Türkiye’de yatırım yapamaz hale getirdi. Ruhsatlara, sağlık personeli ve doktor alımlarına sınırlama, fiyatlara tavan uygulaması yatırımların yurt dışına kaymasına yol açtı. Son olarak Dünyagöz’ün patronu Eray Kapıcıoğlu da Frankfurt’ta 10 milyon Euro’luk yatırımla bir göz hastanesi kurma kararı aldı.

1 Haziran’da açılacak
Halen yurt dışında bulunan 6 kliniği ile 10 yıldır Avrupa’da muayene hizmeti veren Dünyagöz Hastaneler Grubu’nun, Frankfurt’ta açacağı hastane Worldeye markasıyla 1 Haziran’da hizmet vermeye başlayacak. Dünyagöz Hastaneler Grubu Başkanı Eray Kapıcıoğlu, “Almanya’dan sonra İngiltere ve Ukrayna var. Biz şimdi tüm Avrupa’nın gözüne bakmaya talibiz” dedi. Kapıcıoğlu, 5 bin metrekare kapalı alanda günde 250 muayene, 50 ameliyat ve 70 lazer ameliyatı yapma kapasitesiyle Frankfurt Schaumainkai de Mein Nehri kıyısında açılacak hastaneyle ilgili şu bilgileri verdi: “Hastanede her türlü göz ameliyat yapılacak. ‘Wordeye: Member of Dünyagöz’, dünya markamız olacak. Almanya 82 milyon nüfusa sahip. Frankfurt hastanesi ile orta ve üst sınıf hastalar ve Avrupa’da yaşayan Türkler’in göz tedavi ve cerrahi ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz.”

Kornea bekleyene çözüm
Frankfurt hastanesinin halen Türkiye’de kornea ithalatının ‘teknik olarak’ durdurulmuş olması nedeniyle kornea nakli bekleyen binlerce Türk vatandaşı için de çözüm olacağını savunan Kapıcıoğlu, şöyle konuştu: “Almanya’da bulunan hastaların kornea nakillerini de yapacağız. Türkiye’de kornea bekleyen hastaların; Almanya hastanemize gelişleri ise tarafımızdan organize edilecek. Hastalar Frankfurt’ta kornea nakil ameliyatı olabilecek.”

Başbakan’ı ikna edemiyoruz
Eray Kapıcoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sağlık sektörünün tüm engellerini anlattıklarını ancak liberal bir anlayış için ikna edemediklerini vurguladı. Kapıcıoğlu, “Başbakan’ın karşısında bizim ikna gücümüz ne yazık ki düşük kalıyor. Sağlık Bakanı onu ikna ediyor. Eğer, 2008 yılında bakanlık ruhsatları kısıtlamış olmasaydı sadece biz bile şu anda 15 ilde yeni hastane açmıştık” dedi.

Doktorları biz çalmadık
Türkiye’de 350 özel hastane bulunduğunu hatırlatan Eray Kapıcıoğlu, ruhsat sınırlaması meselesinin nereden kaynaklandığını şöyle açıkladı: “Devletten doktor kaçışını engellemek için sınır koyduklarını söylediler. Ama asıl kaçışı sağlayan bu hastaneler değil, 2007’de seçimlerden 1 ay önce bütün Tıp Merkezlerini ve klinikleri SGK kapsamına aldıkları için böyle oldu. Devlette 3 bin lira maaşla çalışan bir doktor, günde 100 hastaya bakıyor ve kliniklere de SGK hakkı verdiniz. Devlet poliklinik için hasta başına 23 lira ödeyince 4 doktor birleşip devlet hastanesinden ayrıldı ve çoğu da hemen hastanenin karşısında klinik açtı. 50 hastaya bakıp günde 1.000 lira kazanmaya başladılar.”

Broşüre bile ceza kestiler

Dünyagöz Grubu’nun patronu Eray Kapıcıoğlu, ‘reklam ve tanıtım’ faaliyetleri nedeniyle Reklam Kurulu’nun 2009-2010 döneminde kendilerine yaklaşık 3 milyon lira ceza kestiğini de söyledi ve “Tanıtım broşürüne bile ‘reklam’ cezası kestiler. Hükümetimiz, kamuya borçlarla ilgili yeniden yapılandırma başlattı. Reklam cezaları kapsama girmedi” dedi. Kapıcıoğlu, özel sağlık kuruluşlarının Türkiye’de medyada reklam yapmasının yasak olmasına da bir anlam veremediklerini belirterek şöyle devam etti: “Biz reklam ve tanıtım yapınca ‘talep’ topluyormuşuz. Kendimizi tanıtmazsak nasıl büyürüz. Ceza kesildikten sonra parayı ödeyip sonra dava açabiliyorsun. Türkiye’ye yayın yapan televizyonlara reklam veremiyoruz ama Avrupa’ya yayın yapan Türk televizyonlarına verebiliyoruz. Avrupa’da yasak yok. ‘Yatırım yapın’ diye teşvik var. ”

Fiyat sınırlanınca sağlık harcaması düşmez

Devletin önce özel hastaneleri SGK’lılara açtığını sonra da ‘sağlık harcamaları çok yükseldi’ diye fiyatlara sınır koyduğunu hatırlatan Dünyagöz Grubu Başkanı Eray Kapıcıoğlu, şöyle konuştu: “Devlet göz ameliyatları için en en düşük 400, en yüksek 1.700 lira veriyor. Oysa en basit ameliyatın maliyeti 900, en yükseğinin 3.500 lira. Devlet düşük para vermekle ameliyat sayısının azalacağını sandı. İnsanlar hiç para ödemeyeceği hastanelere gitmeye başladı, bedava ameliyat teşvik edici oldu. Ameliyat sayısı patladı.”

3 yıldır kornea ithalatı yapılamıyor

Eray Kapıcıoğlu, gözle ilgili bir başka ticari ‘tıkanıklığı’ da şöyle açıkladı: “Sağlık Bakanlığı 3 yıl önce bir yazı gönderdi ve ‘kornea ihtiyaçlarını üniversitelerden ve vakıf hastanelerinden temin edeceksiniz, talep karşılanmıyorsa onlar sizin için ithal edecek’ diye ilan etti. Bu kurumlara konrea taleplerimizi ilettik. Cevapları ‘bizde kornea yok, ithalat da yapamayız çünkü kaynağımız yok’ oldu. Böylece kornea arzı Türkiye’de bir anda çöktü. Üniversite hastanelerindeki doktorlar 10-15 bin liraya kornea ameliyatı yapıyor. Kornea nakli bekleyen çok ama kornea yok.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3432 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim