• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 26 °C

UNFPA Türkiye'den "Dünya Çocuk Günü" etkinliği

UNFPA Türkiye'den "Dünya Çocuk Günü" etkinliği
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Sabancı Vakfı tarafından bu yıl "Her çocuk için her hak" temasıyla kutlanan "Dünya Çocuk Günü" dolayısıyla çocuk yaşta evliliklere dikkat çekmek ve önlenmesi için Ankara'da etkinlik düzenlendi.

Etkinlikte çocuk yaşta evliliklerin önlenmesi konusuna dikkat çekildi.

UNFPA'dan yapılan açıklamaya göre, UNFPA Türkiye'nin, 2018'den beri Sabancı Vakfının finansal desteğiyle yürüttüğü "Çocuk Yaşta Evliliklerin Önlenmesi Projesi" kapsamında düzenlenen etkinlikte "Çocuk Yaşta Evlilikler ile Mücadelede Sağlık Aracıları Modeli" tanıtıldı.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, bütün çocukların eğitim hakkının ve kimsenin bu haktan mahrum bırakılamayacağının yasalarla güvence altına alındığını vurguladı. Çocukların eğitime devamını ve devamsızlık durumunu yakından takip ettiklerini belirten Ökten, "Her çocuğun eşit yaşam, barınma, sağlık ve eğitim hakkına sahip olması için çalışmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Ayşegül Yıldırım Kaya da erken yaşta ve zorla evlilik ile çocuk kavramlarının yan yana gelmemesi gerektiğini vurguladı. Bakanlığın, çocuğun yüksek yararı ilkesiyle koruyucu, önleyici ve destekleyici hizmetlerini sürdürdüğünü belirten Kaya, "Erken yaşta ve zorla evliliklerin önüne tam anlamıyla geçebilmek ve bu önemli çocuk hakları ihlalini ortadan kaldırabilmek için işbirliği içinde kararlı adımlarla yürümeye devam edeceğiz." görüşünü paylaştı.

UNFPA Türkiye Temsilcisi Mariam Khan da çocuk yaşta, erken ve zorla evliliklerin sonlandırılması için başta devletler olmak üzere, Birleşmiş Milletler ve sivil toplum dahil tüm paydaşların kolektif çabasına ihtiyaç olduğunu bildirdi. Khan, "Tüm kadınların ve kız çocuklarının şiddetten arınmış bir yaşam sürdüğü, her çocuğun potansiyelini tam olarak ortaya çıkarabilmesi adına her hakkının korunduğu bir Türkiye için güçlerimizi birleştirmeliyiz." çağrısında bulundu.

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan da vakıf olarak yaklaşık 50 yıldır tüm bireylerin haklardan eşit yararlandığı toplum idealiyle çalıştıklarını belirterek, çocuk yaşta, erken ve zorla evliliklerin kız çocuklarının eğitim, sağlık, ekonomik fırsatlara erişimini engellediğini, şiddet ve istismara maruz kalma riskini artırdığını, yürüttükleri projenin erken yaşta ve zorla evliliklerin çözümü için önemine işaret etti.

- Çocuk Yaşta Evliliklerin Önlenmesi Projesi: Sağlık Aracıları Modeli

UNFPA Türkiye ve Sabancı Vakfı tarafından yürütülen "Çocuk Yaşta Evliliklerinin Önlenmesi" Projesi, 2018'den beri 3 faz halinde Nevşehir, Van, Bitlis ve Muş illerinde "sağlık aracıları" adı verilen özgün bir modelle hayata geçirildi.

Çocuk yaşta evlenen ve/veya çocuk sahibi olanlar da dahil, proje ilinde yaşayan ve önceden belirlenmiş kriterlere göre sağlık aracısı olarak belirlenen ve kapasite güçlenme eğitimlerine katılan kadınlar, haneleri ve esnafı ziyaret edip çocuk yaşta evliliklerin sağlık riskleri ve sonuçları konusunda farkındalık yaratmak amacıyla çalışmalar yapıyor.

Proje kapsamında ayrıca bilinçlendirme toplantıları ve çocuk yaşta, erken ve zorla evliliklerin sona erdirilmesine yönelik yereldeki önleme ve müdahale mekanizmalarını destekleme çalışmaları da yürütülüyor.

Bu kapsamda çocuk yaşta evliliklerin önlenmesi için Nevşehir, Van, Bitlis ve Muş'ta yaklaşık 23 bin kişiye ulaşıldı, 50 civarında kadına sağlık aracısı olarak eğitim verildi. Bu sağlık aracıları, çocuk yaşta evliliklerin risklerini ve zararlı sonuçlarını anlatmak için Nevşehir, Van, Bitlis ve Muş'ta 4 bin 300'den fazla haneyle ve 170'ten yerel işletmeyle/esnafla bir araya geldi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1154 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim