• BIST 8853.72
  • Altın 2239.248
  • Dolar 32.3388
  • Euro 35.0797
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Yardımcı doçentlik düzenlemesi R.G.'de yayımlandı. İşte 10 maddede yapılan değişiklikler

Yardımcı doçentlik düzenlemesi R.G.'de yayımlandı. İşte 10 maddede yapılan değişiklikler
6 Mart 2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7100 sayılı Kanununla yardımcı doçentlik, doçentlik, uzman, okutman, eğitim öğretim planlamacısı ve araştırma görevlisi unvanlarında değişiklik yapıldı.

6 Mart 2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7100 sayılı Kanununla yardımcı doçentlik, doçentlik, uzman, okutman, eğitim öğretim planlamacısı ve araştırma görevlisi unvanlarında değişiklik yapıldı.

İŞTE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

1- Yardımcı Doçentlik unvanı "Doktor öğretim üyesi" olarak değiştirilmiştir.

2- 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa yer alan Okutman ve Öğretim yardımcısı tanımları kaldırılmıştır. "Okutman", "uzman" ve "eğitim öğretim planlamacısı" kadro unvanları "Öğretim Görevlisi" olarak değiştirilmiştir.

3- Doçent unvanı "Üniversitelerarası Kurul tarafından verilen doçentlik akademik unvanına sahip kişidir." şeklinde tanımlanmıştır.Tanımda daha önce yer alan "Doçentlik sınavını başarmış" olmak ibaresi kaldırılmıştır. ÜAK, Doçentlik başvurularında ilgili bilim veya sanat alanında jüriler oluşturup, adayların yayın ve çalışmalarını YYÖK tarafından belirlenen esas ve usuller kapsamında değerlendirip, yeterli yayın ve çalışmaya sahip olan adaylara doçentlik unvanı verecektir.

4- Üniversitelerarası Kurul bünyesinde 11 kişilik bir yönetim kurulu oluşturuldu. Yönetim Kurulu, ÜAK Başkanının yanı sıra fen-mühendislik, sağlık ve sosyal bilimler alanlarından üçer üye ve güzel sanatlar alanından bir üyeden oluşacak.

5- Yardımcı doçentliğe atama başlıklı 23. madde "Doktor Öğretim Üyesi" olarak değiştirilmiştir. Maddede sadece daha önce yer alan, kendi bilim alanında Türkçe'den yabancı dile, yabancı dilden Türkçe'ye 150 - 200 kelimelik bir çeviriyi kapsayan yabancı dil sınavını başarmak şartı kaldırılmıştır.

Yine yardımcı doçentler 2 veya 3 yıllık sürelerle en çok 12 yılığına atanabilirken, doktor öğretim üyeleri 4 yıllığına atanabilecek ve 12 yıl sınırlaması olmayacaktır.

ESKİ MADDE YENİ MADDE
Madde 23 - a. Bir üniversite biriminde açık bulunan yardımcı doçentlik, isteklilerin başvurması için rektörlükçe ilan edilir. Fakültelerde ve fakültelere bağlı kuruluşlarda dekan, rektörlüğe bağlı enstitü ve yüksekokullarda müdürler; biri o birimin yöneticisi, biri de o üniversite dışından olmak üzere üç profesör veya doçent tespit ederek bunlardan adayların her biri hakkında yazılı mütalaa isterler. Dekan veya ilgili müdür kendi yönetim kurullarının görüşünü de aldıktan sonra önerilerini rektöre sunar. Atama, rektör tarafından yapılır.

Yardımcı doçentler bir üniversitede her seferinde ikişer veya üçer yıllık süreler için en çok 12 yıla kadar atanabilirler. Her atama süresi sonunda görev kendiliğinden sona erer.

b. Yardımcı doçentliğe atanmada aranacak şartlar:

(1) Doktora veya tıpta uzmanlık unvanını veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca tespit edilecek belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olmak,

(2) Fakülte, enstitü veya yüksekokul yönetim kurullarınca, biri o dilin öğretim üyesi olmak üzere seçilecek üç kişilik bir jüri tarafından; sınava girenin kendi bilim alanında Türkçe'den yabancı dile, yabancı dilden Türkçe'ye 150 - 200 kelimelik bir çeviriyi kapsayan yabancı dil sınavını başarmak.

c. Üniversiteler, yardımcı doçentlik kadrosuna atama için bu maddede aranan asgari koşulların yanında, Yükseköğretim Kurulunun onayını almak suretiyle, münhasıran bilimsel kaliteyi artırmak amacına yönelik olarak, bilim disiplinleri arasındaki farklılıkları da göz önünde bulundurarak, objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar belirleyebilirler.

MADDE 4- 2547 sayılı Kanunun 23 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Doktor Öğretim Üyesi

MADDE 23-a) Yükseköğretim kurumlarında açık bulunan doktor öğretim üyesi kadroları rektörlükçe ilan edilir. İlan edilen bu kadrolara fakültelerde dekan; diğer birimlerde müdürler, biri o birimin yöneticisi biri de o yükseköğretim kurumunun dışından olmak üzere üç profesör veya doçent tespit ederek bunlardan adayların her biri hakkında yazılı mütalaa isterler. Dekan veya ilgili müdür yönetim kurullarının görüşünü aldıktan sonra önerilerini rektöre sunar. Atama rektör tarafından en çok dört yıl süre ile yapılır. Her atama süresinin sonunda görev kendiliğinden sona erer. Görev süresi sona erenler yeniden atanabilirler.

b) Doktor öğretim üyeliğine atanabilmek için, doktora ile tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanını veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olmak gerekir.

c) Yükseköğretim kurumları, doktor öğretim üyesi kadrosuna atama için Yükseköğretim Kurulunun onayını almak suretiyle, münhasıran bilimsel kaliteyi artırmak amacına yönelik olarak, bilim disiplinleri arasındaki farklılıkları da göz önünde bulundurarak, objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar belirleyebilirler."

6- Doçentlik unvanını düzenleyen maddede düzenleme yapılmıştır. Doeçntlik unvanını almak için yapılacak başvuracaklarda, YÖK tarafından yapılan merkezi bir yabancı dil sınavından veya uluslararası geçerliliği YÖK tarafından kabul edilen bir sınavdan en az 55 puan alma şartı devam edecektir.

Doçentlik unvanı için juri tarafından yapılacak eser incelemesi uygulaması devam edecek. Buna ek olarak objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar belirlenebilecek. Eğer bu sözlü sınav şeklinde olacaksa, bu sözlü sınavı ÜAK yapacak. Daha önce sözlü sınavı juri yapıyordu.

Doçentlik uvanını alanların Doçentlik kadrolarına atanmada eski uygulamaya devam edilecektir.

7- Doktora çalışmalarını tamamlamış araştırma görevlilrine ders görevi verilebilecvektir. 12 saati aşan ders görevinde haftada en fazla 10 saate kadar ek ders ücreti verilecektir.

Diğer taraftan, yükseköğretim kurumlarının uygulamalı birimlerinde görev yapacak olan öğretim görevlileri için ders yükü aranmayacak ve bunlara ders ücreti ödenmeyecek.

8- Uzman, çevirici, eğitim öğretim planlamacısı kadrolarında görev yapmakta iken bu Kanunla öğretim görevlisi kadrolarına atanmış sayılanlara ders görevi verilmemesi uygulaması devam edecektir.

9- Doktor öğretim görevlilerinin maaşlarına 100 TL civarında zam yapılacak.

10- Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi, Harp Okulları, Astsubay Meslek Yüksek Okulları, Polis Akademisi, Milli Savunma Üniversitesi, TODAİE'de de benzer düzenlemeler yapılmıştır.

7100 sayılı Kanunun tam metni için tıklayınız.

Memurlar.Net - Özel
Bu haber toplam 5802 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim