• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 16 °C

Yağlı yiyecekte uyuşturucu etkisi

Yağlı yiyecekte uyuşturucu etkisi
Sadece birkaç tane patates kızartması yemekle kalabiliyor musunuz? Eğer kalamıyorsanız bu yeni araştırma içinizi rahatlatabilir.

Yeni bir araştırmaya göre yağlı yemekler insan vücudunu bazı kimyasallar salgılamaya itiyor. Bu kimyasallar insanın kendisini iyi hissetmesini sağlıyor ve bu yüzden de yağlı yemeği elden bırakmak daha da zorlaşıyor. Bilim adamları salgınanan bu kimyasalın marihuana kullanıcılarında salgılandığını söyledi.

New York Times’ın haberine göre, bu hafta Proceedings of the National Academy of Science (Ulusal Bilim Okulunda İlerlemeler) dergisinde yayımlanacak yeni araştırma, ‘endokanabinoid’ isimli kimyasalın insanlara uyuşturucu benzeri bir his verdiğini ve yağlı yemekleri hızlı ve sürekli yemeye ittiği sonucuna vardı. Bunun dışında araştırmacılar, şekerli ya da yüksek proteinli yemeklerin bu etkiyi yapmadığını da ekledi.

Yıllardır endokanabinoid kimyasalının vücuda etkilerini araştıran California University profesörü Daniele Piomelli bu keşfin, mide ve bağırsakların yağ alımında önemli bir rol oynadığının kanıtı olduğunu belirtti.

Endokanabinoidis, ilk olarak seneler önce bilim adamları marihuananın etkilerini araştırırken bulundu ve doğru uyarıcıları kullanarak bu kimyasalın acı ve endişe azaltıcı bir etkisinin olduğu sonucuna varıldı. Bu uyarıcı her ne kadar patates kızartması gibi yağlı bir şey olabilse de, bunun daha sağlıklı yolları da var. 2003’te yapılan bir araştırmaya göre, 50 dakikalık tempolu bir koşunun veya bisiklete binmenin, vücutta benzer kimyasalları salgıladığını ve ‘koşucu kafası’ (runner’s high) diye adlandıran bir duruma neden olduğunu söyledi.

Bu sayede tıp araştırmacılarının, Piomelli’nin bu araştırmasını alarak vücudun endokanabinoid kabulünü ve alımını durdurabilecek bir ilaç ile yağlı yemeklerin aşırı yenmesinin önüne geçmeye çalışmalarını beklemekse hiç de şaşırtıcı olmayabilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2587 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim