• BIST 9693.46
  • Altın 2507.469
  • Dolar 32.5758
  • Euro 34.7748
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Yabancı doktora devlet hastanelerinde iş yok!

Yabancı doktora devlet hastanelerinde iş yok!
Yabancı doktorların Türkiye’de çalışabilmesi için “denklik” ve “Türkçe bilme” koşulları aranacak. İlk aşamada yabancı doktorlar özel hastanelerde görev alacak. Türkiye’deki okullardan mezun 2-3 bin yabancı doktor çalışmaya başlayacak.

Akdağ ‘tam gün’ ve ‘yabancı hekim’ uygulamalarını Vatan’a anlattı;

TAM GÜN konusunda doktorlarımıza öfkeli değilim. Doktorların başımın üzerinde yeri var. Onlarla sorunum falan yok. Doktorlar bu ülkede fedakarlıkla hizmet eden sayıları da az olduğu için, üstlendiği iş yükü çok yüksek olan bir meslek erbabıdır. Ne kadar çok kazansalar ben o kadar çok kazansınlar isterim. Ama vatandaştan alarak olmaz.

Yabancı doktorların Türkiye’de çalışabilmesi için “denklik” ve “Türkçe bilme” koşulları aranacak. İlk aşamada yabancı doktorlar özel hastanelerde görev alacak. Türkiye’deki okullardan mezun 2-3 bin yabancı doktor çalışmaya başlayacak. Bu iş krizdeki komşuya da yarayabilir. Türkçe bilen Yunan doktorlar gelmek için can atabilir.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yoğun tartışmalara neden olan “yabancı hekim” ve “tam gün” uygulamalarını VATAN’a anlattı. “İthal doktor” diye nitelenmesine tepki gösteren Akdağ, ilk aşamada Türkiye’deki okullardan mezun olan 2-3 bin yabancı uyruklu doktorun çalışmaya başlayacağının tahmin edildiğini belirterek krizdeki komşuya da iyi haber verdi: “Yunanistan’da Türkçe bilen doktorlar da yakında Türkiye’ye gelmek için can atabilir.” Yabancı doktorların Türkiye’de çalışabilmesi için “denklik” ve “Türkçe bilme” koşulları aranacağını açıklayan Akdağ, kariyer şartının ise henüz netleşmediğini, şartları YÖK’ün belirleyeceğini söyledi. Yabancı doktorların devlet hastanelerinde değil özel hastanelerde çalışabileceğini anlatan Akdağ, ilk aşamada Türkiye’de tıp eğitimi alan yabancı uyrukluların Türkiye’de kalmayı tercih edeceklerini tahmin ettiklerini kaydetti. Doktor sayısının artması gerektiğini ilginç istatistiklerle savunan Akdağ, “Türkiye yabancı doktora cazip gelir mi?” sorusunu ise “Hem de nasıl” diye yanıtladı. Akdağ’a yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:

‘Daha çok kazansınlar ama vatandaştan alarak olmaz’

-Tam gün büyük gürültü kopardı ama sözleşmeyle çözüme bir adım atıldı galiba...

‘Hizmet bitti, hastalar mağdur’ dediler. ‘Nerede hasta hizmetinde boşluk varsa bildirin’ dedik. 400’e yakın vatandaşımız aradı ve ‘Yeterince hizmet alamıyorum’ dedi. Büyük kısmını çözdük. Az bir kısmı ‘Ben o hoca olmazsa bu hizmeti istemiyorum’ dedi. Artık o hoca ile kendi arasındadır. Ben birşey yapamam.

-Sıkıntılı hastane var mı?

Hayır, bize ulaşan yok.

-Ayrılan hekim sayısı kaç?

Yüzlerle ifade ediliyor. Sorun bütün vatandaşı ilgilendiren yaygın bir sorun değil. Bu birkaç üniversiteyi ilgilendiren bir sorun. Tartışma sayıları az bir grup aradaşımızın sorunu.

-“Rant, ticaret ilişkisini üniversiteden çıkarmak istiyoruz” dediniz. Eski fotoğrafta böyle bir durum mu vardı?

Yok muydu? Ben de söylüyorum. Vatandaşa gidip sorun cevabın verir o size.

‘Orası hocaların hastanesi değil’

-Muayene ücreti 3 bin olan doktorlardan da söz ediliyor...

Onu bilemem. Ama üniversite hastaneleri milletin hastanesi. Artık gözümüzü açalım, uyanalım. Buralar ne oradaki yöneticinin, ne oradaki hocanın hastanesi. Milletin hastanesinde millete hizmet vermek için muayenehanede nasıl para alıyorsun sen?

-Performans eleştirileri?

“Performans olmasın sabit maaş olsun” diyorlar. Muayenede performans oluyor da burada niye olmuyor? Şimdi siz, “Bakan doktorlara karşı öfkeli” diyeceksiniz ama öyle değil. Doktorların başımın üzerinde yeri var. Onlarla sorunum falan yok. Doktorlar bu ülkede fedakarlıkla hizmet eden sayıları da az olduğu için üstlendiği iş yükü çok yüksek olan bir meslek erbabıdır. Ne kadar çok kazansalar ben o kadar çok kazansınlar isterim. Ama vatandaştan alarak olmaz.

-Özelde çalışsın, yollarını ayırsınlar mı?

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9750 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 3 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim