• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 27 °C

Türkiye'de 2022 böyle geçti: Mart

Türkiye'de 2022 böyle geçti: Mart
Mart ayı boyunca sürdürdüğü temaslarında, barış atmosferi oluşturma çağrısında bulunan Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile Rusya Devlet Başkanı Putin'i bir araya getirme ve bu buluşmaya Türkiye olarak ev sahipliği yapma önerisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya-Ukrayna savaşında ateşkesin sağlanması ve bölgeden sivillerin tahliyesi konusunda iki ülke liderleri ve ABD Başkanı Joe Biden'ın da arasında bulunduğu isimlerle yürüttüğü yoğun diplomasi mart ayına damgasını vurdu. Kovid-19'la mücadele kapsamında uygulanan açık havada maske takma ve HES kodu zorunluluğunun kaldırıldığı mart ayında, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümünde, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu törenle hizmete açıldı.

Türkiye'de Mart 2022'de, Rusya-Ukrayna savaşında ateşkesin sağlanması, bölgeden sivillerin tahliyesi ve barışın tesisi için yürütülen diplomatik çalışmalar kapsamında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın birçok ülkenin lideriyle yaptığı görüşmeler önemli yer tuttu.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, mart ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 MART

- Şırnak'ta, Eren Kış-28 Şehit Jandarma Er Adem Erbaş Operasyonu başlatıldı.

2 MART

- Mardin'de, Eren Kış-29 Şehit Jandarma Uzman Onbaşı Hakan Öcalan operasyonu başlatıldı.

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından Kovid-19'la mücadelede açık havada maske kullanımı ve HES kodu uygulamasının kaldırıldığını bildirdi.

4 MART

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile telefonda görüştü. Görüşmede Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ve son gelişmeler ele alındı.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, öldürülen PKK'lı teröristle fotoğrafları basına yansıyan ve TBMM tarafından yasama dokunulmazlığı kaldırılan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel hakkında soruşturma başlattı.

- Kovid-19 aşısı olmayan, aşı sürecini tamamlamayan veya son 180 gün içinde hastalığı geçirmeyenlerin uçakla seyahatte negatif PCR testi ibraz zorunluluğuna son verildi.

- İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, şubat ayındaki iç güvenlik operasyonlarında 78'i sağ, 8'i teslim olmak üzere 86 teröristin etkisiz hale getirildiğini, 5 terör eyleminin de engellendiğini bildirdi.

- Beraat kararıyla sonuçlanan "Balyoz planı" davasında bazı sanıklara kumpas kurulduğu iddiasına ilişkin davada, tutuklu Mehmet Baransu 13 yıl, Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur, 3 yıl 4'er ay hapisle cezalandırıldı.

- Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de öldürülmesine ilişkin dava kapsamında 14 yıl 4 aylık hapis cezası kesinleşen firari hükümlü Ahmet İskender, Kırgızistan'da sahte pasaportla yakalandı.

- "Akrep Nalan" ismiyle tanınan şarkıcı Füsun Nalan Açın, Muğla'nın Bodrum ilçesinde 67 yaşında hayatını kaybetti.

6 MART

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ve Türkiye-Rusya ilişkilerinin değerlendirildiği görüşmede Erdoğan, Ukrayna sorununun bir an evvel barışçı yöntemlerle çözümü konusunda her türlü katkıyı yapmaya hazır olduklarını belirtti.

- Tedavi gördüğü hastanede 52 yaşında yaşamını yitiren İhlas Medya Grubu Ankara Temsilcisi ve Türkiye gazetesi yazarı Batuhan Yaşar son yolculuğuna uğurlandı.

8 MART

- Milli Savunma Bakanlığı, Fırat Kalkanı bölgesine taciz ateşi açan 12 PKK/YPG'li teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

9 MART

- İçişleri Bakanlığınca, Hakkari'de 571 personelin katılımıyla Eren Kış-30 Şehit Jandarma Çavuş Mehmet Sancar Operasyonu başlatıldı.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2008'den bu yana Türkiye'yi ziyaret eden ilk İsrailli lider olan İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'u resmi törenle karşıladı. Erdoğan, Herzog ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Bu tarihi ziyaretin, Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olacağına inanıyorum." dedi.

10 MART

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Şubat'ta başlayan Rusya-Ukrayna savaşında ateşkesin sağlanması, bölgeden sivillerin tahliyesi ve barışın tesisi için yürüttüğü diplomatik çalışmaları kapsamında, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Joe Biden başta olmak üzere bazı ülke liderleriyle telefonla görüştü.

11 MART

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya Diplomasi Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, "Rusya ve Ukrayna krizinin ardından iki ülke arasındaki ilk üst düzey temasın, dışişleri bakanları seviyesinde dün burada gerçekleşmiş olması forumun amacına ulaşmaya başladığını gösteriyor." dedi. Erdoğan, "Temennimiz, itidal ve sağduyunun galip gelmesi, silahların bir an önce susmasıdır." ifadesini kullandı.

- "Cumhurbaşkanı'na alenen hakaret" suçundan tutuklu yargılanan gazeteci Sedef Kabaş, 2 yıl 4 ay hapisle cezalandırıldı. Kabaş'ın tutuklulukta geçirdiği süre ve aldığı ceza miktarı göz önünde bulundurularak, tahliyesine karar verildi.

12 MART

- Diyarbakır'da Eren Kış-31 Şehit Jandarma Uzman Çavuş Mehmet Çelik Operasyonu başlatıldı.

13 MART

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vahdettin Köşkü'nde, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'i kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan-Miçotakis görüşmesinde, Türkiye-Yunanistan arasındaki iletişim kanallarının açık tutulması ve ikili ilişkilerin iyileştirilmesi konusunda mutabık kalındı.

14 MART

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Olaf Scholz ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde baş başa görüştü. Görüşmenin ardından Scholz ile ortak basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin, "Kalıcı ateşkesin tesisi konusundaki çabalarımızı yılmadan sürdürmeye devam edeceğiz." dedi.

16 MART

- Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile telefonda görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenskiy ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i bir araya getirmeye yönelik gayretlerini sürdüreceğini dile getirdi.

17 MART

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Putin'le yaptığı telefon görüşmesinde, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin son gelişmeler ve sahadaki insani durum ele alındı. Erdoğan, görüşmede, kalıcı bir ateşkesin ilan edilmesi halinde uzun soluklu çözümün yolunun açılacağını belirtti.

- Tunceli'de 5 Ocak 2020'den itibaren kendisinden haber alınamayan 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Gülistan Doku'nun kaybolmasına ilişkin erkek arkadaşı Zeynal A, Antalya'nın Alanya ilçesinde gözaltına alındı. Hakimlikçe, hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulan ve polis merkezinde belirli aralıklarla imza atması kararlaştırılan Zeynal A, serbest bırakıldı.

18 MART

- 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümünde, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Güney Kore Başbakanı Kim Boo-Kyum'un da katıldığı törenle açıldı.

19 MART

- Bolu Dağı Tüneli'nde 18 aracın karıştığı trafik kazasında 2'si ağır 31 kişi yaralandı, Anadolu Otoyolu'nun İstanbul yönü yaklaşık 5,5 saat trafiğe kapandı.

21 MART

- Kamuoyunda "amirallerin Montrö bildirisi" olarak bilinen açıklamada imzası bulunan 103 emekli amiralin, "devletin güvenliğine veya anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma" suçundan 12'şer yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı.

- "15 Temmuz darbe girişimi" ile "Gezi Parkı olayları"na ilişkin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 17 sanığın yargılandığı davada, Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın tutukluluğunun devamına karar verildi.

22 MART

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde baş başa görüştü. Erdoğan, ortak basın toplantısında "AB'nin kısır çıkar hesaplarına teslim olmadan üyelik müzakeresi fasıllarını açmasını, Gümrük Birliği müzakerelerine süratle başlamasını bekliyoruz." dedi.

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ukrayna'daki savaş başladığından itibaren Türkiye'ye 58 bin Ukraynalının geldiğini söyledi.

- Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığının operasyonuyla Türkiye'ye getirilen ve itirafçı olan FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in yeğeni Selahattin Gülen, Ankara 27. Ağır Ceza Mahkemesince 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

23 MART

- Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu'nun bildirisinde, Türkiye'nin Karadeniz'in kuzeyinde yaşanan gelişmelerdeki dengeli duruşu, küresel ve bölgesel barış gayretinin ne derece isabetli olduğunun son gelişmelerle görüldüğü belirtildi. Bildiride, Türkiye'nin Karadeniz'de barış ve istikrarın idamesi için Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin uygulanması yanında arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık çabalarını sürdüreceği vurgulandı.

- Ankara Barosu Başkanı Kemal Koranel, baro başkanlığı ve yönetim kurulu üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı.

- Amasya'da, tarım işçilerini taşıyan minibüsün devrilmesi sonucu 19 kişi yaralandı.

- İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı, Adnan Oktar organize suç örgütüne yönelik yerel mahkemece verilen hükmün usulden bozulmasının ardından tahliyeleri kararlaştırılan 68 sanık için itirazda bulundu.

24 MART

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'deki NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İtalya Başbakanı Mario Draghi ve Estonya Başbakanı Kaja Kallas ile bir araya geldi. Erdoğan, düzenlediği basın toplantısında, "Putin ve Zelenskiy ile görüşmelerimizi devam ettireceğiz, gayretimiz iki lideri bir araya getirmek suretiyle özellikle bir barış atmosferini oluşturmak. Nihai çözümün, Rusya ve Ukrayna ile uluslararası kamuoyunun kabul edeceği muteber bir formüle dayanması gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

- Öldürülen PKK'lı teröristle fotoğrafları basına yansıyan ve TBMM tarafından yasama dokunulmazlığı kaldırılan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

25 MART

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile telefonda görüştü. Görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşında sahadaki durum ve müzakerelerin geldiği aşama ele alındı.

- Tokat Yeni Havalimanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldığı törenle açıldı.

26 MART

- İstanbul Boğazı açıklarında ticari bir gemi tarafından tespit edilen mayın benzeri cisim nedeniyle boğaz trafiğe kapatıldı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "İnceleme sonucunda eski tip olduğu belirlenen mayın SAS timimiz tarafından etkisiz hale getirildi. Konuyla ilgili hem Rus hem Ukrayna makamlarıyla görüştük." dedi.

27 MART

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Putin ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Rusya-Ukrayna savaşındaki son durum ve müzakere süreçleri ele alındı.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'in eşi Olena Zelenska'nın görüşmesi sonrasında Ukrayna'da yetimhanelerde kalan çocukların tahliyesi için başlatılan çalışma kapsamında 185 kişilik ilk kafile Antalya'ya ulaştı.

- DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın daveti üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal'ın DEVA Partisi Genel Merkezinde bir araya geldiği çalışma yemeğinin ardından yazılı ortak açıklama yapıldı. Açıklamada, "Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecinin yol haritası kapsamında bir çalışma grubu oluşturduk." denildi.

- Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de öldürülmesine ilişkin davanın Kırgızistan'da yakalanan hükümlüsü Ahmet İskender, Türkiye'ye getirilerek tutuklandı.

28 MART

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, yeme içme hizmetlerinin tamamında KDV oranının yüzde 8 olarak belirlendiğini açıkladı. Erdoğan, "Temel ihtiyaç maddelerinden deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, peçete, bebek bezi gibi ürünlerin KDV'sini yüzde 18'den yüzde 8'e indirme kararı aldık." dedi.

- Milli Savunma Bakanlığı, İğneada açıklarında tespit edilen mayının, SAS timlerince etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

- İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, Adnan Oktar suç örgütü davasında yerel mahkemece verilen hükmün usulden bozulmasının ardından tahliye edilen 68 sanıktan 61'i hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartılmasına hükmetti.

29 MART

- Rusya-Ukrayna Müzakere Heyetleri, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde toplandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplantının açılışında, "Adil bir barışın kaybedeni olmayacağına inanıyoruz. Çatışmanın uzaması hiç kimsenin yararına değildir." mesajını verdi.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in davetine icabetle Özbekistan'a gitti. Mirziyoyev tarafından resmi törenle karşılanan Erdoğan, Taşkent'teki Bağımsızlık Anıtı'na çelenk sundu. Erdoğan ile Mirziyoyev huzurunda Türkiye ile Özbekistan arasında 10 anlaşma imzalandı.

30 MART

- Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) kurucu üyesi Metin Gürcan'ın "casusluk" suçundan müebbet ve 35 yıla kadar süreli hapisle cezalandırılması talebiyle yargılanmasına Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı.

- Adnan Oktar suç örgütü davasında haklarında çıkarılan yakalama kararı üzerine gözaltına alınan, aralarında Oktar Babuna'nın da yer aldığı 50 sanık, ifadelerinin alınmasının ardından tutuklandı.

31 MART

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile telefonda görüştü. Görüşmede Rusya ve Ukrayna heyetlerinin İstanbul'da yaptıkları müzakere toplantısı ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile Rusya Devlet Başkanı Putin'i bir araya getirme ve bu buluşmaya Türkiye olarak ev sahipliği yapma önerisini yineledi.

- Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesine ilişkin 26 sanığın İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davada savcılık, yargılamanın Suudi Arabistan adli makamlarına devrinin sağlanmasını talep etti.

- Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca, kripto para borsası Thodex'e yönelik soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, Fatih Özer'in de aralarında bulunduğu 21 şüpheli hakkında ayrı ayrı 12 bin 164'er yıldan 40 bin 564'er yıla kadar hapis cezası istendi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1329 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim